Kadınları her alanda güçlendirmek ve kapsayıcı kalkınmayı desteklemek misyonuyla düzenlenen Women-20 Zirvesi, dünyanın dört bir yanından alanlarında uzman kadın liderlerin katılımıyla 12–14 Ekim 2025 tarihleri arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde gerçekleştirildi.
Dayanışma, eşitlik ve sürdürülebilirlik ilkelerini gündeme taşıyan zirvede; W20 Türkiye Delegasyonu Başkanlığını üstlenen Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Gürok Grup Yönetim Kurulu Başkan Vekili Esin Güral Argat konuşmacı olarak yer aldı.
Kadınların ekonomik olarak güçlenmesinin toplumların refahını artırdığını vurgulayan Esin Güral Argat şunları ifade etti: “G20 Dönem Başkanlığı’nı üstlenen ilk Afrika ülkesi olarak Güney Afrika; dayanışma, eşitlik ve sürdürülebilirlik ilkelerine yeni bir dinamizm kazandırıyor. Bu ilkeler, W20’nin misyonunun da temelini oluşturuyor. W20, 10 yılda kadınların ekonomik hayatta eşit temsili için dönüştürücü bir güç haline geldi. Türkiye’de de bu çerçevede kadın girişimciliğini destekleyen programlar, cinsiyet duyarlı bütçeleme modelleri ve mentorluk ağları geliştirdik. Bugün geldiğimiz nokta, kadınların ekonomideki rolünün ne kadar kritik olduğunu gösteriyor. Kadınların güçlenmesi sadece bir eşitlik meselesi değil, küresel kalkınmanın itici gücüdür. Bu vizyonla TİKAD ve Türkiye, önümüzdeki dönemde finansal erişimi güçlendirmek, dijital ekonomide fırsat eşitliğini sağlamak ve liderlikte kadın temsilini artırmak için çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir.”
Türkiye verilerini paylaştı
Esin Güral Argat konuşmasında Türkiye’ye ilişkin şu verileri paylaştı: “TÜİK verilerine göre, kadın girişimcilerin oranı 2002 yılında yüzde 13,1 iken 2023 yılında yüzde 17,4’e yükseldi. 2024 itibarıyla Türkiye’de 3 milyondan fazla kadın girişimci bulunduğu tahmin ediliyor. Bu rakam, 2023’e göre yüzde 10’luk bir artışa işaret ediyor. Öngörüler, bu sayının 2025 sonunda 4,2 milyona ulaşabileceğini gösteriyor. Yasal çerçeve açısından ise Türkiye, Dünya Bankası’nın Women, Business and the Law endeksinde 100 üzerinden 80 puan alarak küresel ortalamanın üzerinde yer alıyor. Ancak, kadınların iş kurma ve yürütme süreçlerinde karşılaştıkları yasal kısıtlamaları ölçen alanın hâlâ iyileştirilmesi gerektiği görülüyor. Kadınların toplam işgücüne katılımında ise hâlâ gelişim alanı bulunuyor. Dünya Bankası verilerine göre, Türkiye’de kadınların işgücüne katılım oranı 2024 itibarıyla yaklaşık yüzde 36,3 seviyesinde. Bu oran, 2025 itibarıyla yüzde 67 olan OECD ortalamasının oldukça altında kalıyor.”
W20 10. yılını kutluyor
G20 Türkiye Dönem Başkanlığı’nın inisiyatifiyle 2015 yılında G20’nin resmi açılım gruplarından biri olarak kurulan W20’nin 10. yılını kutladığı bu özel dönemde düzenlenen zirve, kadın girişimciliğini büyütmek, finansal kapsayıcılığı artırmak, dijital eşitliği sağlamak ve liderlikte fırsat eşitliğini güçlendirmek için küresel politikaların şekillendirilmesinde önemli bir platform olma özelliği taşıyor.
HABER MERKEZİ


