DP Genel Başkanı Uysal Kütahya’da konuştu

1569

Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, partisinin il başkanlığınca, düzenlenen mitingde konuştu. Uysal, “Bu meydanda sadece bugün 80 milyonluk Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız değil, doğmamış çocuklarımızın geleceğini şekillendirecek bir anayasa ne getiriyor, ne götürüyor, onu konuşmak mecburiyetindeyiz” dedi.

Uysal, Zafer Meydanında düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin zorların içerisinde bir zor tercih yapmak mecburiyetinde bırakıldığını söyledi.

Türkiye’nin geçmişte olduğu gibi kendi kaderini kendisinin belirleyeceği bir dönemden geçtiğini belirten Uysal, “İşte bölgemizde yeniden, imparatorluğun parçalandığı bir asır önce, kendi kaderini kendisi tayin edebilen toplulukların, milletlerin, devletlerin olduğu bir dönemin ardından bugün de yeniden kendi geleceği için yine milletimiz karar verecektir.” diye konuştu.

İtirazlarının, Türkiye’yi bir girdabın içerisine düşürmek isteyenlere olduğunu dile getiren Uysal, şöyle konuştu: “15 Temmuzda, ‘bu devleti ele geçireceğiz’ diyerek onlarla işbirliği yapan ne kadar devlet ve millet düşmanı varsa en nihayetinde Türkiye’de bir oyunu yeniden sergilemek istediler. 15 Temmuzu yaşadık, işte bu meydanlarda olduğu gibi Türkiye’nin her köşesinde demokrasiyi ekmeğimiz, aşımız olarak değerlendirdik. O zaman, ‘buraya kim getirdi, nasıl geldik?’ sorularını sormaksızın ‘devletin ve milletin yanında demokrasimizin, cumhuriyetimizin yanında olma mecburiyetimiz vardır’ dedik. Öyle bir zeminde darbe teşebbüsü yaşamışız, bu teşebbüsten sonra zannettik ki ders çıkarırlar. Türkiye’nin böyle bir pahalı tecrübeye ihtiyacı yokken bundan bir ders çıkarırlar sandık.”

“BU REFERANDUMLA TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ ŞEKİLLENECEK”

Referandumda, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek bir anayasa değişikliğinin oylanacağını ifade eden Uysal, konuşmasını şöyle sürdürdü: “İşte bu meydanda biz gerçekleri konuşacağız. Bu meydanda sadece bugün 80 milyonluk Türkiye’de yaşayan vatandaşlarımız değil, doğmamış çocuklarımızın geleceğini şekillendirecek bir anayasa ne getiriyor, ne götürüyor? onu konuşmak mecburiyetindeyiz. Bizim meselemiz muhalefete muhalefet etmek değil. Şimdi iktidarın yedeğine aldığı, operasyonel kiralama mantığıyla kiraladığı bir takım partiler de var. Onların vazifesi muhalefete muhalefet etmek. Bizim vazifemiz bu değil. Ama eğer memleket meselesi ise, eğer bu ülkenin geleceği, egemenliği ile ilgili ise biz de çıkar bu soruları sorarız. Ne değişti de bu noktaya geldiniz? Şimdi, 70 sene önce milli şefliğe itiraz etmiş bir hareket, geçmişin kılavuzluğunda bugün milli şefliğe ‘evet’ diyebilir mi? ‘Hayır’ diyeceğiz. Bu bizim için usulü tamamlama işlemidir. Bu, geçmişin kılavuzluğunda yürüyen, sağından solundan yapılan telkinlere kulak asmadan sadece ve sadece kendi idealleri ve prensipleri için siyaset yapan, hürriyetçi demokrasiye inanmış insanlar işte buradadır. İtirazımız, Türkiye’nin bir taassup içerisinde karar vermemesidir.”

Meydanlarda, ‘Menderes’in, Özal’ın, Demirel’in de başkanlık istediği yönünde konuşmaların yapıldığını da kaydeden Uysal, “Bu abide şahsiyetlerimizin icraatlarını, hizmetlerini, sevdalarını ve milletimizin gönlündeki itibarlarından yararlanarak suiistimal etmeye hakkınız yok. Rahmetli Özal Türkiye’de başkanlık sistemini istedi. Rahmetli Demirel, Türkiye bunu tartışsın istedi. İkisi de o gün ideolojik takıntılarla yürütme erkini prangaya vuran, yüksek yargıyı anayasal düzeni içerisinde asli fonksiyonuna irca edeni istediler. Bugün diyorlar ki Menderes, Özal, Demirel başkanlık istedi. Evet, onlar başkanlık istedi, tek adamı rejimi istemediler.” ifadelerini kullandı.

Uysal, miting sonrası İl Başkanlığına geçerek partililerle görüştü.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir