Bosna Hersek’in Büyükelçisi Sadoviç hemşerileriyle kahvaltı yaptı

1207

Eskişehir ve Bosna Hersek arasında ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi için bazı görüşmeler ve ziyaretler yapmak üzere Eskişehir’e gidecek olan Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Bakir Sadoviç, Kütahya Çayca Köyü Bosna Hersek Yardımlaşma ve Kültür Derneğinin daveti üzerine Kütahya merkeze bağlı Boşnak köyü olan Çayca’yı ziyaret etti.
Köy Konağında gerçekleşen ziyarette dernek yönetimi, üyeleri ve köy sakinleri ile bir araya gelen Sadoviç, burada onlarla sohbet etti.
Sadoviç ve beraberindeki heyet, Boşnak hemşerileriyle Boşnak kültürüne ait pita ve böreklerin de bulunduğu köy kahvaltısı yaptı.
Çayca köyünde Boşnaklarla bir araya gelmenin mutluluğunu yaşadığını belirten Sadoviç, burada yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Bosna Hersek ile Türkiye arasında çok güzel, dostane ve kardeş düzeyinde ilişkilerimiz bulunuyor. Bugün, 120 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu dağılırken Bosna Hersek’ten Türkiye’ye göç eden insanlarımız yaşadıkları yerlerde görmek amacıyla buraya geldim. Burada bana ayrı keyif veren durum, Bosna Hersek’ten gelip Türkiye’de 120 yıldır yaşayan ve hala Boşnakçayı konuşabilen insanları görmek bana inanılmaz mutluluk verdi. Bizim Bosna Hersek olarak bu insanlarımızla ilgili sorumluluğumuz, onların varlığını bilmek ve elimizden geleni yapmak. Bu insanlarımızın nereye ve ne zaman gittikleri çok önemli değil. İnanıyorum ki önümüzdeki yıllarda hem Bosna Hersek’ten Türkiye’ye daha fazla ziyaret yapılacak hem de buradaki insanlarımız Bosna Hersek’i daha fazla ziyaret edecekler. Biz bunun için elimizden geleni yapacağız. Burada şöyle görünüyor, dilini koruyabilen insanlar aynı zamanda o ülkenin kültürünü de koruyabiliyor. Yıllar boyunca da aynı ortam içerisinde yaşamaya devam ediyor. Benim büyükelçi olarak görevim, bu ilişkileri korumak ve sürdürmek.”
Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek de, Çayca köyünde bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu, köyün doğallığına ve güzelliğine hayran kaldığını belirterek Boşnak kültürünün yaşatılmasından ayrıca memnun olduğunu ifade etti.
Dernek Başkanı Rasim Bayram ve köy muhtarı Kamil Mutlu ise, Bosna Hersek’in Ankara Büyükelçisi Sadoviç’i köylerinde ağırlamaktan dolayı onur duyduklarını, Türk-Bosna Hersek kardeşliğini göstermek adına etkinliğin önemli olduğunu kaydettiler.
Ziyaret, Sadoviç ve heyetin köyü gezmesi ile sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir