Doktor simitçinin kızı da beyaz önlükle simit satıyor

319

Kütahya’da bir döneme damga vuran ve giydiği beyaz önlüğüyle “doktor simitçi” olarak ün yapan merhum Hasan Hüseyin Yeşilyurt’un kıza, babasının mesleğini beyaz önlük giyerek sürdürüyor.

BABASININ HATIRASINI YAŞATIYOR
1980’lerde Kütahya sokaklarında “taze simit bunlar” nidasıyla simit satan ve herkesçe çok sevilen Yeşilyurt, vefatının ardından yine gündeme geldi.
Yıllar sonra baba mesleğini yapmaya karar veren kızı Ela Yeşilyurt, kentteki bir fırında “Babamın sattığı simitlerin tadını buldum” dediği simitleri, Akkent mahallesi (TOKİ) girişinde arabasının bagaj kapağı üzerine koyduğu tezgahta müşterilerine sunuyor.


BABASI GİBİ BEYAZ ÖNLÜKLE SİMİT SATIYOR
Eski milli halterci olan ve özel sektörde farklı meslekler icra eden Yeşilyurt, babasının mesleğini yaptığı ve hatırasını yaşattığı için oldukça mutlu olduğunu söyledi.
Simit satarken bazen müşterileriyle ilginç diyaloglar yaşadığını aktaran Yeşilyurt, şunları kaydetti: “beyaz önlükle simit sattığım için görenler şaşırıyor. Kütahya’nın efsanevi simitçisinin kızı olduğumu bilenlere anlatıyorum. Bilmeyenler de, “abla sen simidin doktoru musun”, ya da doktorluğu bırakıp simit mi satıyorsun” diye soruyorlar. Babamı bilenler genellikle 30 yaş ve üstü kişiler oluyor. Ben de babamın efsanesini bilmeyenlere anlatarak bu anımızı da yaşatmış oluyorum.” diye konuştu.


“BABAMIN SATTIĞI SİMİTLERİ ARADIM”
Simit satmaya karar verdiğinde bir süre babasının sattığı simitler gibi simit aradığını da kaydeden Yeşilyurt, şöyle devam etti: “Simit satmaya karar verdim ama bir de babamın sattığı lezzetteki simit olması gerekiyordu. Babamın simit aldığı fırın kapandığı için bir süre o lezzette simit aradım. Sonra Fatih Mahallesindeki Söğütlü Fırınında bu lezzeti buldum. Mehmet usta ile tanıştım ve simit satmak istediğimi söyledim. O da kabul etti. Şimdi Akkent Mahallesi (TOKİ) girişinde simit satıyorum. Mehmet usta da sabahları bana taze ve sıcak simitleri gönderiyor ben de müşterilerime sunuyorum.”


“İŞİMİZİ ÖZENLE YAPIYORUZ, SİMİTLERMİZ TERCİH EDİLİYOR”
Fırının işletmecisi simit ustası Mehmet Kayaalp de, baba mesleğini sürdürdüğünü belirtti. Mesleğe 1990 yılında babasının yanında çalışarak ve simit satarak başladığını aktaran Kayaalp, “Yıllardır bu işi yapıyoruz. Biz, olması gerektiği gibi işimizi özenle yapıyoruz. Eski usul olarak bilinen sıcak pekmezde haşlayıp odun ateşinde pişiriyoruz. Bu da müşterilerimiz tarafından çok beğeniliyor. Efsane simitçimizin kızının bizim fırını tercih etmesi de bizleri ayrıca memnun etti. Elimizden geldiğince bu geleneğin yaşatılmasına gayret edeceğiz” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir