“Afet ve Acil Durum Yönetiminde Kurumlararası İşbirliği ve Yönetim Çalıştayı”

1577

Kütahya’da, Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Kamu Yönetimi Bölümü tarafından, düzenlenen “Kamu Yönetiminde, Afet ve Acil Durum Yönetiminde Kurumlararası İşbirliği ve Yönetim Çalıştayı” başladı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Tıp Fakültesindeki çalıştayın açılış töreninde yaptığı konuşmada, meydana gelebilecek afetlerde kurumların birlikte hareket etmelerinin ve beraber çalışmalarının çok önemli olduğunu söyledi.

Düzenlenen çalıştayın, kurumların işbirliğini sağlaması açısından oldukça önemli olduğunun altını çizen Nayir, şunları dile getirdi:
“Atalarımız bize cennet gibi bir vatan bırakmışlar, hep bunu söylüyoruz ve uğruna canlar feda edilecek bir toprak parçasında yaşıyoruz. Cennet gibi bir vatan bırakmışlar ama depremden, selden azade, onlarla bir sıkıntısı olmayan bir toprak değil. Aşağı yukarı dünyada görülebilecek bütün felaketlere de maruz kalabilecek ve bunların da önleminin alınması gerektiği bir toprak parçasında yaşadığımızı, yaşadığımız örneklerle, depremlerle, heyelanlarla, sellerle birebir yaşayıp görüyoruz. Bu tür genel manada halkı etkileyebilecek afetlerde birlikte, eş güdüm ve ekip anlayışı içinde çalışmak çok önemli. Özellikle 1999 depreminden sonra kitap üzerinde, kanun seviyesinde ve masa başında tamamladık sayılır. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) adıyla her il kendi afet müdahale planını hazırladı. Masa başında bakıldığında bir eksik kalmadı.”

Deprem, afet gibi konularda kurumların birlikte hareket etmeleri için önceden birbirleri ile iletişim halinde olmaları gerektiğini de ifade eden Nayir, “Buradaki başarının temel gayesi, işbirliği ve koordinasyonun temel hedefi de bu. Eğer biz bu planlar içinde yer alan kurumların birbirlerini tanıma, birlikte hareket etme, bir olayda veya durumda hangi pozisyonda nasıl yardımlaşabileceklerini öğrenmelerini sağlarsak afetlere müdahale konusunda başarımızı artırmış olacağız. Kütahya bu açıdan önemli bir birikime sahip. Yaşadığımız Gediz ve Simav depremleri bizde bir hafıza, bir yetenek oluşturmuş. Türkiye’ye örnek olan birçok uygulamada Kütahya örneği esas alınarak daha da farklılaşma ve iyileşme sağlanmış. Bu konudaki beceri ve başarımızı da sürdürüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kentte, afetle ilgili belediye olarak alınan tedbirlerden söz eden Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu da depreme dayanıklı konutların inşası için hareket ettiklerini belirterek, “Bununla ilgili ilk etapta Sultanbağı, Vefa ve Osmangazi mahallelerimizi kentsel dönüşüme tabi tutuyoruz. Afet olduktan sonra zaten herkesin yapacağı görevi belli. Ama biz önlemlerimizi ve tedbirlerimizi afet olmadan önce alabiliyorsak bence modern toplumların ve ülkelerin yapacağı bu diye düşünüyorum. Onun için bu çalıştayın bu manada çok büyük önem taşıdığını söylemek istiyorum.” diye konuştu.

Kütahya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ahmet Ali Artun da yapılan çalışmalar ve düzenlemelerle ilgili bir sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmalarının ardından Nayir ve Saraçoğlu’na çalıştaya verdikleri desteklerinden dolayı plaket takdim edildi.

Kütahya Valiliği, KütahyaBelediyesi, Dumlupınar Üniversitesi, Türk Kızılayı, Kütahyaİl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının destek verdiği ve afet yönetimi, acil durum yönetimi, yönetişim, doğal ve beşeri afetler, kriz yönetimi gibi konuların da ele alınacağı çalıştay bugün sona erecek.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir