Kütahya Ulaşım Ana Planı’nda çalışmalar tamamlandı

801

Kütahya Belediyesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi arasında imzalanan protokolle başlanan Ulaşım Ana Planı’nda çalışmalar tamamlandı.

Kütahya’nın gelecek yıllardaki ulaşım ve trafik sorununu çözmeyi amaçlayan Kütahya Ulaşım Ana Planı’nın sunumu, Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi.
Kütahya Ulaşım Ana Planı’nı oluşturmak için şehrimizin her noktasında sayım ve anket çalışmaları yapıldı, ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi toplandı. Elde edilen veriler ışığında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu ve ekibi, yaklaşık iki yıl süren çalışmalar sonucunda Kütahya Ulaşım Ana Planı’nı hazırladı.
Sunumda, Kütahya il merkezinde yaşanan trafik ve otopark sorununun çözümü, alternatif yol güzergâhlarına ilişkin çalışmalar, sürücü kaynaklı trafik problemleri, hatalı ve çift sıra park etme sorununun çözümü ile yaşanan sorun ve problemlerin ortadan kaldırılması için çözüm önerileri yer aldı. Kütahya Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve Kütahya Dumlupınar Üniversitesi iş birliğiyle ortaya çıkan çözüm önerileriyle Kütahya’nın gelecek yıllardaki ulaşım ve trafik sorununun çözülmesi hedefleniyor.
Sunum öncesi açıklamalarda bulunan Belediye Başkanı Alim Işık, “Yaptığımız anket çalışmalarında yaşanan sorunların başında ulaşımla ilgili sorunlar geliyordu. Son dört yılda elimizden gelen birçok çalışmayı uygulamaya koyduk, koymaya devam ediyoruz. Ama konunun ilgili taraflarca, bilim adamlarınca bu işin paydaşları tarafından ortak bir noktaya taşınmasıyla ilgili ilk önce 2019 yılında burada üç gün boyunca Trafik Şurası adı altında paydaşları bir araya topladık. O günün şartlarında ortaya çıkan önerileri aldık, o kapsamda bazı düzenlemeleri yaptık. Baktık ki oradan çıkan çözümler kısa sürede şehri rahatlatacak bir konu değil, uzun vadeli Ulaşım Ana Planı kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini ve bu kapsamda da Eskişehir Osmangazi Üniversitemiz ile Kütahya Dumlupınar Üniversitemiz rektörlükleri arasında yaptığımız protokolle konunun daha detaylı incelenmesiyle ilgili bir süreç başlattık. Hocalarımız da yaptıkları çalışmalar sonucunda elde ettikleri sonuç raporunu şimdi bizimle paylaşacak. Üniversitelerimizin ilgili hocaları ve ekipleri, uzun süren meşakkatli bir çalışmadan sonra sonuç raporunu teslim ettiler” dedi.


“HER VATANDAŞIMIZI DÜŞÜNMEK ZORUNDAYIM”
Kütahya’da yaşayan her vatandaşımızı düşünerek hareket ettiğini söyleyerek sözlerine devam eden Başkan Işık, “Ben Şehrül-Emin’im, bu şehirde yaşayan esnafımı da ulaşımda ter döken otobüsçümü de buradan hizmet alacak vatandaşımı da düşünmek zorundayım. Şehrül-Emin olmak böyle bir sorumluluk yüklüyor. Bu sorumluluğun gereği olarak nerede ne yapılacaksa bugün yapılacak sunumdan sonra onun da gereğini yapacağız. 2019 yılındaki şurada 35 maddelik bir öneri çıktı. 34 maddeyi kimse okumadı bile. 35’inci madde üç cümle, üç cümleden birisi: Gerektiğinde şehrin merkezindeki kapalı durumda olan Cumhuriyet Caddesi’nin tek yönlü olarak trafiğe açılabileceği önerisini yazdılar. O maddeyi cımbızla çektiler. Dedim ki bu şehir buna daha hazır değil. Bizim öyle bir başka belediye başkanımızın yaptığı eseri yıkmak gibi bir düşüncemiz olamaz ama paydaşların ortak görüşüne de saygı duyacağız. Zamanı gelince yaparız dedik. Zafer Meydanı gibi bir eseri bu şehre kazandırdık. Şimdi sıra bu meydana bağlı olan yollarla ilgili yeni düzenlemelere geldi ama acelemiz yok. Ancak vatandaşımız ikna olduğunda biz gereğini yaparız. İl Trafik Komisyonumuz nerede hangi caddede nasıl bir düzenleme yapılacaksa biz ertesi gün bu işi uygulamaya geçiriyoruz. Şehrin tüm paydaşları bir araya gelip doğru karar verdiğinde ve bu karar da hazırlanmış olan raporlara uyacaksa biz de inanıyorsak gereğini yaparız” dedi.


“BU ŞEHİR BÜYÜYOR”
Belediye Başkanı Alim Işık, “Bu şehir hepimizin. Bu şehir büyüyor. Ben göreve geldiğimde 244 bindi nüfusumuz, şimdi 265 bin. Nüfusumuz her yıl 5 bin artıyor. 15-16 yıl önce Cumhuriyet Caddesi yayalaştırma projesi adı altında trafiğe kapatıldığında o günkü araç yoğunluğu örneğin 100 ise şu anda 250. O gün ihtiyaç varmış, yayalaştırma kapsamında vatandaşımızın hizmetine sunulmuş alan yokmuş, o günün şartlarında ilgili belediye başkanı arkadaşımız bu kararı vermiş, Allah razı olsun. 16 yıldır hizmet vermiş. Ama şimdi o gün olmayan Zafer Meydanı var, o gün kullanılmayan Ressam Ahmet Yakupoğlu Parkı açılacak, o gün olmayan 105 bin metrekare Millet Bahçesi bugün var, o gün olmayan 255 bin metrekarelik Yedigöller Projesi bu ay sonunda hizmete açılacak, o gün olmayan 400 bin metrekarelik Kanal Kütahya bugün var, o gün kullanılmayan Yaşam Parkı bugün vatandaşımızın hizmetinde, o gün 50 yıldır yıkılamayan, herkesin lafını ettiği ama bir kazma vuramadığı merkez pazar yeri yakında park olarak açılacak, o gün olmayan Bekir Avlupınar Yayalaştırma Projesi bugün var, o gün olmayan Laleli-Sebilerenler Cami arası yayalaştırma projesi çok yakında bu şehre kazandırılacak. Vatandaşlarımızın, tüm esnaflarımızın görüşünü aldık. Örneğin; Akbank aralığına kadar olan esnaflarımızın önemli bir kısmı her taraftan ulaşım kolay olduğu için açılmasın diyor ama Akbank aralığından Ulu Cami’ye, Ulu Cami’den Hürriyet Caddesi’ne, Saman Pazarı’na indiğinizde o esnaflarımızın da yüzde 90’ı bir an önce açılmalı diyor. Ne yapalım şehri kavga mı ettireceğiz, bekleyeceğiz. Günü geldiğinde vatandaşımız da esnafımız da bu şehirde eski Kütahya’yı yıkıp yenileyemeyeceğimize göre alternatif çözümler konusunda mutlaka bir noktada buluşunca gereğini yapacağız. Projeyi görmeden 20 yıl önceki fotoğrafları paylaşanların amacının ne olduğunu biliyoruz. Bizim proje fotoğrafları neden kullanılmıyor, 20 yıl önce tıkanmış, çöplerin yerde gezdiği fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak Cumhuriyet Caddesi’nin trafiğe açılmış hali diye yayınlıyorsunuz. Bunu yaparak neden vatandaşımızı yanlış bilgilendiriyorsunuz. Şu anda tamiratına girdiğimizde binlerce lira para harcayacağımız, hiç kullanılmayan havuzundan tutun diğer bazı donatıların bulunduğu ortadaki alanda 4 metre genişliğinde, ihtiyaç olduğunda yolun girişinde ve çıkışında dubalarla yine kapatıp vatandaşımızın hizmetine sunabileceğimiz, trafiğin yoğun olduğu sabah 7 ile 11 saatleri arasında tek yönlü Ulu Cami’ye ulaşma, akşam 16 ile 18 arasında trafiğe açma, ondan sonra yine istersek geriye kalan 20 saatte vatandaşımızın rahatlıkla kullanabileceği, gezebileceği bir projeyi niye doğru aktarmıyorsunuz da hedef saptırmaya çalışıyorsunuz. Bu şehirde yaşayan herkesin yaşanacak 5 dakikalık bir gecikmeden dolayı hayatını kaybedecek bir yaralının da hastanın da vebaline ortak olacağını buradan açık olarak ifade ediyorum” dedi.


“BU ŞEHRİN YARARINA NE VARSA ONU YAPIYORUZ”
Şehrimizin yararını düşünerek hizmetler verdiğini vurgulayarak sözlerine devam eden Başkan Işık, “Biz Kütahya Belediyesi olarak bu şehrin yararına ne varsa onu yapıyoruz. Bugüne kadar da hep bunu yaptık. Kimsenin cesaret edemediğini yaptık. Üç yıl boyunca yoğun borç ödemesi, iki yıl boyunca pandemi, arkasından savaşın etkileri, kimsenin ihalelere girmediği yaklaşık bir yıllık bir dönem, deprem ve doğal afetlere rağmen teslim aldığımız belediyenin 280 milyon liralık yıllık gelirine karşı 650 milyon lira üç yılda kayıtlı borcunu ödedik. Pandemi döneminde bu şehrin altyapısının yüzde 80’ini yeniledik. Yağmur suyu hatları, kanalizasyon ve içme suyu hatlarının tamamını yeniledik. Binlerce şükürler olsun ki ülkemizde birçok şehrin su altında kaldığı bu kışta bir tek kimseye zarar gelmeden bir kış geçirdik. Bu şehir hem büyümeye devam edecek hem zenginleşmeye devam edecek hem de yeni alternatif ulaşım sistemleriyle beraber yol ağını genişletmek üzere çalışmalarını artıracak. Biz bu şehri dünya kentleri arasında sıralamaya sokmak için çalışıyoruz. Birçok alanda da şu anda sıralamaya girmiş durumdayız. İnşallah hocalarımızın yaptığı sunumla şehrimiz ve hemşehrilerimiz için hayırlı sonuçlar çıkar. Hayırlı ve uğurlu olsun. Hocalarımıza ve siz katılımcılara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir