Ev hanımları sertifikalı aşçı oluyor

1219

Kütahya’da, Halk Eğitimi Merkezinde açılan aşçılık kursuna katılan ve birçoğu ev hanımı kursiyer, mutfak menülerine yenilerini eklemenin yanı sıra alacakları sertifikayla ilk defa iş hayatına atılacak olmanın heyecanını yaşıyor.

HEM TEORİK HEM UYGULAMALI EĞİTİM

Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan aşçı çırağı kursuna katılan kursiyerler, hem yemek yapmanın teorik kısmını hem de önce eğitmenler gözetiminde sonrasında ise uygulamalı olarak da yemek yapmasını öğreniyor.

Kursun öğretmenlerinden Enver Serbest, yaptığı açıklamada, kursların sabah, akşam ve hafta sonu olmak üzere üç farklı zaman diliminde açıldığını söyledi.

KURS SAYESİNDE İSTİHDAM OLABİLECEKLER

Yaklaşık üç ay önce açtıkları kursun son haftasına girdiklerini anlatan Serbest, şöyle konuştu: “Kursumuz toplamda 272 saat sürüyor ve 13 modülden oluşuyor. Kurslarımıza katılım sağlayanlar genelde ev hanımları ama aşçılık mesleğine ilgi duyan beyler de kurslara katılıyor. Burada kursa katılanlara mesleki bilgi ve beceri kazandırmak ve sonunda da bir sertifika almalarını sağlamayı amaçlıyoruz. Kursiyerlerimiz aldıkları sertifikayla sektörde aşçılık yapabilecekler. Aşçılık, gastronomi günümüzün gözde mesleklerinden bir tanesi. Sertifika alan kursiyerlerimiz hastane, yemek fabrikası ve sahil bölgelerindeki oteller gibi pek çok yerde iş bulup istihdam edilebiliyorlar.”

Kurs süresi boyunca yapılan çalışmaları da anlatan Serbest, “Kursumuzda teorik ve uygulama kısımları ile eğitimler veriyoruz. Eğitimler kapsamında Türk mutfağı, yöresel yemekler, yabancı mutfaklardan seçmeler yapıyoruz. Uygulamalı kısımda kursiyerlerimiz birebir öğretmen nezaretinde bu yemekleri yapıyorlar. Daha sonra da ferdi olarak yemek yapıyorlar. Şu anda eğitimimizin uygulama kısmındayız.” diye konuştu.

Kursiyerlerin eğitimlerini devam ettirmeleri halinde kalfa ve usta olabileceklerini de aktaran Serbest, usta aşçı olan birinin kendi işyerini açabileceğini de sözlerine ekledi.

‘KURS SAYESİNDE MESLEK SAHİBİ OLDUM’

Kursa katılan birçok ev hanımı, kurs sayesinde mutfak menülerine yeni yemek çeşitlerini ekleyerek kurs sayesinde meslek sahibi olduklarını dile getirdi.

Kursa meslek edinmek amacıyla katıldığını ifade eden Semiha Asma, “Herhangi bir mesleğim olmadığı için aşçılığı öğrenmeye karar verdim ve bu kursa katıldım. Amacım bu mesleği öğrenip bu alanda çalışmak ve aile bütçesine katkı sağlamak. Bu kursta edindiğim tecrübe ve alacağım sertifika ile bu alanda çalışmayı düşünüyorum.” dedi.

HEM TECRÜBE HEM SERTİFİKA

Kursa hem tecrübe hem de sertifika sahibi olmak için katıldığını anlatan Aylin Horosanlı da, “Ailemle birlikte öğrenci yurdu işletiyoruz. Yeni yurt yönetmeliğine göre mutfakta çalışan herkesin belge sahibi olması gerekiyor. Biz de bu anlamda sertifikalı personel bulamadığımız için kendim kursa gelerek hem sertifika alayım hem de yemek yapma becerimi geliştireyim istedim. Bu anlamda kursun bana çok şey kattığını düşünüyorum. Bu kurstan sonra çıraklık eğitimdeki kurslara katılarak aşçı olmayı planlıyorum.” ifadelerini kullandı.

Kursiyerlerden Serpil Yılmaz da Kütahya’ya doğudan geldiğini, kentin yöresel yemeklerini öğrenmek ve kendi mutfak menüsüne farklı yemekler katmak amacıyla kursa katıldığını ifade etti.

 




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir