440 yıllık Cafer Paşa Darülkurrası restore edildi

356

Kütahya Valiliğinin destekleriyle, Kütahya Belediyesi tarafından restore edilen Kütahya Cafer Paşa Dârülkurrâsı törenle açıldı.
Törene; Vali Ali Çelik, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık, restorasyon sorumlusu arkeolog restoratör Sebahattin Küçük, protokol üyeleri, davetliler ve vatandaşlar katıldı.

“YILLAR SONRA KUR’AN SESİ DUYMANIN HUZURUNU YAŞIYORUZ”
Törende konuşan Vali Ali Çelik, döneminin en iyi kıraat hocalarını, sayısız kurra hafızlarını yetiştiren Cafer Paşa Dârülkurrâsı’nda yıllar sonra yeniden Kur’an sesi duyulacak olmasının derin huzurunu ve mutluluğunu yaşadığını söyledi.
“İhya ve yeniden inşa eden bir medeniyetin emanetçileriyiz” diyen Vali Ali Çelik, “Bu ağır; ama gurur veren sorumluluk duygusuyla, geçmişimizi bir armağan, emanet olarak görüyoruz. Geçmişten aldığımız armağanları da şefkatle, emek vererek geleceğe taşıma gayretindeyiz. 1582 yılında Rumeli Beylerbeyi Câfer Paşa tarafından inşa edilen ve maalesef uzun yıllar harap bir durumda varlık savaşı veren Cafer Paşa Dârülkurrâsı’na hayat veren de işte bu emek ve şefkat oldu” şeklinde konuştu.

“TARİHİN TOZLU SAYFALARINDAN ÇIKARILIP ASLINA UYGUN RESTORE EDİLDİ”
Dârülkurrâ’nın örnek bir iş ve gönül birliğiyle ayağa kaldırıldığını söyleyen Vali Çelik, “Yıllarca ayakta kalmak için direnmiş, kaybolmaya yüz tutmuş dârülkurrâyı; Kütahya Valiliğimiz, Kütahya Belediyemiz, Kütahya İl Özel İdaremiz iş birliğinde, Kütahya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğümüzün rehberliğinde tarihin tozlu sayfalarından çıkarıp aslına uygun restore ederek hayata kazandırdık” dedi.

“İLİMİZİN TARİHİ VE MANEVİ İKLİMİNİ ZENGİNLEŞTİRECEK”
Dârülkurrâ’nın yeniden hayat bulmasında emeği geçenlere teşekkür eden Vali Çelik, “İlimizin tarihi ve manevi iklimini zenginleştirecek bu eşsiz yapının hayırlı olmasını diliyor; sürecin başlamasına vesile olan Vali Sn. Ömer Toraman’a, Belediye Başkanı Sn. Alim Işık’a, İl Genel Meclisimize, tarihi tanımına, yapılış amacına uygun hizmet edecek şekilde ayağa kaldırılıp yeniden insanlığın hizmetine sunulmasını sağlayan, sürecinden başından bugüne dek emek veren, gayret gösteren her bir isme en kalbî şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN IŞIK: “TARİHİN ŞEREFLİ SAYFASINA NOT DÜŞTÜK”
Dârülkurrâ’nın günümüze kazandırılmasından dolayı büyük mutluluk yaşadığını anlatan Belediye Başkanı Alim Işık, “Dünyada eşi benzeri kalmamış, ecdat yadigarı tek eseri ayağa kaldırıp, bugün milletimizin ve insanlık aleminin hizmetine sunuyoruz. Bugün aynı zamanda tarihin şerefli sayfalarına önemli bir not da düşmüş oluyoruz” dedi.
Işık, yerli ve yabancı turistlerin ziyaretlerine açık olacak Dârülkurrâ’da haftanın belirli günlerinde Kur’an okunacağını kaydetti.
Konuşmaların ardından dualar eşliğinde açılış kurdelesi kesildi.
Vali Ali Çelik, Başkan Alim Işık ile beraberindeki heyet açılışın ardından Dârülkurrâ’da Kur’an-ı Kerim okuyan hafız öğrencileri dinledi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir