‘Zamana karşı yarışıyoruz’

3238

Kütahya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tamer Yiğit, “Gelen çağrılara cevap verirken, her zaman ‘telefonun ucunda bir hayat var’ diyerek, hizmet vermeye çalışıyoruz. Biz çalışmalarımızda zamana karşı yarışıyoruz” dedi.

“TÜM KÜTAHYA’YA HİZMET VERİYORUZ”

Kütahya’nın da içinde olduğu, Türkiye’nin 24 ilinde bulunan 112 Acil Çağrı Merkezi’yle, sağlık, jandarma, orman, AFAD ve emniyet alanlarında vatandaşlara hizmet veriliyor.

Kütahya 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürü Tamer Yiğit, Kütahya’da 30 Mart 2017’den bu yana tam kapasiteli olarak çalıştıklarını belirterek, “Şuan da ilimizin tamamına hizmet veriyoruz. Türkiye’de 24 ilde 112 Acil Çağrı Merkezi mevcut. Bu merkezlerden biri de Kütahya. Vatandaşlarımız için en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Amacımız en hızlı şekilde, acil müdahaleye ihtiyacı olan vatandaşlarımıza ulaşabilmek.” dedi.

“2016’DAKİ ÇAĞRILARIN YÜZDE 75’İ ASILSIZ”

2016 yılında 640 bin acil çağrıya cevap verdiklerini belirten Yiğit, bu çağrıların yüzde 75’i asılsız çağrı. Vatandaşlarımız Acil Çağrı Merkezi’ni gereksiz yere meşgul etmemesi gerekiyor. Bu tarz asılsız ihbarlar, gereksiz aramalar acil duruma ihtiyacı olan insanların, hayatlarıyla oynuyor. O telefonun ucunda bir hayat var. Çağrılara cevap verirken hep bunu göz önünde bulunduruyoruz. Her çağrıya, özen gösteriyoruz. Ancak gelen asılsız çağrılar, hem bizlerin hem personelin motivasyonunu düşürüyor, dikkatini dağıtıyor.” diye konuştu.

“2 YILDA YÜZDE 65’E DÜŞTÜ”

2 yıllık bir süreçte, yapılan tanıtımlar sayesinde, gereksiz çağrıların yüzde 75’lerden yüzde 65’e kadar düştüğünü ifade eden Yiğit, “Yapılan çalışmalar sayesinde, gereksiz aramalarda yüzde 10 azalış sağlanmış oldu. Tabi daha iyisi olması lazım ama, iki yıl içinde bu kadar yol kat edebildik. İnşallah daha da iyi olacak. İl genelinde bulunan, yaklaşık 2 bin cami ve mescidimize tanıtım afişlerimiz gönderildi. Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı 800 okulumuzun hepsine afişler gönderildi ve öğrencilerimizi buraya davet ediyoruz. Olayların nasıl geliştiğine dair bilgi sahibi olmaları için, yerinde görmelerini istiyoruz. Bu sayede, gelecek nesli de bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz.” şeklinde konuştu.

“ZAMANA KARŞI YARIŞIYORUZ”

Acil Çağrı Merkezi’nde çalışan görevlilerin, sürekli zamana karşı yarış içerisinde olduklarına dikkat çeken Yiğit, “Vatandaş acil bir vaka ile karşılaştığında, durumu görevlilerimiz anlatsın, ilgili kurumların tamamı yönlendirilsin. Örneğin, sıkışmalı bir trafik kazasıyla karşılaşıldığında, itfaiye, polis, ambulans hepsi aynı anda yönlendiriliyor ve zaman kaybı yaşanmamış oluyor. Hepsine aynı anda görev veriliyor, hepsi aynı anda çıkış yapıyor. Bu sayede, herkes kendi görevini zamanında yapabiliyor. Yaklaşık 100 personelle, 7 gün 24 saat çalışıyoruz. Her kurumun kendi profesyonel personeli var. Uzmanı oldukları birim çerçevesinde, kendi ekiplerini olay mahalline yönlendirebiliyorlar. Bizim yaptığımız, sadece ilk çağrıyı alıp, vatandaşın ihtiyaç duyduğu kurumları göndermek. Yani vatandaşımızın bundan sonra, ‘Hangi numarayı arayacaktım?’ ‘Hangi numara nerenindi?’ gibi kafa karışıklığını gideriyoruz. Sadece 112’yi araması yeterli. 112’yi arayıp derdini anlatabilen kim olursa olsun, tamamına buradan biz hizmet verebiliyoruz. Şahıslar konuşamasa bile, lokasyon bilgisi sayesinde nerede olduklarını tespit edip müdahale de edebiliyoruz. Ayrıca, yabancı dil çağrılarda da, telekonferans yoluyla Antalya ve Ankara’ya bağlanarak yabancı vatandaşlarımıza da yardımcı oluyoruz. Personelimiz için A seviyesinde İngilizce bilenlerde var. Bunlar bizim artılarımız. Zamana karşı yarıştığımız için, olaylara anında müdahale edilebilmesi için önem taşıyor.” dedi.

“GEREKSİZ ÇAĞRILARA YAPTIRIM UYGULANIYOR”

Gereksiz aramalarda ve asılsız ihbarlarda idari ve adli yaptırımların olduğunu da belirten Yiğit, “Bütün çabalarımıza ve insan hayatının önemini vurgulamamıza rağmen, gereksiz arama yapan kişilerin bilgileri alınarak, haklarında yasal işlem süreçleri başlatılıyor. Gereksiz aramalarda 250 lira idari para cezası uygulanıyor. Ama asılsız ihbarlarla, kurumları boş yere meşgul ettikleri için Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz. Bu konuda idari ve adli yaptırımlarımız devam ediyor.” dedi.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir