Trüf mantarı aşılı fidanlar dikiliyor

1656

Dünyada “siyah elmas” olarak adlandırılan değerli bir aramotik besin maddesi olan trüf mantarı üretimi amacıyla doğal ve yapay trüf ormanları oluşturulmasına yönelik olarak Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan “Trüf Ormanı Eylem Planı” çerçevesinde Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmalar sürüyor.

Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü Simav Orman İşletme Müdürlüğü tarafından 2016 yılı Nisan ayında saplı meşe (Quercus robur) palamutları ve kestane (castanea sativa) tohumlarından çimlenen fidanların köklerine steril ortamda yazlık trüf mantarı (tuber aestivum) sporları – miselleri aşılanarak elde edilen tüplü fidanlar toprakla buluşturuldu.
Simav Orman İşletme Müdürlüğü Kiçir ve Aksaz bölgelerinde 10 ‘ar dönüm alanda oluşturulan plantasyon sahalarına trüf mantarı aşılı tüplü 384 adet meşe fidanı ile 36 adet kestane fidanı dikildi.

1 yıl önceden toprak işlemesi yapılarak hazırlanan ve fidan dikim noktaları belirlenen sahada yapılan dikimde Kütahya Orman Bölge Müdürü Adnan Kayım, Odun Dışı ve Hizmetler Şube Müdürü Cihan Köse, Simav Orman İşletme Müdürü Osman Aksoy ve Orman İşletme Şefleri hazır bulundu.

Etrafı kafes tel ile ihatası yapılarak koruma altına alınan deneme sahalarında başarı elde edilmesi halinde 5 yıla kadar mahsul alınması beklenirken çalışmaların Simav’da yaygınlaştırılması hedefleniyor.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir