Kitap okuma ödülleri sahiplerini buldu

890

Kütahya’da, Eğitim-Bir Sen Kütahya Şubesi, Kütahya Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliği ile bu yıl dördüncüsü düzenlenen ‘Ortaokullar ve Liseler Arası Zihnen ve Bedenen Sağlıklı Nesiller İçin Kitap Okuma’ yarışmasının ödül töreni Hezar Dinari Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.
Eğitim Bir-Sen Genel Başkan vekili Latif Selvi, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan törende yaptığı konuşmada, bu tür organizasyonlarla örgün veya yangın organlar aracılığıyla çocukların bilgiyle buluşturulması gerektiğini söyledi.
KÜTAHYA ÖNCÜ OLDU
Kütahya’nın başlatmış olduğu kitap okuma yarışmasının 81 ilde de benzer şekillerde uygulandığını belirten Selvi, şöyle konuştu: “Yani siz bir ışık yakarsınız o ışık halelenir, büyür ve herkesi aydınlatır. Eğer birey veya toplum geleceğe dair bir şeyleri tevarüs ettirebilirse o taşıyabildiği şey o toplumun geleceğini oluşturur. Süslü cümlelerle bir takım güzel şeyleri anlatırız. Ama sonucu itibariyle herhangi bir netice elde edecek ortam oluşmazsa, arzu ettiğimiz şeylerim pratik karşılığını göremezsek o zaman bunlar birer temenniden öteye geçemez. Yaşadığımız şeylerin bir kısmı ellerimizle yaptığımız bir takım şeylerin de neticesidir. Okullaşmada dünyada gelişmiş ülkeler nerede bizim çocuklarımız nerede, dediğimizde “evet biz de onlarla aynı noktadayız” dersek, potansiyel kapasitemiz yansıtabileceğimiz bir gerçekliği hayata geçirebilirsek netice almış oluruz. Nitelikli eğitimi geliştirebilmek de son derece önemli. Yani siz, çağ nüfusunun başardıklarını başarmak zorundasınız.”
“BİLGİ TEKNOLOJİLERİNİ ÜRETEBİLİR HALE GELMELİYİZ”
Türkiye’nin 2023 hedeflerinin olduğunu ve bu hedeflere ulaşmak için bilgi teknolojilerinin üretebilir hale gelinmesi gerektiğini de ifade eden Selvi, şöyle devam etti: “500 milyar dolar ihracatımız olsun, 1 trilyon da gayri safi yurt içi hasılamız olsun 2023 yılı için hedefimiz var. Peki, bunların gerçekleşebilmesi adına biz hangi alanlarda neler yapmalıyız ki bunları başarabilelim. 10 büyük ekonomi arasına gireceğiz diyoruz. Bunlara girebilmek için bilgi teknolojisini üretme noktasında çocuklarımızın yeterli donanımda yetişmesi gerekiyor. Artık kaba el emeğiyle ürettiğimiz şeyler bilgi teknolojisiyle üretilen ve karşımıza çıkan, bizim de kullandığımız araçlara yenik düşüyoruz. O zaman yeni şartlara göre kendimizi yenileyerek, ama özümüzden, kültürümüzden, değerlerimizden sapmadan, ülke bilinciyle toplumumuzun her birisinin geleceğini kendimizin geleceği olarak görmek suretiyle hedefe taşımamız gerekiyor. Bunun için de kültür faaliyetlerini hem sendika olarak hem de Genç Memur-Sen olarak çok önemsiyoruz.”
NE KADAR OKURSANIZ O KADAR BİLİRSİNİZ
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit de burada yaptığı konuşmasında şunları söyledi: “Bilgi çağı olarak adlandırılan bugünün dünyasında kitap ulaşılması kolay hazine olması yanında ihmal edilen bir raf süsü olarak bilinmektedir. Bu özelliğin altında kişinin ne okuyacağını ya da okumaya nerden başlayacağını bilmemektedir. Bu durum özellikle biz yetişkinlere büyük bir sorumluluk yüklemektedir. Böyle yarışmalar çocuklarımızı farklı kitaplarla buluşturarak onların tercihlerine de yardımcı olmaktadır. Dolayısıyla aydınlanmanın temeli olan okumayı zihnen sağlıklı nesiller yetiştirme adına gerçekleştirmek temel prensibimiz olmuştur. Toplum olarak farklı olarak farklı düşüncelere sahip olsak da çocuklarımıza, okuma alışkanlığı kazandırma konusunda aynı düşüncede olduğumuzu umuyorum. Eğer çocuklarımızın kitap okuma alışkanlığı kazanmamızı istiyorsak onların göreceği şekilde kitap okumalıyız. Yapılan bir araştırma sonucuna göre düzenli kitap okuyanların yüzde 40’ı bu kitap okuma alışkanlıklarını 6ile 10 yaş arasında yani okuma öğrendikten sonra 10 yaşına kadar zamanla kitap okuma alışkanlığı kazanmaktadırlar. Ne kadar okursanız o kadar bilirsiniz. Ne kadar bilirseniz o kadar yetişirsiniz. Bizler hem kendi adımıza hem de çocuklarımız adına bir gelecek kurmak istiyorsak, öğrenmenin kaynağı olan kitaplarla dost olmalıyız.”
Kitap okuma yarışmasına belediye olarak katkı sağlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da, “Göreve geldiğimiz andan itibaren Kütahya’nın daha yaşanılabilir bir şehir olması için çalışmaya gayret gösteriyoruz. Belediye yol, kaldırım ve buna benzer işler yapmalı. Ama asıl önemli olan kültür ve sanat noktasında şehri belli bir noktaya getirmeli. Asıl gayemizin de bu olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.
Törende, AK Parti Kütahya Milletvekili Şükrü Nazlı, Genç Memur-Sen Genel Başkanı Eyüp Beyhan, Eğitim Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse de birer konuşma yaparak kitap okumanın önemine değindi.
Konuşmaların ardından yarışmada dereceye giren öğrenciler ile danışman öğretmenlere ödül ve hediyeleri protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir