Ressam Ahmet Yakupoğlu anısına sempozyum

1030

Dünyaca ünlü Kütahyalı Ressam, Neyzen ve Minyatürist Ahmet Yakupoğlu’nun doğumunun 98. yılı anısına Kütahya Valiliği, Kütahya Belediye Başkanlığı, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası ile Zafer Kalkınma Ajansı iş birliğinde 19-20 Kasım tarihlerinde düzenlenecek olan “1. Uluslararası Ahmet Yakupoğlu Şehir, Sanat ve Tasarım Sempozyumu” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
“GÜZEL BİR
BAŞLANGIÇ OLACAK”
Sivil Toplum Kuruluşları ile yapılan etkinliklerin Kütahya’da önemli bir sinerji oluşturarak Kütahya adına olumlu gelişmelere öncülük ettiğini ifade eden DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören, “Bu sempozyum da bunlardan biri. Güzel bir sempozyum olacağını umuyorum. Ahmet Yakupoğlu’nu biz çok sevdik, o da bizi sevmiş olmalı ki tüm kazanımlarını üniversitemize devretti. Biz de ona vefa olarak en güzel şekilde anmak istiyoruz. 19-20 Kasım tarihlerinde yapacağımız ilk sempozyumun daha sonraki sempozyumlar için güzel bir başlangıç olmasını diliyorum” dedi.
“AHMET YAKUPOĞLU’NU
GELECEK NESİLLERE AKTARACAK”
Sempozyumun Ahmet Yakupoğlu’nun tanıtılması ve gelecek nesillere aktarılmasında önemli rol üstleneceğini kaydeden Belediye Başkan Vekili Ali İhsan Ertaş, “Güzel düşünülmüş, yerinde bir karar. İnşallah ilimiz için büyük değer ifade eden bu güzel insanların tanıtılması ve gelecek kuşaklara aktarılması noktasında yararlı bir sempozyum olur. Ahmet Yakupoğlu’nu, Ahmet Yakupoğlu yapan sanatsal yeteneğinin dışında onun sanatını, ruhunu yoğuran altyapısıdır. Bu altyapı inşallah bu altyapının ortaya çıkartıldığı ve insanlarımıza güzel örnek olduğu bir sempozyum olur. Genelde bu tür sempozyum ve çalışmalarda sanatçıyı sanatçı yapan, onun ruhunu yoğuran hususlar göz ardı edilebiliyor. Bu tür insanları büyük insan yapan o ruhlarındaki güzelliklerdir. İnşallah bu tür sempozyumlar devamlı olur. Bu sempozyumların gelecek nesillere aktarılması noktasında çok önemli arz ettiğine inanıyorum. Bizler de belediye olarak elimizden gelen gayreti göstereceğiz” ifadelerini kullandı.
“YERİ KIYMETLİ KILAN
ÜZERİNDE YAŞAYANLARDIR”
Kütahya’yı kıymetli kılan en önemli değerlerinden birinin Ahmet Yakupoğlu olduğunu belirten Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Üzerinde yaşanılan yerleri kıymetli kılan hususlar vardır. Üzerinde yaşadığımız topraklar tarihinden değer alır, o tarih içerisinde yer alan medeniyetlerden değer alır, o medeniyetlerin ortaya çıkardığı kültürlerden değer alır, o kültürlerin göstergesi olan sanatçılardan, sanat eserlerinden değer alır. Yeri kıymetli kılan üzerinde yaşayanlardır. Ahmet Yakupoğlu da öyle. Kütahya’ya kıymet katmış, daha değerli hale getirmiş çalışmalarıyla, hayat görüşüyle gerçekten yeri doldurulamayacak bir kıymet olarak hafızalarımızda kalacak, eserleriyle yaşayacak ve Kütahya’nın tanıtımında öbür dünyaya geçse bile görülen eserleriyle yine katkılarına devam edecek” dedi.
“YAŞATILMASI, GELECEK
KUŞAKLARA
AKTARILMASI LAZIM”
1. Uluslararası Ahmet Yakupoğlu Şehir, Sanat ve Tasarım Sempozyumu’nun Ahmet Yakupoğlu’na layık bir sempozyum olması gerektiğini ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Ahmet Yakupoğlu çok yönlü kişilik. Bir ressam, resim sanatçısı. Aynı zamanda bir minyatür sanatçısı. Aynı zamanda ney üfleyen bir neyzen. Aynı zamanda bütün resimlerini gördüğümde hep aklıma gelir, çelebi bir adam, gururlu, kibirli bir yapısı yok. Kütahya’yı çok iyi temsil etmiş, gezek geleneğini yaşatmış hoş bir insan. Bu hoşluklarına bütün eserlerini ilimizin üniversitesine bağışlayarak bir hoşluk daha katarak aramızdan ayrılmış, gitmiş. Bu değerlerin yaşatılması, gelecek kuşaklara aktarılması, iltifat görmesi lazım. Dolayısıyla bu sanatçılarımızın adını yaşatacak sempozyum, çalıştay ve sergilerin kıymetli olması lazım. İlklerin heyecanı ve bir sorumluluğu vardır. Bu da birinci olması hasebiyle bir heyecanı, bir sorumluluğu da beraberinde taşıyor. İnşallah bize layık olduğu şekilde sponsorlarımızın da gayreti ve desteğiyle birincisini sağlam temeller üzerine oturtup bundan sonrakilerin de bu sağlam temeller üzerine yeşermesini, büyümesini, gelişmesini sağlamamız lazım” şeklinde konuştu.
“ÖNEMLİ BİR ŞEHİR RESSAMI”
“Çok yönlü bir kişiliği olan Ahmet Yakupoğlu’nun resimlerine baktığımda bende şehir ressamlığı yönü biraz öne çıktı” diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Ahmet Yakupoğlu için Suların Ressamı dediler, Bulutların Ressamı dediler. Benim bakış açımla da şehri en iyi yansıtan, şehre ait değerleri, mimari yapıyı en güzel yansıtan bir sanatçımızdı. Bu yönü fark edilmiş olacak ki üniversitemizin de izniyle TOKİ, şehir ressamlığını öne çıkaran eserleri bir araya getirip 2 cilt kitap halinde güzel bir yayına imza attı. Oradan görüyoruz ki yaşadığı çevreyle, binalarla, mimariyle çok yakın ilgilenmiş. Birçok eseri bir rölöveye ihtiyaç duyurmayacak tarzda o bina hakkında kesin bilgi veriyor. Bina kaybolup gitse Ahmet Yakupoğlu’nun eserine bakarak, hangi taşı kullanmış, hangi ölçülerde kullanmış, kaç sıra kullanmış, çatısı, penceresi nasılmış, birebir ölçülerini bularak yapmak mümkün” ifadelerini kullandı.
“HER BİR SEMPOZYUMU
TEMAYA BAĞLAYALIM”
Bu yıl 1.’si düzenlenecek olan sempozyumun gelecek yıllarda Ahmet Yakupoğlu’nun farklı yönleriyle ele alındığı temalarla devam etmesi gerektiğini ifade eden Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Bu kez şehir ressamlığı yönüyle Ahmet Yakupoğlu, bir başka sempozyumda yaşadığımız doğal çevre, manzaralar yönüyle Ahmet Yakupoğlu, sular yönüyle Ahmet Yakupoğlu, neyzen yönüyle Ahmet Yakupoğlu, gravür yönüyle Ahmet Yakupoğlu diye ayrı ayrı işleyelim. Şehir ressamlığı deyince belki Türkiye’de bu alanda yetişmiş, gerçekten varlığını ispat etmiş kredi sahibi ressamlarımızdan çağıralım, onlar da kendi şehirlerinin resimleriyle gelsinler, Türkiye’de şehir ressamlarının sergisini açalım. Biz de aynı zamanda Ahmet Yakupoğlu’nun şehir ressamlığına ait resimlerini koyalım. Belki göndereceğimiz kataloglarla bu ressamların daha önceden Ahmet Yakupoğlu’nun şehir ressamlığına ait fikirlerini, sempozyum sırasında onların değerlendirmelerini alalım. Onların gözüyle Ahmet Yakupoğlu nasıl bir şehir ressamıydı? Bunlar kayda geçsin. Biz başkalarının gözüyle bizim insanımızı, ressamımızı tanıyalım demiştim. Sempozyumu bundan sonraki yıllarda biraz daha temalı olarak biraz daha bu konuyu farklılaştırarak yapmak mümkün. Yalnızca ölüm yıl dönümü değil, doğum günü de esas alınarak farklı konular işlenip bunlar değerlendirilebilir” dedi.
“UNESCO YARATICI
ŞEHİRLER AĞI’NI
KULLANMAMIZ LAZIM”
“Tarih, kültür ve sanat şehri olan Kütahya’da bu tür çalışmaları en iyi ivmeyle yukarıya taşıyabilecek ortama sahibiz” diyen Vali Ahmet Hamdi Nayir, “UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nı kullanmamız lazım. Bu amaca yönelecek her faaliyetin UNESCO sürecinde vereceğimiz sözlerin de bir parçası olduğunu bilerek yolumuza devam etmeliyiz. Bu süreçteki birlik ve beraberliğimizi bozmadan, Valilik, Belediye, Üniversite, ZEKA, odalar ve borsalar, sanatçılar iş birliği ile bu sürecin, sözü verilen her hususunu yerine getirmek üzere gayret sarf etmemiz lazım. Diliyorum ki bu sempozyumun büyüklüğü, kıymeti, Ahmet Yakupoğlu’nun büyüklüğüne eşit olsun, en azından onu mahcup etmeyecek bir sempozyumu hep birlikte yerine getirmiş, ona vefa duygumuzu ifa etmiş olalım” diye konuştu.
Resim, heykel, minyatür, tezhip, arkeoloji, sanat tarihi, restorasyon, mimarlık, iç mimarlık, kent kimliği, kent estetiği, yapılı çevre, çini, hat, seramik, cam, görsel iletişim tasarımı, endüstriyel tasarım, fotoğraf, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda Kütahya, Ahmet Yakupoğlu ve Kütahya’nın konuşulacağı 1. Uluslararası Ahmet Yakupoğlu Şehir, Sanat ve Tasarım Sempozyumuna Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Nurhan Atasoy, Prof. Uğur Derman, Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar, Prof. Dr. Sadettin Ökten, Prof. Dr. Devrim Erbil, Gülbün Mesara, Prof. Dr. Kıymet Giray ile Sinan Uluant’ın konuşmacı olarak katılacağı belirtildi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir