6 asırlık tekke müdavimlerine kavuştu

795

Kütahya’da, yaklaşık 600 yıllık tekke iken iki yıl önce yapılan restorasyon çalışmasıyla Kitap Kahve olarak hizmet veren kütüphane, yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadelede normalleşme sürecinde yeniden okurlarını ağırlamaya başladı.
Balıklı Mahallesinde bulunan ve yaklaşık 6 asırlık geçmişiyle kentin önemli tarihi yapıları arasında yer alan Balıklı Tekkesi, iki yıl önce Kütahya İmam Hatip Lisesi Mezun ve Mensupları Derneği (KİHMED) tarafından kitap kahve olarak tekrar hizmete sunuldu.
Daha önce çilehane olarak kullanılan 4 odaya Sezai Karakoç, Cemil Meriç, Cahit Zarifoğlu ve Necip Fazıl Kısakürek’in isimlerinin verildiği Kitap Kahve’de ünlü edebiyatçıların eserleri başta olmak üzere hemen tüm alanlarla ilgili 11 bin civarında kitap bulunuyor.
İç kısmı ahşap oymacılığı ve süsleme yöntemiyle dekore edilen Kitap Kahve’de, ödünç kitap uygulaması da bulunuyor.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında 15 Martta diğer kütüphanelerle birlikte kapatılan ve normalleşme sürecinin başlamasıyla, şimdilerde maske takarak gelinebilen kütüphane, nostaljik havası ile de kitapseverleri cezbediyor.
Dernek Başkanı Mustafa Önsay, yaptığı açıklamada, KİHMED olarak iki yıl önce Gençlik ve Spor Bakanlığının Gençlik Projeleri’ne başvurduklarını, aldıkları hibeyle yapıyı kitap kahve olarak hizmete açtıklarını söyledi.
Kitap kahvenin açık olduğu iki yıllık süreç içinde gençlerin büyük ilgi gösterdiğini belirten Önsay, şöyle konuştu:
“Salgın nedeniyle 15 Marttan itibaren diğer kütüphaneler gibi biz de kitap kahvemizi kapatmak durumunda kaldık. Yaklaşık üç ayın ardından yeni normal dediğimiz unsur başlayınca da burada bütün tedbirlerimizi alarak kitap kahvemizi yeniden açtık. Bunun mutluluğu içindeyiz. Açtığımız ilk günden itibaren gençlerimiz buranın açılmasını beklermişçesine hemen buraya gelmeye başladılar. Bizler bu süreçte 11.00 ile 16.00 saatleri arasında hizmet vermekteyiz. Yine alınan tedbirler doğrultusunda buraya gelen misafirlerimizi maskeli bir şekilde kabul edebiliyoruz. Normalde 80 kişiyi aynı anda burada ağırlayabiliyorken salgın nedeniyle şimdi en fazla 40 misafirimizi ağırlayabiliyoruz.”
Önsay, Kitap Kahve’deki kitap raflarının, masaların ve temas edilen bütün alanların her gün dezenfekte edildiğini de sözlerine ekledi.
Kitap kahvede üniversiteye hazırlandığını ve ondan sonra sürekli buraya gelmeye devam ettiğini anlatan kitap kahvenin müdavimlerinden, Uludağ Üniversitesi öğrencisi Nurgül Karaaslan ise, “Yaşadığımız süreçte online olarak derslere katılıp, çalışmak zorundaydık. Bu gerçekten bizim için büyük bir sıkıntıydı. Kitap kahvenin tekrar açılmasıyla buraya gelip, bu doğal ve sakin ortamda ders çalışmaya, kitap okumaya başladım.” dedi.
Kütahya Dumlupınar üniversitesi öğrencisi Samet Kalay da, kitap kahvenin yeniden açılmasından dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek, alınan tedbirler doğrultusunda kitap okuyup ders çalıştığını söyledi. AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir