“ASKIDA İFTAR”

Kütahya’nın yaşayan efsanesi 75 yaşındaki Himmet Çakubay, babasından devraldığı aşçılık önlüğünü 60 yıldır gururla taşırken, 51 yıldır da ihtiyaç sahiplerine kurduğu iftar sofrasıyla gönülleri fethediyor.

BABA VASİYETİ, AMACI OLDU
Şehrin tarih kokan sokaklarından birinde, tencereler sadece yemek için değil, iyilik için kaynıyor. 1963 yılında babasının yanında çırak olarak mesleğe adım atan aşçı Himmet Çakubay, babasının “Sofranı muhtaçlara aç” vasiyetini tam yarım asırdır kesintisiz yerine getiriyor.
Aşçılık mesleğinde 60 yılı geride bırakan Çakubay, “Askıda İftar” geleneğinin hikayesini şu sözlerle anlatıyor: “Babam her zaman tembihlerdi; ‘Oğlum, askıda iftarı asla ihmal etme’ derdi. 51 yıl oldu. Bugüne kadar sadece iki kez bu sofrayı kuramadık. Pazar günleri ise dükkanımızda ihtiyaç sahiplerine ücretsiz yemek ikramımız devam ediyor.”


HAYIRSEVERLERİN İYİLİK YARIŞI
Himmet Usta’nın sofrası sadece kendi imkanlarıyla değil, Kütahya halkının desteğiyle de büyüyor. Hayırseverlerin kimi nakdi destek sağlarken, kimi de dükkana et ve bakliyat getirerek bu iyilik hareketine ortak oluyor. Getirilen malzemeler Himmet Usta’nın marifetli ellerinde lezzetli öğünlere dönüşüyor.


MENÜDE ŞEFKAT VAR
Her gün özenle hazırlanan 4 çeşit yemek (Çorba, tas kebabı, pilav, salata ve tatlı) ihtiyaç sahiplerine ikram ediliyor.
Çakubay, duyduğu manevi huzuru ise şu sözlerle özetliyor: “Yemek yedirip bir de sofra duası ettirdiğim zaman kendimden geçiyorum, tüm yorgunluğum uçup gidiyor.”
RAMAZAN DOĞAN

Bir Cevap Yazın

Kütahya Gazetesi sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin