Global Sumud Kara Konvoyu aktivisti ve Kütahya İHH İnsani Yardım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Ceyhun, Gazze’ye insani yardım ulaştırmak amacıyla yola çıkan ve Libya’da gözaltına alınan 11 gönüllünün durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

“GÖNÜLLÜLER SUÇLU VEYA ÇATIŞMANIN TARAFI DEĞİLDİR”
Ceyhun, dernek tarafından Zafer Meydanı’nda düzenlenen etkinlikte yaptığı basın açıklamasında, Gazze’de yaşanan insani felakete dikkat çekerek, dünyanın dört bir yanından vicdan sahibi insanların mazlumlara yardım eli uzatmak amacıyla bir araya geldiğini ve Global Sumud Kara Konvoyu’nun da bu dayanışmanın bir sonucu olarak ortaya çıktığını belirtti.
Gözaltında bulunan aktivistleri şahsen tanıdığını ve niyetlerine bizzat şahit olduğunu ifade eden Ceyhun, şu ifadeleri kullandı: “Bu insanlar suçlu değildir, herhangi bir çatışmanın tarafı da değildir. Silah taşımamışlardır. Yalnızca Gazze’de açlıkla, susuzlukla ve ölüm tehdidi altında yaşayan sivillere insani yardım ulaştırabilmek için yola çıkmış gönüllülerdir. Ancak bugün, aralarında kadınların da bulunduğu 11 gönüllü Libya’da gözaltında tutulmaktadır.”

“AÇLIK GREVİNDE SAĞLIK DURUMLARI KÖTÜLEŞİYOR”
Edindikleri bilgilere göre, gözaltındaki gönüllülerden 10’unun yaşanan hukuki belirsizlikleri ve iletişim kısıtlamalarını protesto etmek amacıyla açlık grevinde olduğunu kaydeden Ceyhun, bazı gönüllülerin su tüketimini de reddettiğini, bu durumun hayati risk oluşturduğunu vurguladı. Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre bayılma vakalarının yaşandığını ve sağlık durumlarının hızla kötüleştiğini belirten Ceyhun, bu durumun aileler ve destekçiler arasında büyük endişeye yol açtığını dile getirdi.
LİBYA MAKAMLARINA VE ULUSLARARASI TOPLUMA ÇAĞRI
Sürecin arkasında uluslararası diplomatik yönlendirmelerin olduğunu savunan Ceyhun, Libya makamlarına ve uluslararası kuruluşlara şu çağrılarda bulundu: “Gözaltında bulunan gönüllülerin sağlık ve güvenlikleri derhal güvence altına alınmalıdır. Bağımsız sağlık ekiplerinin kendilerini ziyaret etmelerine izin verilmelidir. Aileleri ve avukatlarıyla düzenli görüşme imkânı sağlanmalıdır. Haklarında yürütülen süreçler şeffaf biçimde kamuoyuyla paylaşılmalı ve gönüllülerin özgürlüklerine kavuşmaları için gerekli adımlar atılmalıdır.”
Ceyhun, Birleşmiş Milletler (BM), uluslararası insan hakları kuruluşları ve diplomatik temsilcilikleri sürece duyarlılık göstermeye davet ederek konun takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
YENİPAZAR SÜRECİ VE GELİŞMELERİ ANLATTI
Sumud Filolarının süreçleriyle ilgili bilgiler paylaşan Dernek Başkanı Mustafa Yenipazar da, ikinci Global Sumud Filosu’nun İtalya’dan hareket ettiğini, İsrail’in Gazze’ye insani yardım ulaştırmak üzere yola çıkan filoya hukuksuz bir şekilde müdahalede bulunduğunu, 9 Mayısta da kara filosunun da aynı amaçla yola çıktığını ve Doğu Libya’da Hafter güçlerince engellendiklerini hatırlattı.

Kara konvoyuna katılanların uzun süre orada nöbet tuttuklarını ve Gazzelilere, kendilerine emanet edilen ilan, ambulans, yiyecek, içecek ve giyecek gibi malzemeleri ulaştırmak için mücadele ettiklerini de kaydeden Yenipazar, “Filoya katılanlar tamamen barışçıl yollarla ve oradaki güçlerle görüşerek bu yolculuklarını devam ettirmeye çalıştılar. Fakat garip bir şekilde bu yolculuğun devam edilmesine izin verilmedi. Konvoyda bulunan 10 aktivist kardeşimiz oradaki güçlerle görüşmek üzere gidince alıkonuldular. Dünyanın farklı ülkelerinden konvoya katılan bu aktivist kardeşlerimizi serbest bırakmadılar. Biz hem Gazze’nin hem Sumud Filosunun takipçileriyiz. Arkadaşlarımız yalnız değildir. Onların sesi duyulana, sağlıkları güvence altına alınana ve özgürlüklerine kavuşana kadar bu konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Düzenlenen basın açıklamasına dernek yöneticileri, gönüllüler ve vatandaşlar katıldı. HABER MERKEZİ


