Kütahya’nın köpük helvası ‘coğrafi işaret tescil belgesi’ aldı

1035

Kütahya’nın geleneksel lezzetlerinden köpük helvasına, Türk Patent ve Marka Kurumunca “coğrafi işaret belgesi” verildi.

KÖPÜK HELVA TESCİLLENDİ
“Kütahya Köpük Helvası” için yapılan coğrafi işaret başvurusu sonuçlandı.
Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Türk Patent ve Marka Kurumuna Coğrafi İşaret başvurusu yapılan “Kütahya Köpük Helvası” Coğrafi İşaret alarak tescillendi.
“Kütahya Köpük Helvası”nın, Osmanlı döneminden bu yana kuşaktan kuşağa aktarılarak geleneksel yöntemlerle üretimi yapıldığı belirtilerek coğrafi işaret tescilinin alınmasıyla Kütahya’nın yöresel ürünlerinin tanınırlığına büyük katkı sağlayacağı belirtildi.

KÖPÜK HELVA KÜTAHYA’NIN GELENEKSEL LEZZETLERİNDEN
Kentte, dedeleri tarafından 1898 yılında kurulan şirketleri bünyesinde söz konusu helvayı 5 kuşaktır yapan Helvacıoğlu ailesi, “Kütahya Köpük Helvası”nın coğrafi işaret alarak tescillenmesini büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.
Şirket sahiplerinden Rıza Helvacıoğlu, yaptığı açıklamada, geleneksel yöntemlerle helva üretimi yaptıklarını söyledi.
Genellikle kış aylarında tüketilen köpük helvasının tescillenmesinde emeği geçenlere teşekkür eden Helvacıoğlu, şunları kaydetti: “Firma olarak yaklaşık 8 çeşit helvanın üretimini yapıyoruz. Geleneksel yöntemlerle üretim yaparak lezzete büyük önem veriyoruz. Köpük helvamız da ürettiğimiz ürünlerimizdendir. Özellikle kış aylarında daha çok tüketilen bu helvamız, sabah kahvaltılarında tahin ile birlikte ekmeğe sürülerek yenilmektedir. Bu ürünümüzün tescillenmesi bizleri gerçekten çok mutlu etti. Helvamızın tescillenmesiyle yurt içi ve hatta yurt dışında tanınırlığı artacaktır.”

KÖPÜK HELVANIN YAPILIŞI
Helvacıoğlu, köpük helvanın yapılışını ise şöyle anlattı: “Kütahya’nın geleneksel lezzetlerinden olan köpük helva şeker, çöğen ve sudan oluşmakta. İlk önce şekeri bakır kazanlarda kaynatırız. Daha sonra çöğen ile dövme işlemini yaparız. Adı kış ayları ile özdeşmiş olan köpük helvanın özellikle soğuk havalarda satışları artar. Kış aylarında kar yere düştüğü zaman vatandaşlar üşümemek ve midelerini üşütmemek için köpük helva yerler. Havalar soğuk olduğunda şekeri çok geldiğinde de içine tahin atılıp eklenerek de tüketilebilir.”
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir