Fark edilmek için Bastonuna zil taktı

914

Kütahya’da, görme engelinden dolayı yolda yürürken yaşadığı zorluklardan yola çıkan 25 yaşındaki Yasin Sapancılar, “zilli baston” adını verdiği buluşuyla bastonuna zil takarak yolda daha rahat yürümenin mutluluğunu yaşıyor.
İNSANLARI UYARMAKTAN BIKTI, BULUŞ YAPTI
İki yıl önce bir düğünde maganda kurşunu ile yaralanan ve görme yetisini kaybeden Sapancılar, yolda yürürken yaşadığı zorluğu aşmak için proje geliştirdi.
Yolda yürürken insanların kendisini kolayca fark etmelerini isteyen Sapancılar, yol üzerinde bulunan insanları bir süre uyararak yürümesine devam etti.
Ancak belli bir süre uyarmaktan usanan Sapancılar, beyaz bastonuna takacağı bir zil ile insanların kendisini fark edebileceğini düşündü.
“ZİLLİ BASTONLA DAHA KOLAY YÜRÜYORUM”
Zilli baston adını verdiği bu buluşu hakkında gazetecilere bilgi veren Sapancılar, şunları söyledi: Beyaz bastonumla kaldırımlardaki kılavuz yollarda yürürken insanların beni fark etmedikleri dikkatimi çekti. Yol ortasında duran insanları birkaç kez ikaz ettim, ama ikaz etmekten de yoruldum. Sonra insanların beni nasıl fark edeceklerini düşünürken aklıma beyaz bastonuma zil takmak geldi. Bastonuma zil takıp yolda zil çalarak ilerledim ve bu şekilde daha rahat ilerlediğimi anladım. Bastonumdaki zil insanların beni önceden fark edip kenara çekilmelerini sağlamış oldum. Derneğimize de zilli bastonumla gelmeye başladım. Önceleri bastonunda zil olan bir tek ben vardım ve arkadaşlarım zil sesi duyunca benim geldiğimi anlıyorlardı. Şimdi bazı arkadaşlarım da benden görerek bastonlarına zil takmaya başladılar. Yolda yürürken bazı insanların bizi fark etmemelerinden dolayı farkında olmadan onlara ya kendimiz çarpıyorduk ya da bastonumuzla çarpıyorduk. Zilli baston sayesinde yolda yürürken diğer insanlara da zarar vermemiş olacağız.”
“İNŞALLAH UYGULAMA YAYGINLAŞIR”
Dernek üyesi Sapancıları’ı buluşundan dolayı tebrik eden Altı Konta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış ise, zilli bastonun görme engellilerin hayatlarını bir nebze olsun kolaylaştıracağını, bu uygulamanın kısa sürede yaygınlaşmasını ümit ettiğini söyledi.
Arkadaşından öğrendiği uygulamayı kendi bastonuna uygulayan Cavit Sert de zilli bastonla daha rahat yürüyebildiğini anlattı.AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir