Kırsal nüfus hızla azalıyor

1248

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), 2007-2016 dönemi ile ilgili olarak açıkladığı istatistikler doğrultusunda Kütahya’nın da aralarında bulunduğu 51 ilde kırsal nüfus giderek azalıyor. 2007-2016 döneminde Kütahya’da 60 bin kişi azaldığı bildirildi.

Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından yapılan açıklamada Çorum, Zonguldak, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale’de kırsal nüfus üçte bir, Gümüşhane, Sivas, Amasya, Bilecik, Kütahya, Bolu’da dörtte bir oranında azaldığı belirtildi.

TZOB’dan yapılan açıklamada, büyükşehir belediye kapsamı dışındaki 51 ilde köy ve beldelerde yaşayan nüfusun, 2007-2016 döneminde 7.2 milyondan 6.1 milyona gerilediği, kırsal nüfusun, Zonguldak’ta 112 bin, Yozgat’ta 74 bin, Çorum’da 70 bin, Sivas ve Kütahya’da 60 bin, Tokat’ta 54 bin, Afyonkarahisar’da 50 bin kişi azaldığı vurgulandı. Kırsaldan ve iç bölgelerden göç nedeniyle ülke nüfusunun dağılımındaki dengenin bozulduğu belirtilen açıklamada, nüfusun belli merkezlerde ve kıyılarda toplandığı kaydedildi.

Kırsalda nüfusun tutulması, kırsalın korunması gerektiği bildirilen açıklamada, “Kent ve kır arasındaki ekonomik ve sosyal farkların bir an önce giderilmesi, kırsalın ülke ortalamasının üçte birinde kalan gelir seviyesinin yükseltilmesi, kırsalda, öncelikle tarıma dayalı sanayilerin, kırsal turizmin geliştirilmesi gerekir. Nüfusu kırsalda tutacak projeler yürürlüğe konulmalıdır. Kırsal kalkınma desteklenmelidir. Kır ve kent ayrımı ortadan kaldırılmalıdır. İnsanların doğdukları yerde doymaları sağlanmalıdır” denildi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir