Hükümlü ve tutukluların el emekleri sergilendi

1236

Kütahya E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda kalan hükümlü ve tutuklular tarafından yapılan el emeği ürünlerinden oluşan sergi düzenlenen törenle açıldı.
Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığının koordinesinde, kentteki bir AVM’nin sanat galerisinde açılan sergide hükümlü ve tutuklular tarafından üretilen çini, seramik, ayakkabı ve konfeksiyon ürünleri sergilendi.
Vali Ömer Toraman, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, cezaevlerindeki atölyelerin hükümlü ve tutukluları meslek sahibi yaparak hayata kazandırdığını söyledi.
Mahkumların vaktini değerlendirmede ve meslek sahibi olmalarında atölyelerin önemine değinen Vali Toraman, şunları kaydetti:
“Cezaevindeki hükümlülerimiz, başta çini olmak üzere ayakkabı, deri atölyesi, konfeksiyon atölyesi ile çok nitelikli imalatlar yapıyorlar. Orada hem meslek öğrendikleri için mutlu oluyorlar hem zamanlarını değerlendiriyorlar hem de bir miktar kazanç elde ediyorlar. O açıdan oldukça faydalı. Cezalandırma yanında aslında hükümlü kardeşlerimizin tekrar topluma kazandırılması, topluma entegre olmaları önem taşıyor. İş yurtları da bu amaca hizmet ediyor. Hükümlü ve tutukluların çini atölyesinde üretmiş olduğu eserlerle Kütahya’nın tanıtımında da önemli rol oynuyor. Cezaevindeki çini atölyesinin bu kadar nitelikli ve güzel ürünler çıkarması Kütahyalılar olarak bizleri mutlu ediyor. Arkadaşlarımız Türkiye’nin her tarafına satış yapıyor, programlara ve sergilere katılıyor, Kütahya’mızı, çinimizi tanıtma, sergileme fırsatı buluyorlar.”
Kütahya Cezaevinde 1994 yılından bu yana başta çinicilik olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösterildiğini belirten Cumhuriyet Başsavcısı Evren Akbey de, “Şu anda geldiğimiz nokta itibariyle 2018 yılında yapılan çalışmalar neticesinde yaklaşık 2 milyon 500 bin lira cezaevimizin karı olmuştur. Bu kar tamamen mahkumlarımızın kendi el emekleriyle yapmış oldukları ürünlerin satışından elde edilmiştir. Cezaevinde mahkumlarımızın çalıştırılması hem ıslah edici yönden hem de cezaevinden çıktıktan sonra bir meslek sahibi olarak hayata yeniden başlama adına oldukça önem arz ediyor. Bu konuda gerçekten çok güzel örneklerimiz de var.” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından açılışı yapılan sergi, Vali Toraman, Cumhuriyet Başsavcısı Akbey ile Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Necati Gündüz, Belediye Başkan vekili Ali İhsan Ertaş, İdare Mahkemesi Başkanı Ertuğrul Turan, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, Baro Başkanı Ahmet Atam, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Cezaevi Savcısı Semih Hamedi, Kütahya E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Kasım Demiralp, bazı daire müdürleri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri tarafından gezildi.
Sergilenen ürünlerin katılımcılar tarafından ilgi gördüğü sergi 10 şubata kadar gezilebilecek.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir