‘Özel çocuklar’ın çini öğrenme heyecanı

1213

Eskişehir Tepebaşı Belediyesinin sosyal sorumluluk projesi kapsamında, özel çocukların toplumla bütünleşmesi amacıyla açtığı ve bünyesinde down sendromlu ve otizmli çocukların çalıştığı Gökkuşağı Kafenin öğrencileri Kütahya’da ziyaret ettikleri çini atölyesinde çini çamurundan objeler yaptı.

Tepebaşı Belediyesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Nida Olçar işbirliğinde hazırlanan proje kapsamında 19 down sendromlu ve otizimli öğrenci, Kütahya’nın tarihi Germiyan Sokağı’nı ve Olçar’ın çini atölyesini ziyaret etti.

Burada çini atölyesini gezen öğrenciler, Kültür ve Turizm Bakanlığı çini sanatçısı Mehmet Yıldırım ile UNESCO’nun Yaşayan İnsan Hazinesi ödüllü merhum çini sanatçısı Sıtkı Olçar’ın öğrencileri ve çini ustaları Azime Duman ve Vahide Bozkurt, öğrencilere çini hakkında bilgiler vererek uygulamalardan örnekler gösterdi.

Ustaların yardımıyla çini çamurundan objeler yapan öğrenciler, ilk defa çark üzerinde çini yapmanın heyecanını yaşadı.

Etkinlik hakkında gazetecilere açıklamada bulunan Olçar, özel çocukları Kütahya’da ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Olçar, şunları kaydetti: “Bir süre önce Eskişehir Tepebaşı Belediyesinin Özdilek Sanat Merkezinde açtığımız atölyemizde özel çocuklarımızla eğitimlere başladık. Down sendromlu ve otizmli öğrencilerle çini ile ilgili dersler yaptık. Öğrencilerimizle birlikte bir spor kulübüne ait promosyon ürünlerinin çalışmasını yaptık. Derslere katılan özel öğrencilerimiz, çininin çamur aşamasından başladılar, arkasından taşları meydana getirip kuruttuk. Bisküvi aşamasından sonra da onları boyadılar. Ürünlerin son aşaması için de öğrencilerimiz bugün Kütahya’daki atölyemizi ziyarete geldiler. Burada sanatçılarımız öğrencilerimize torna ve çark üzerine bilgiler verdiler. Öğrencilerimiz de çiniden çalışmalar yaparak güzel vakit geçirdiler.”

Tepebaşı Belediyesinin çini sanatçısı Nida Olçar ile ortaklaşa hazırladığı proje kapsamında özel çocukların çiniden obje yapma dersleri aldığını ve Kütahya’yı bu amaçla ziyaret ettiklerini ifade eden Gökkuşağı kafe eğitmenlerinden Fatma Kırıkses ise projeye katılan öğrencilerin çok keyif aldıklarını, bunun kendilerini de oldukça memnun ettiğini söyledi.

Projede yer alan özel çocuklar da çini yapmaktan büyük keyif aldıklarını ifade ettiler.

Etkinlik, özel öğrencilerin aynı sokak üzerinde bulunan Sıtkı Olçar Çini Müzesini ziyaret etmeleri ile sona erdi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir