Temiz enerjide Avrupa’da 2’inci, Dünyada 7’inci sıradayız

1123

Meclis Küresel İklim Değişikliği Araştırma Komisyonu Başkanı, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu, Türkiye’nin temiz enerji konusunda birçok çalışma yaptığını belirterek “Türkiye temiz enerji konusunda Avrupa’da 2’inci, dünyada 7’inci sıradayız. Yani ülkemizdeki enerjinin yüzde 52’sini yenilenebilir temiz enerji kaynaklarından, hidrolik, rüzgar, güneş gibi kaynaklarından sağlıyoruz.” dedi.
Eski Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, bazı ziyaretlerde bulunmak için geldiği Kütahya’da, Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi ile kentteki bir özel hastaneyi ziyaret etti.
Eroğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Türkiye’nin küresel iklimleşme konusunda etkisinin yüzde 1 oranında olacak kadar düşük olduğunu söyledi.
Diğer birçok ülkenin salgıladığı gaz, karbondioksit ve metan gazlarının çok fazla olduğunu, Türkiye’ye özel şartların tanınması gerektiğini dile getiren Eroğlu, şöyle devam etti:
Türkiye, temiz enerji konusunda birçok çalışma yapıyor. Türkiye olarak temiz enerji konusunda Avrupa’da 2’inci, dünyada 7’inci sıradayız. Yani ülkemizdeki enerjinin yüzde 52’sini yenilenebilir temiz enerji kaynaklarından, hidrolik, rüzgar, güneş gibi kaynaklarından sağlıyoruz. Ayrıca katı atık arıtma tesislerimiz konusunda çok büyük hamleler yaptık. Bölünmüş yollarda trafikten kaynaklanan emisyonlar çok azaldı. Gerçekten Türkiye’de termik santrallerine filtre taktırmaya başladık. Binalarda izolasyon konusunda çalışmalar var. Kömür kullanımı binalarda çok azaldı. Bütün şehirlere doğalgaz getirdik. Oradan da çok büyük miktarda emisyon azalması oldu. Türkiye bu konuda çok büyük gayret ediyor. Ayrıca yeşil mutabakatı çerçevesinde çalışmalar yapıyor, bu konuda da hazırladığımız raporu ve kurumlara yaptığımız teklifler var, onları önümüzdeki günlerde yüce meclise sunacağız.”
Son yıllarda yaşanan kuraklığın Türkiye’ye de etkisinin olduğunu aktaran Eroğlu, şöyle devam etti:
“Son yıllarda biliyorsunuz Türkiye’de de bir kuraklık var. Bunu da dikkate alarak bütün grupların teklifiyle bir küresel iklim değişikliği ve kuraklığı konusunu alınacak tedbirlerle alakalı araştırma komisyonu kuruldu. O komisyonda komisyon üyeleri oy birliği ile beni komisyon başkanı seçti. Biz bütün Türkiye’de kurum ve kuruluşlar bu konuda araştırma yapan öğretim üyeleri hocalarımızın tamamını dinledik. Bu neticede bir rapor ortaya çıktı. Dünyada bütün ülkeler bu Paris İklim Anlaşmasını onayladı. Geçtiğimiz haftalarda oy birliğiyle Paris Anlaşması yüce meclisimiz tarafından onaylandı.”
Bakanlığı döneminde Kütahya’ya güzel hizmetler yaptıklarını da kaydeden Eroğlu, bundan sonra da Kütahya’ya yapılacak çalışmalara destek vereceğini sözlerine ekledi.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade eden Vali Ali Çelik ise şunları söyledi:
“Her zaman Kütahya’nın yanında olduğunu, her noktada temas ettiğimiz insanlar sizinle Fahri Hemşehrilinin ötesinde Kütahya’nın fahri temsilcisi gibi her noktada ihtiyaçlarını, sorunlarının çözümü için büyük bir mücadelenin ve kazanımların her noktasında bir paydaşı oluğunu ifade ediyorlar. Ayrıca bir vatandaş olarak ta bizler bu ülkenin bu günleri öngörerek yapmış olduğunuz özelikle tüm illerimizin içme sularının alt yapı şebekelerinin oluşturulması, tarımsal havzalarda sulama projeleri konusunda tüm birikiminizi de memleketimiz için tüm illerimiz için harcamış olduğunuzdan dolayı da memnuniyeti özellikle vurgulamak istedim. Yarınların suyu da değerli olduğunu ön görerek çalışma hayatınızın en önemli kısımlarını bu alanda yoğunlaştırdınız. Ülkemiz adına, şehrimiz adına da şükranlarımızı arz ediyoruz.” AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir