Tekerlekli sandalye dans Sporu Türkiye Şampiyonası Kütahya’da yapıldı

457

Kütahya’da, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonunca Tekerlekli Sandalye Dans Sporu 5. Türkiye Şampiyonası düzenlendi.
Dumlupınar Spor Salonu’nda düzenlenen şampiyonaya çeşitli illerden 50’ye yakın dansçı katıldı.
30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında, 32 kategoride yapılan turnuva renkli görüntülere sahne olurken dansçılar hünerlerini sergiledi.
Vali Ali Çelik burada yaptığı konuşmada, dansçıları ve yakınlarını Kütahya’da ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti belirtti.
Şampiyonanın 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılı etkinlikleri kapsamında düzenleniyor olmasının ayrı bir anlam ifade ettiğine işaret eden Çelik, şunları kaydetti: “Ülkemizde son zamanlarda özellikle paralimbik oyunlarda elde edilen başarılar yapılabileceklerinin sınırlarını, insan iradesinin ortaya koyabileceği azmi bize gösteriyor. Özellikle Sümeyye Boyacı gibi sporcularımızın başarıları hepimize örnek oluyor. Tekerlekli dans sporunun paralimpik oyunlar içerisinde yer alması için federasyon ciddi çaba gösteriyor. Umarım bu spor alanı olimpiyatlarda yer bulduğunda sizlerden de olimpiyat şampiyonaları çıkacaktır.”
AK Parti Kütahya Milletvekili Ceyda Çetin Erenler de şampiyonanın Kütahya’da düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladığı konuşmasında şunları söyledi: “AK Parti olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde; 19 yıldır engelli vatandaşlarımızın toplumda arzu ettikleri konumda olabilmeleri, yeteneklerini, birikimlerini, başarma isteklerini sergileyebilmeleri için daima gayret gösterdik. Eğitimden, iş hayatına kadar pek çok alanda çok sayıda destek ve teşvik sağladık. Tüm bu hizmetlerin sonucunda artık engelli vatandaşlarımız bugün 20 yıl öncesinde olduğu gibi sınırlı bir hayatın içine hapsolmak zorunda değil.”
Engelliler için yapılan hizmetlerden de söz eden Erenler, “2021 sonu itibarıyla; Son 19 yılda kamuda istihdam edilen toplam engelli sayısı 5 bin 777’den,192 bine ulaştı. Evde bakım yardımı alan engelli vatandaşımızın sayısı 535 bin 700 ‘e ulaştı. Okullarda kaynaştırma eğitimi alan engelli öğrenci sayısı 58 binden 320 bine, özel eğitim sınıflarında öğrenim gören engelli sayısı 7 binden, 50 bine yükseldi. Kamuda 4-B, yani sözleşmeli statüsünde görev yapan personel için de yüzde 3 engelli çalıştırma mecburiyeti getirilerek 12 bin engelli kardeşimize daha istihdam alanı açıldı. 3 bin 200 engelli vatandaşımıza kendi işlerini kurabilmeleri için 65 bin liraya kadar hibe desteği verildi. Bugüne kadar 384 bin engelli kardeşimizi iş hayatına kazandırdık. Kamu-özel toplam 398 bakım merkezinde 32 bin kardeşimize yatılı bakım hizmeti sunuluyor. Üniversitelerimizin tamamında 50 bin yükseköğrenim öğrencimize hizmet veren Engelli Öğrenci Koordinasyon Merkezi kuruldu. Engellilerimize ücretsiz ulaşım kolaylığı sağlandı. 2030 Engelsiz Vizyon Belgesi ile de engellilerimize daha önemli fırsatlar sunmayı hedefliyoruz. Erişilebilirlik ilkesiyle, sağlık ve rehabilitasyon hizmetleriyle engelli vatandaşlarımızın hayatını daha da kolaylaştırıyoruz.” diye konuştu.
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Tekerlekli Sandalye Dans As Başkanı Merve Arslaner Girdap ise, engellilerin şampiyonaya bireysel, ayakta partner ve sandalye ile partner ile birlikte icra edebildikleri bir spor olduğunu söyledi.
Tekerlekli dans sporunun içinde sporu, sanatı, duygu ve estetiği barındıran bir branş olduğunu anlatan Arslaner Girdap, “Bu sebepledir ki bu branşımızın federasyonumuz için yeri ve önemi çok ayrıdır. Bu kıymetli branşı daha ileriye, hak ettiği profesyonelliğe, kalite ve imkanlara ulaştırmak için elimizden geleni yapıyor ve çok çalışıyoruz. İstiyoruz ki tekerlekli sandalye dansı dünya standartlarına ulaşsın. Bu farkındalık ile birlikte çalışacağımız 2022 ve 2023 için çok önemli hedeflerimiz var. İnşallah böyle organizasyonları daha sık yapacağız.”
Bu yıl diğer şampiyonalardan farklı olarak 18 yaş altı sporcular için de kategori açtıklarını aktaran Arslaner Girdap, amaçlarının genç sporcular yetiştirerek milli takım kadrolarına dahil edip Türkiye’yi yurt dışındaki yarışmalarda daha güçlü temsil edebilmek olduğunu da sözlerine ekledi.
Yarışma, dereceye giren dansçılara kupa ve madalyalarının verilmesiyle sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir