DPÜ’den sanatçı ve akademisyen Kadınlara vefa

1190

Kütahya’da, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Gelenekli Türk El Sanatları Topluluğu tarafından “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” dolayısıyla program düzenledi.
Konferansa konuşmacı olarak, Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, Prof. Dr. Ayşegül Türedi Özen, Esengül İnal Pulat, Sema Güral Sürmeli, Nurdan Türkkan, Aylin Şengün Taşçı katıldı.
Vali Ahmet Hamdi Nayir, Güzel Sanatlar Fakültesindeki programda yaptığı konuşmada, kadınların yapmış olduğu başarılı çalışmaların takdirinin bir güne sığmayacağını söyledi.
Kadınlara karşı, onlara sıkıntı veren farklı muamelelerin Türk tarihinde veya kültüründe yerinin olmadığını dile getiren Vali Nayir, şöyle konuştu:
“HER BAŞARILI KADININ
YANINDA DA ERKEK OLMALI”
Kadının karşı karşıya kaldığı olumsuz durumlar ve gördüğü kötü muamelenin ne kültür ne de inançta yeri olmadığına vurgu yapan Vali Ahmet Hamdi Nayir, her başarılı kadının yanında ona destek olan erkeklerin olması gerektiğini söyledi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programlarının yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi noktasında yol gösterici olabileceğine de değinen Vali Nayir, “Nüfusumuzun yarısı; ama hayatımızın kesinlikle yarısından fazlası olan kadınlarımız için senenin bir gününü ayırmak elbette ki yetersiz. Bizler, nüfusumuzun diğer yarısını da yetiştiren kadınlarımızı anmayı, onlara değer vermeyi bir güne sığdıracak değiliz. Bugün yaşadığımız, her birimizi üzen, her bir vicdanı sızlatan kadına karşı kötü muamelenin ne tarihimizde, ne kültürümüzde, ne de inancımızda temel bulacak, uygun gösterilecek hiçbir yönü yok. Buna rağmen tarihimizin, kültürümüzün, inancımızın kutsadığı, yücelttiği kadınlarımızın karşı karşıya kaldıkları durumları da eleştirmemek mümkün değil. Bu programlar, bu günler belki analarımız, bacılarımız, kız kardeşlerimiz olan kadınlarımızın toplum içinde anlaşılması, hak ettiği yerleri bulması bakımından bir rol üstlenecek, bizlere de yol gösterecek günler olacak. Diliyoruz ki hayatın her yönünü paylaştığımız gibi kadınlarımızı da hak ettikleri yere getirerek, hak ettikleri değeri vererek ayaklarının altına cennet koyduğumuz kutsal varlıklara bizler onları rahat ettirecek her hususu yerine getirerek bu görev hayatımızı tamamlamış oluruz. “Her başarılı erkeğin ardında bir kadın” vardır sözü de beni çok rahat ettirmiyor. Mutlaka başarılı kadınların yanında da onlara destek veren erkekleri de görmek istiyoruz ki toplum o zaman gerçek manada hüviyetini ve hürriyetini kazanmış olsun” diye konuştu.
“8 MART YAŞANAN
MAĞDURİYETLERİ GİDERMİYOR”
DPÜ Rektörü Prof. Dr. Remzi Gören konuşmasına şehitlerin anne ve eşlerini anarak başladı. 8 Mart Dünya Kadınlar gününde yapılan konuşmaların kadının mağdur edildiği, sığınma evlerine mahkum edildiği gerçeğini değiştirmediğini belirten Prof. Dr. Remzi Gören, “Tüm bunları çözecek bir ağın oluşturulması, sosyal ortamın sağlanması, hukuki düzenlemelerin yapılması gerektiği ortadadır. Kadınlar her şeyden önce insandır. Onlar da tıpkı erkekler gibi söz söyleme, itiraz etme, iş yapma, toplumda etkin rol alma hakkına sahip olduklarına inanıyorum. Buraya kadın akademisyenlerimizden birinin idari göreve atanması talimatını vererek geldim, onlara güveniyorum, başarılı olduklarını gördükçe mutlu oluyorum. Kadınlar Gününün 8 Mart’a hapsedilmemesini, kadınlarımızın her zaman ve her yerde insan yerine koyulmasını diliyorum. Kadına uzanan ellerin kırılmasını, ona değer veren ellerin öpülmesini, kadınlarımızın bugün olduğu gibi her gün hatırlanmasını diliyorum” dedi.
“2016 YILINDA 409 KADIN
KOCASININ KURBANI OLDU”
Kütahya Baro Başkanı Ahmet Atam ise “Kadınlar Günü Özel” programının sürdüğü saatlerde dünyanın birçok yerinde kadının şiddet görmeye devam ettiğini söyledi ve son 2 saatte cinayete kurban giden kadınlara dikkat çekti. Atam, “Emeğiyle, mücadelesiyle ve duruşuyla dünyayı daha yaşanabilir hale getirmeye çalışan tüm emekçi kadınlarımızın günü kutlu olsun. Kadınlar Günü’nü kutluyoruz… Biz bu günü kutlarken şu an Çin’de 2 saat içerisinde 10 kız çocuğu öldürüldü; Hindistan’da 2 saat içerisinde 12 kadına tecavüz edildi; Çin’de öldürülenler hamilelik safhasında kız çocuğu olduğu içindi. Dün Kütahya’nın bir ilçesinde, bir kadın eşi tarafında bıçakla doğrandı. Geçen sene Türkiye’de 409 kadın eşinin kurbanı oldu, öldürüldü. Bunun farkındalığını yaratmamız, bu noktalara da değinmemiz gerekiyor. Eğer biz 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutluyor ve bunu anıyorsak kadın hala erkekle eşit duruma gelmemiştir, bir birey olarak kabul edilmiyordur. Umarım çok daha güzel günlerde bu günü kutlarız ve daha da sonunda kutlamaktan vazgeçeriz” şeklinde konuştu.
Programda, Prof. Dr. Fatma Çiçek Derman, Prof. Dr. Ayşegül Türedi Özen, Esengül İnal Pulat, Sema Güral Sürmeli, Nurdan Türkkan, Aylin Şengün Taşçı’nın ödülleri Vali Ahmet Hamdi Nayir ile diğer protokol üyeleri tarafından takdim edildi.
Konferans ve ödül töreni sonrası 58 sanatçıya ait 63 eserin beğeniye sunulduğu 8 Mart Dünya Kadınlar Günü Karma Sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Kadınlar Günü Özel programı Vali Ahmet Hamdi Nayir ile diğer protokol üyelerinin sergiyi gezip, incelemesiyle sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir