Özotraç KUTSO çalışmalarını değerlendirdi

929

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmet Özotraç, KUTSO olarak Kütahya’ya fayda sağlayacak çalışmalara devam ettiklerini bildirdi.
KUTSO faaliyetleri hakkında değerlendirmelerde bulunan KUTSO Başkanı Özotraç, üyelerin istekleri doğrultusunda bilgilerini artırma, vizyonlarını genişletme adına zaman zaman yurt içi ve yurt dışı gezilerin planlandığını söyledi.

“NEDEN GAZİANTEP GEZİSİ YAPTIK?”
Geçtiğimiz günlerde de bu kapsamda, masrafları üyelerin kendilerine ait olmak kaydıyla Gaziantep’e bir ziyaret gerçekleştirdiklerini dile getiren Özotraç, şu değerlendirmelerde bulundu: “En son olarak Gaziantep gezisi yaptık. Neden Antep gezisi yaptık? Üyelerimizin istekleri doğrultusunda kendimizi geliştirme, bilgimizi artırma, yeni vizyonlar kazanma hususunda seyahatler arzu edildi. Kütahya’nın zanaatkarlar şehri olarak girdiği UNESCO’yu Antep’te Gastronomi olarak UNESCO şehirleri arsında girmiş bulunmaktadır. İlk olarak bu iki beraberliği pekiştirmek, INESCO ile ilgili ileride yapılacak çalışmaları müşterek nasıl yapabiliriz noktasında KUTSO’nın gayretlerinin içerisinde olduğunu ifade etmek için Antep’i tercih ettik. İkincisi; ANTEP Türkiye’nin en gelişmiş şehirlerinden, sanayisi en güçlü şehirlerinden bir tanesi. Tek kelimeyle üreten bir şehir. Yedi milyara yaklaşan bir ihracatı ve 500 milyona yakın Suriyeliyi misafir etme özelliğiyle oradaki bu sosyal yapıyı da görmek istedik. Ayrıca yönetime geldikten sonra Afyon ve Uşak bölgelerini de ziyaret ettik. Birlikte nasıl hareket edebiliriz noktasında ilk çalışmalarımızı yakın olması hasebiyle buralara yaptık. Kütahya’ya uzak olan şehirlerin Antep, Trabzon, Erzurum, Diyarbakır, Mardin gibi uzak şehirlere haftada bir gün sefer temin etmek suretiyle oradaki karşılıklı canlılığı nasıl sağlarız, nasıl ticari ve sanayi gelişmeleri yakınlaştırabiliriz hususunda fikir birliğine vardık.”

“GAZİANTEP VE HATAY BÖLGESİNİN TERMALE BÜYÜK BİR TEVECCÜHÜ VAR”
Bu gezilere de ilk olarak Gaziantep’ten başlamaya kara verdik. Antep ve Hatay bölgesinin termale büyük bir teveccühü var. Gelen misafirlerin büyük bir bölümünün Hatay, Gaziantep ve Trabzon bölgelerinden geldiğini tespit ettik. Gaziantep seyahatimizde inanılmaz bir teveccühle karşılaştık. Bu, başta sayın Nafi Güral Başkanımızın odamıza ve borsamıza kazandırmış olduğu itibarın da neticesidir. Oradaki ziyaretlerimizde ilk önce Gaziantep Büyükşehir Belediyesini ziyaret ettik. Burada iki hususu aktardık. Zafer Organizeyi nasıl canlandırabiliriz? Türkiye’nin en üretken şehirlerinden biri olan Antepli yatırımcıları buraya nasıl çekebiliriz hususunda fikir alışverişinde bulunduk. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşımı gayet olumlu oldu. Onlar da Antep Hava Alanını nasıl daha fazla çalıştırabiliriz hususunda gayretleri var. Antep hava alanına yapılan seferler Türkiye yurt içi seferlerinin en pahalısı. Ona rağmen bütün seferler dolu. Burada Kütahya olarak ders alacağımız çok şey var. İkinci olarak Gaziantep Ticaret Borsası Mehmet Akıncı’yı ziyaret ettik. Aynı şekilde Kütahya ile nasıl işbirliği yapabiliriz noktasında fikir birliğine vardık. Ticaret Sanayi Odasını da ziyaret ettik. Ticaret Odası’nda Sayın Meclis Başkanı Mehmet Hilmi Temur tarafından karşılandık. Daha sonra Gaziantep Sanayi Odasını ziyaret ettik, Başkanı Adnan Ünver bizi büyük bir samimiyet ve sıcaklıkla karşıladı. Programımız içerisinde bilgi ve görgümüzü artırmak düşüncesiyle fabrikaları gezdik.”

“KÜÇÜK İŞLETMELERİN BÜYÜK İŞLETMELERE DOĞRU GEÇME MECBURİYETİNİ GÖRDÜK”
Küçük işletmelerin büyük işletmelere geçmeleri gerektiğine de dikkat çeken Özotraç, “Burada küçük işletmelerin büyük işletmelere doğru geçme mecburiyetini gördük. Bu fabrika dışarıya mal satmıyor. Küçük ölçekli firmalarımız bu rekabetin karşısında nasıl ayakta kalacaklar. Mahalli, yerel ticareti yapan arkadaşlarımız nasıl mücadele edecekler? Burada bizi etkileyen en önemli hususun altını çizmek istiyorum. Sayın Nafi Güral Başkanımızın yıllardır ifade ettiği beş erkin nasıl bir araya geldiğini Antep’te gördük. Ziyaret ettiğimiz bütün kurumlarda söylenen tek şey; “Bizde tek ses konuşur.” Mesela Antep olunca bir araya geliniyor. Yüzlerce sivil toplum kuruluşu düğmeye basıldığında bir araya geliyorlar ve tek Antep sesi çıkıyor. Bunu Kütahya’da mutlaka gerçekleştirmemiz lazım. Bu sadece birlik ve beraberliğin göstergesidir. Odamız bu yurt içi ve yurt dışı gezilerini kısa periyotlarla yapmayı sürdürecek.”

“KÜTAHYA’NIN ÖNÜ AÇIK”
Faaliyetlerimiz içerisinde Zafer Organizeyi nasıl canlandırabiliriz? Zafer Organize ne durumda? Zafer Organize 6 milyon metrekare. Son geldiği nokta; altyapı projeleri, tasdikleri bitti, kamulaştırmanın büyük bir bölümü elde edildi. Gelinen nokta altyapının yapılmasıdır. Buradaki ortak gayretimiz; birinci ikinci organize daha önce kendi imkanlarıyla bu altyapıyı yapması suretiyle ciddi gecikmeler oldu. Sanayi Bakanlığı tarafından altyapının programa alınması neticelendirilebilirse bunun çok çabuk, yılbaşından itibaren arsa tahsisi yapılabileceği noktası kanaatini taşıyoruz. Seçimlerden sonra Naci Ağbal’ı ziyaret ettik. İnşallah önümüzdeki günlerde Sanayi bakanlığından alınacak randevu ile Sayın Valimizin başkanlığında milletvekillerimizle beraber ziyaret edip yatırım programına aldırabilirsek Kütahya’nın önü açık. Telefonumuz hiç boş durmuyor. Metrekare birim fiyatı belli değil. Ticaret Odası ve Sanayi Odasıyla beraber yaptığımız toplantılarda Zafer Organizeyi anlatırken iki özellik üzerinde durduk. Birincisi fiyatının ucuzluğu. Körfezdeki bölgelerdeki değerlendirmelere bakarsak döviz üzerinden konuşmamak kaydıyla 400-500 euro civarında. Antep’te de fiyatlar buna yakın. Bizim fiyatlarımızın bunun çok altında kalacağını ifade ettik büyük memnuniyet duydular.”

“GAZİANTEP’TEN YATIRIMCI GELECEĞİNE İNANIYORUM”
Özotraç, “Antep, Ortadoğu’ya açılan bir pencere ama Batı’da üretim yapıp, lojistik olarak daha kolay Avrupa ülkelerine ulaşma bakımından Batı’da da yatırım yapma ihtiyaçları duyuluyor ve Ankara İzmir Otobanı açıldığında 2 buçuk saatte Türkiye’nin en büyük limanı olan Çandarlı Limanına ulaşılabileceğini söylediğimizde, onlar zaten Antep’ten Mersin’e veya İskenderun’a gitmeleri en az iki buçuk üç saat. Dolayısıyla büyük bir lojistik önemi olduğunu onlar da kabul ettiler. Başta Konukoğlu olmak üzere buraya Antep’ten yatırımcı geleceğine inanıyorum” dedi.

“ÜNİVERSİTE SANAYİ ÇALIŞTAYI YAPIYORUZ”
Üniversite ile birlikte bir çalıştaya hazırlandıklarını da kaydeden Özotraç, “Üniversite Sanayi İşbirliği son dönemde ciddi manada ivme kazandı. Üniversitemizin çok yakın ilgi ve teveccühü var. Biz de bu yakın ilgiye daha fazlasıyla karşılık vermek üzere birlikte çok mesafe aldık. Bu mesafelerden bir tanesi; Kasım ayı içerisinde beraber Üniversite Sanayi Çalıştayı yapıyoruz. Üniversite hocalarının sanayiyi tanımaları yönünde beklentileri ve istekleri, sanayicinin üniversiteden beklentileri ve düşünceleri, ayrıca üniversitede neler yapılabiliyor onları görmeleri bakımından bu çalıştayı çok önemsiyoruz. Biz eğitime çok önem veren bir odayız. Antep’in gelişmesinin üç şeye bağlı olduğunu gördük. Birincisi eğitim, ikincisi dayanışma, üçüncüsü üretim. Bu üç ortaklık Antep’i fırlatmış” diye konuştu.

“ZAFERTEPE’NİN VE KOCATEPE’NİN BİR ÇANAKKALE ÖZELLİĞİNİ TAŞIMASI İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”
“Afyon ile beraber 30 Ağustos’la ilgili bir çalışma başlattık. 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın Dumlupınar ve Kocatepe’nin bugüne kadar devlet ricali tarafından yeterince değerlendirilmediği, niye bir Çanakkale olmasın hususunda bugüne kadar ciddi gayretler sarf edildi ama bu gayretlerin yeterli olmadığı görüşü hakim olmadı. Afyon’a yaptığımız ziyarette bunun üst kısımlara, ilgili bakanlıklara ve Cumhurbaşkanımıza taşınarak Zafertepe’nin ve Kocatepe’nin bir Çanakkale özelliğini taşıması yönünde gayret etmemiz neticesi çıktı. Afyon bir heyet kurdu, biz de bir heyet kurduk. Bu heyeti yönetim kurulumuz dahil olmak üzere üniversitemizi de dahil ettik. Önümüzdeki günlerde bu çalışmalarımız başlayacak ve Allah’ın yardımıyla, şehrimizin ileri gelenlerinin, halkımızın gayretiyle 30 Ağustos’u tekrar canlandırmak için bir çalışma başlattık.”

MUSTAFA AKTAŞ: “1800 İHTİYAÇ SAHİBİ ÖĞRENCİYE KIRTASİYE YARDIMLARINI ULAŞTIRMIŞ OLDUK”
Eğitimle ilgili bilgilendirmede bulunan KUTSO Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Aktaş, “Odamızda üyelerimize yönelik eğitim seminerleri düzenliyoruz. Seminerlerimize Eylül ayında başlayıp Haziran ayında bitirmiş olacağız. Eylül ayında ilk planladığımız programımız “Kriz ortamında liderlik ve yalın yönetim”. Biz bu konuları belirlerken işletmelerimizin bilgi eksikliği sebebiyle herhangi bir sıkıntıya düşmelerini engellemek amacıyla belirliyoruz. İkinci seminerimiz “iş yaşamında kuşak yönetimi” Eskiden deden toruna kuşak değişimi olurdu şu anda iki kardeş arasında oluyor. Sekiz Kasım’da satış ve pazarlama seminerimiz olacak. Bu seminerlerimizin dışında TOBB Üniversitesine bağlı fakülte kurma gayretleri devam ediyor. Bina inşaatımız altyapılarımız devam ediyor. Bunun dışında Eğitimde yüzde 8 KDV uygulanmakta. Eğitim devletimizin topluma sağlamak zorunda olduğu bir yükümlülük. Ailelerimizin büyük bir kısmı bu yükümlülüğü devletin sırtından alarak çocuklarını özel okullarda eğitim aldırmaktalar. Biz buradan yola çıkarak yüzde 8’lik KDV oranını eğitim öğretimden kaldırılarak geniş bir kitleye eğitim desteği verilmiş olur diye düşündük. Bizim TOBB aracılığıyla ilgili bakanlıklara iletilen talebimiz, bakanlıklarda bu konuya çalışma yapıldığına dair bilgiler geliyor. Bunun dışında 2018-2019 eğitim öğretim döneminde TOBB ve Odamız olarak Milli Eğitim Müdürlüğümüzle işbirliği içerisinde 1800 ihtiyaç sahibi öğrenciye kırtasiye yardımlarını ulaştırmış olduk. TOBB aracılığıyla ilgili bakanlıklarda illerin, bölgelerin arz talep dengesine göre yatırımlara izin verilerek hem mevcut yatırımlar hem de yapılacak yatırımların zarar görmemesi konusunda talepte bulunduk.” dedi.

“ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİ DESTEKLEME PROJESİ”
Avrupa Birliği Projeleriyle ilgili bilgi sunan KUTSO Genel Sekreteri Salih Nafi Alıç, “Uluslararası rekabetçiliği destekleme projesi. Bu projenin amacı, ihracat potansiyeli olan firmaların yurtdışı pazarlığına açılmasını teşvik etmek. Biz bu konuda ilk projemiz ilimizde çini ve seramik fabrikalarını projeye dahil ettik. Eğitim faaliyetleri, ihtiyaç süreçleri tamamlandı. Şu anda yurtdışı ziyaretleri planlaması aşamasında. Bunu yoluna koyduktan sonra gıda sektöründe, makine sektöründe de yine kümelenme yaparak projeler başlatmak istiyoruz. Odamız Avrupa Birliği Projesi olarak Macaristan Ticaret Odasıyla görüşmekte. Bu iki projeyi de paylaşmak istiyoruz. Naci Ağbal Başkanımızı ziyaret etmemizin amacı, Zafer Organize Sanayi Bölgesinin 2019 yatırım planına alınmasıydı.

SEMRA TOZARAYDIN: “GAZİANTEP’TE TÜM ERKLER BERABER ÇALIŞIYOR”
TOBB Kadın Girişimciler İcra Kurulu Başkan Vekili Semra Tozaraydın, “Gaziantep’te izlediğimiz bir durum vardı. Bizi yönetecekleri biz seçeriz dediler ve çok güçlü bir ses olarak bunu söylediler. Kim olursa olsun istekleri ve Gaziantep için gereken ne varsa tüm şehir olarak katılıyorlarmış. Herhangi bir Belediye Başkanı, Milletvekili ve hatta Valinin tayini konusunda bile Gaziantep tüm erkler beraber çalışıyorlarmış. Bu çok güçlü bir tavırdı ve bizi çok etkiledi. Ticaretleri çok ilginç geldi. Bir kuruşun bile ne kadar önemsendiğini, hesaplarını çok iyi tuttuklarını fark ettik. Biz de bir çelebilik vardır, bizden oluversin tavrı vardır. Belki biz yanlış yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir