Kütahya çinisi dünya markası oluyor

1285

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, kentin Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı’na katılmasına ilişkin, “Kütahya dünyadaki 37 zanaat ve halk sanatı şehrinden biri olarak tescil edildi. Kütahya böylelikle, zanaat ve halk sanatlarıyla büyüyen ve gelişen, sanat ve zanaatı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın temel etkeni olarak benimseyen dünyadaki sayılı kentlerinden biri olarak kabul edildi.” dedi.

KÜTAHYA 180 ŞEHİRDEN BİRİ

Saraçoğlu, yaptığı açıklamada, 31 Ekim’de UNESCO tarafından ilan edilen Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilen Kütahya’nın, zanaat ve halk sanatları alanında “Yaratıcı Şehir” unvanını almaya hak kazandığını söyledi.

Kütahya’nın UNESCO tarafından “Yaratıcı Şehir” olarak kabul edilen dünyadaki 180 şehirden biri olduğuna işaret eden Saraçoğlu, şöyle konuştu: “Türkiye’deki yaratıcı şehir sayısı Gaziantep ile birlikte 31 Ekim itibariyle Kütahya, İstanbul ve Hatay’ın da eklenmesiyle 4’e yükseldi. Böylece Türkiye, Kütahya’nın da önemli katkısıyla UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’ndaki en başarılı ülkelerden biri haline geldi. Kütahya söz konusu ağa zanaat ve halk sanatları (Crafts and Folk Art) dalında kabul edilen Türkiye’den ilk şehir olma başarını göstererek dünyada bu alanda ağa kabul edilen 37 şehirden biri oldu. Başka bir ifadeyle Kütahya dünyadaki 37 zanaat ve halk sanatı şehrinden biri olarak tescil edildi. Kütahya böylelikle zanaat ve halk sanatlarıyla büyüyen ve gelişen, sanat ve zanaatı ekonomik, sosyal, kültürel ve çevresel sürdürülebilir kalkınmanın temel etkeni olarak benimseyen dünyadaki sayılı kentlerinden biri olarak kabul edildi.”

“BAŞVURU SÜRECİ YAKLAŞIK 2 YIL SÜRDÜ”

Saraçoğlu, Kütahya Belediyesi ve Zafer Kalkınma Ajansı (ZEKA) koordinasyonunda 2016 yılının başından beri yürütülen çalışmalar sonucunda ilk başvurusunda kentin ağa kabul edilmeyi başardığını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı: “Kütahya, bu alanda büyük bir başarıya imza attı. Bu başarı ildeki tüm kesimlerin gösterdiği büyük özveri sonucunda gerçekleşti. Yaklaşık 2 yıl süren uzun uğraşlar sonunda ilk başvuruda UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na girildi. Kütahya’mızın alt ve üst yapı sorunlarını çözerek daha müreffeh, daha yaşanabilir bir Kütahya inşa etmeye çalışırken öte tarafta mutlu insanlar şehri Kütahya’yı ulusal ve uluslararası arenada tanıtmaya başta çini olmak üzere kültür ve sanat değerlerimizi tüm dünyaya tanıtmaya çalışmaktayız. Kütahya Belediyesi olarak şehrimizi hem Türkiye’de hem de ulusal platformda bu büyük projeyle dünyaya tanıttık.”

“ÇİNİMİZ DÜNYA MARKASI OLACAK”

Kentin, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’na kabul edilmesinin, Kütahya çinisinin dünya markası olması yönünde önemli bir adım olduğunu aktaran Saraçoğlu, şunları kaydetti: “Kütahya’da 400’ün üzerinde sanat ve zanaat atölyesinde 4 binden fazla sanatçı ve zanaatkar çalışıyor. Bundan sonraki süreçte başta çinimiz olmak üzere ilimizdeki tüm el sanatlarını dünyaya tanıtmak için çalışmalar yürüteceğiz. Bundan sonraki hedefimiz şehrin yüzyıllardır devam ettirdiği kültürün ve değerlerin uluslararası alanda tanıtılması ve bir iyi örnek uygulaması olarak yaygınlaştırılmasıdır. ”

Saraçoğlu, belediyenin öncü olduğu çalışmanın birlik ve beraberlik ruhuyla başarıldığını dile getirerek Vali Ahmet Hamdi Nayir ile emeği geçenlere teşekkür etti.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir