Başkanlar haklı çıktı

397

Kahramanmaraş merkezli yaşanan büyük depremlerin ardından deprem kuşağında yer alan Kütahya’da da tedirginlik yaşanıyor. Dönemin belediye Başkanı Mustafa İça, kentsel dönüşüm kapsamında Kütahya için yeni yerleşim yerini açıklamış, mevcut Belediye Başkanı Alim Işık da gelişen yerleşim yerinin fay hattı tespiti için protokol imzalamıştı.

11 ilde etkili olan ve milyonlarca insanı da etkileyen depremlerin ardından aktif fay hattı bulunan Kütahya’da akıllarda sorular oluşmaya başladı.
Kütahya’da diri fay hattı nedeniyle yerleşim yerinin sıkıntılı olduğu konusu gündeme gelirken dönemin belediye başkanı Mustafa İça, kentsel dönüşüm kapsamında düzenlediği toplantıda, “Uydu Kent” diye tanımlanan, Parmakören Mahallesi, Akkent Mahallesi ve İnköy Mahallesi’nde 150 bin kişinin yaşayabileceği alanın imara açılması ve alt yapısının projelendirilmesi açıklaması yapmıştı.
Başkan İça, kentsel dönüşüm kapsamında hazırlanan projenin gerekçesini ise şöyle sıralamıştı: “Eskiyen kent dokusunu yenilemek, yeniden inşa etmek ve restore etmek, Kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak, Deprem riskine karşı tedbirler almaktır.”
Yine o dönemde AK Parti önceki dönem milletvekillerinden olan ve aynı zamanda jeoloji mühendisi de olan Şükrü Nazlı da Parmakören bölgesinin zemin etüdü yapılması ve kentin yeni yerleşim yeri olarak belirlenmesi için, siyaseten anlaşamıyor olmasına rağmen İça’nın bu girişimine destek vermişti.
Öte yandan Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık, geçtiğimiz Ocak ayında, Parmakören Mahallesi bölgesinde bulunan fay hattının tespiti için Afyon Kocatepe Üniversitesi Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile protokol imzalamıştı.
Işık, “7 Aralık 2022 tarihli meclis kararımızla söz konusu çalışmayla ilgili onayımız alındıktan sonra Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörlüğü ile Belediye Başkanlığımız arasında yapılacak olan protokol gereğince Parmakören Mahallesi civarında deprem riski yaratan aktif fayların tespit edilmesiyle ilgili bir araştırma geliştirme protokolünü imzalıyoruz. Gelecek yıllarda şehrimizin gelişen bölgesi olarak bildiğimiz Parmakören ve TOKİ konutlarının yapıldığı kuzey Kütahya bölgesinde riskli fay hatlarının yerinin tam tespit edilerek oralara inşaat yapılmaması ya da uygun yerlere yapılması konusunda bir rapor ortaya çıkacak. Bunu da Afyon Kocatepe Üniversitemizin Jeotermal ve Maden Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü ile birlikte yapıyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir