Biyolojik çeşitlilik çalıştayı yapıldı

1428

Türkiye’nin sahip olduğu biyolojik zenginliğin ortaya konulması ve korunması amacıyla Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde başlatılan ‘Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi’nin Kütahya çalıştayı gerçekleştirildi.

“BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK BİLİNMELİ VE KORUNMALI”

Kentteki bir otelde düzenlenen çalıştayda konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir, “Proje 2013 yılında başlamış, 2015 yılında ilimize sıra gelmiş. 81 ili ilgilendiren, şuan da 33 ilimizde tamamlanan bu projede Kütahya olarak yer almış olmak, bize ait değerlerin çok iyi bilinmesi ve korunması bakımından da önemli bir proje” dedi.

Biyolojik çeşitliliğin korunmasına dikkat çeken Vali Nayir, “Her ülkenin sahip olduğu kıymetleri, her milletin sahip olduğu değerleri var. Yetişmiş insan gücünden, o topraklarda hüküm sürmüş olan medeniyetlere, tarihine, kültürüne kadar sahip olduğumuz değerler var. Bunların içerisinde hiç şüphesiz biyolojik çeşitlilik de önemli nimetlerden, değerlerden biri. Bunların bilinmesi ve tanınması korunmaları açısından büyük önem arz eden hususlardan. Bu varlığın farkında olunmasına yönelik çalışmalara elbette büyük ihtiyaç var. Eğer farkında değilsek kıymetini de anlamış olmuyoruz ve koruma yönünden de üzerimize düşen görevleri çok yerine getirmiş olmuyoruz” dedi.

“AVRUPA’NIN TAMAMIYLA KIYASLANACAK ZENGİNLİĞE SAHİBİZ”

Türkiye’nin biyolojik açıdan son derece önemli bir ülke olduğunu vurgulayan Vali Nayir, “Bulunduğumuz coğrafya Anadolu kendisine bahşedilmiş nimet açısından bir başka ülkeyle kıyaslanacak büyüklüğe sahip değil, bir başka kıtayla kıyaslanabilecek büyüklüğe sahip. Bizim biyolojik çeşitliliğimiz Avrupa’nın bir devletiyle kıyaslanmıyor, neredeyse Avrupa’nın tamamıyla kıyaslanacak bir zenginliğe sahip. Bunun farkında olmamız lazım. Zamanında bu ülkede hüküm sürmüş kadim medeniyetlerin yeraltında kalan hususlarının tespitini Avrupalı gelmiş, yapmış. Bizim arkeolojik kazılarımızın çoğu Alman kaynaklı. Biraz önce öğrendik ki bizim biyolojik çeşitliliğimizi de yine Avrupa tespit etmiş. Bu bizim için bir eksikliktir. Eksik olan kısımların bizim tarafımızdan tamamlanması geleceğe daha da ümitle bakmamızı sağlayan bir husustur” diye konuştu.

“NUH’UN GEMİSİ İNSANLIĞIN GELECEĞİNİ KURTARACAKTIR”

Türkiye’nin biyolojik zenginliğinin kayıt altına alındığı Nuh’un Gemisi veri tabanı hakkında da konuşan Vali Ahmet Hamdi Nayir “Burada ortaya çıkan zenginlik 7’den 70’e milletimizin tamamına yansıyacak bir zenginlik olacak. Biz mülki idare olarak bazen farklı bakıyoruz. Biyolojik çeşitlilik deyince aklımıza bu konudaki hırsızlıklar, kaçakçılık da geliyor. O da bize önemli bir görev olarak kendi alanımızda bizim var olan zenginliğimizin kaçak yollardan yurtdışına çıkarılması da bizim kaybımız. Buna da engel olmak için kolluk birimlerimizin gayretleriyle korunan ve nakli yasak olan hususlarda da gerekli çalışmayı yapıyoruz. Buradan elde edilen sonuçların herkesin ulaşabileceği Nuh’un Gemisi adlı veri tabanına işlenmesi söz konusu. Dini inançlarımıza göre bir Nuh Tufanında insanlığın devamını sağlayacak olan her canlıyı birleştiren Nuh’un Gemisi’nin buradaki bütün bilgilerin, verilerin de kaydolacağı bir veri tabanı olması da bu işin önemine dikkat çekme açısından çok önemli. Böyle bir gemiye kaydolmak insanlığın geleceğini kurtaracaktır diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

“33 İLİMİZDE PROJE ÇALIŞMALARI TAMAMLANDI”

Proje kapsamında Türkiye’nin biyolojik çeşitlilik haritasının oluşturulmasını amaçladıklarını aktaran Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyoçeşitlilik Daire Başkanı Hüseyin Avni Çatal, “Canlıların tamamı biyolojik çeşitliliğin içerisinde. Dünyada 3 milyon civarında tür tespit edilmiş ama tespit edilemeyen tür sayısının 400 milyonun üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Dünyada her gün yüzlerce, binlerce tür tespit ediliyor. Türkiye’ye, Anadolu’ya baktığımızda hangi türümüz, ne miktarda, nerede var yakın zamana kadar bilmiyorduk. Türkiye’de ilk derli toplu bir çalışmayı İngiliz Prof. P.H. Davis yapmıştır. Ancak yeterli değildir. Çalışmalar yapılıyor ancak parça parça. Bir bütün olarak çalışma ilk defa 2013 yılında Sayın Bakanımız Veysel Eroğlu’nun öncülüğünde “Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi” başlatıldı. 27 milyon bütçeli proje bakanlığımızın en önemli projelerinden biri. 2018 yılında tüm illerimizdeki çalışmaları tamamlamış olacağız. 33 ilimizi tamamladık diğer illerimizde çalışmalarımız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdür Yardımcısı Mücahit Eracar da,“5. Bölge Müdürlüğü olarak bizlere 5 tane il kaldı. 5 ili de Uşak ve Afyonkarahisar ile bu projeyi tamamladık, izleme safhasına geldik. Bu yılın sonuna kadar Kütahya ve Eskişehir’i tamamlayacağız. 2018’in sonunda da Denizli’yi tamamlayıp projedeki görevimizi yapmış olacağız” dedi.

Konuşmaların ardından Flora, Damarlı Bitkiler Uzmanı Doç. Dr. Selami Selvi, Kütahya’nın florasının genel durumu hakkında sunum eşliğinde bilgiler verdi.

Çalıştaya Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Biyoçeşitlilik Daire Başkanı Hüseyin Avni Çatal, Orman ve Su İşleri Bakanlığı 5. Bölge Müdür Yardımcısı Mücahit Eracar, projede görev alan uzmanlar ve akademisyenler katıldı.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir