Ihlamur ve iğdeler dalında kaldı

616

Kütahya park, cadde ve sokaklarında sıkça bulunan ve tıbbi ve aromatik tür olarak bilinen ıhlamurlar ile iğdeler bu yıl da hasat edilmedi.

VATANDAŞ FAYDALANSIN DİYE DİKİLMİŞTİ AMA…

Kütahya’da, sağlık açısından faydalı olduğu bilinen ve çevreye yaydığı hoş koku ile tercih edilen ıhlamur ağaçlarındaki ıhlamur çiçekleri ile iğde meyveleri dalında kurudu.

Önceki dönem belediye başkanlarından Süleyman Canan tarafından, “vatandaşlar faydalansın” düşüncesiyle kentin birçok yerine dikilen ıhlamur fidanları ve iğdeler, zaman içerisinde büyüyerek meyvesi, görüntüsü, güzel kokusu ve çiçekleriyle fayda vermeye başladı.

Kentin hemen her bölgesinde bolca bulunan ve özellikle sağlığa faydası ile bilinen iğde ve ıhlamur çiçeklerinin toplanmaması ise düşündürdü.

IHLAMURUN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR                                                                 

Ihlamur hasta olunduğunda ya da soğuk kış gecelerinde en çok tercih edilen bitki çayları arasında yer alıyor. Uzmanlar, ıhlamur ağacının yapraklarının güçlü antioksidan içerdiğini, bu nedenle soğuk algınlığı, nezle ve gribal enfeksiyonların tedavisinde etkili olduğunu belirtiyor.

Ihlamur çayının buharının burun tıkanıklığını açtığını, sıcak çayın ise boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi geldiğini kaydetti.

Ihlamurun limon ile tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğini de aktaran uzmanlar, “Stresi azaltıcı etkisi bulunan ıhlamur çayı, sinirleri yatıştırır ve uykuya geçişi kolaylaştırır. Ihlamur çayı, idrar söktürücü olarak da kullanılmaktadır.” dedi.

IHLAMUR BİRÇOK HASTALIĞIA İYİ GELİYOR

İçerisinde birçok vitamin ve mineral barındıran ve sağlığa da birçok faydası bulunan ıhlamur bitkisinde A vitamini, B6 vitamini, C vitamini ile P vitamininin yanı sıra manganez, kalsiyum benzeri mineraller yer alır. Ayrıca özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmeye yarayan ıhlamurun birçok hastalığa karşı faydası bulunuyor. Soğuk algınlığı ve grip durumlarında sıklıkla tüketilen bir bitki olan ıhlamurun, migren (baş ağrıları), uykusuzluk, aşırı kanama, idrar kaçırma, romatizma, öksürük, bronşit gibi hastalıklara iyi geldiği de biliniyor.

İĞDENİN FAYDALARI İSE ŞÖYLE:

İçeriğinde ki antioksidan, antiinflamatuar bileşikler, C vitamini ve prebiyotik lifler barındıran iğdenin faydaları ise şöyle: İğde sindirim sistemini düzenleyerek kabızlığı önler, ishale iyi gelir, ağız ve diş sağlığı için yararlıdır, karaciğer yağlanmasını azaltır, bağışıklık sistemini güçlendirir, böbrek taşı düşürmeye yardımcıdır, kolesterolü düşürerek kalp sağlığını korur, kansere karşı koruyucu etkisi bulunur, düşük glisemik indekse sahip olduğundan kan şekerini düzenler, A vitamini ve lutein içerdiğinden göz sağlığına yararlıdır, omega 7 içeriğinden dolayı saç ve tırnakları güçlendirir, egzama hastalığının tedavisi için destekleyicidir, taze olarak tüketilen iğde meyvesi, kurutulmuş ve toz halinde de yaygın olarak kullanılır.

İĞDE HANGİ HASTALIĞA İYİ GELİR?

Zengin C vitamini içeriği sayesinde grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı koruma sağlar, bunun yanında mide şişkinliğini geçirerek ishale de iyi gelir. İğde meyvesi şu hastalıklara karşı tüketilebilir: Lif açısından zengin olduğundan kabızlığa karşı kullanılır. Demir eksikliğinden kaynaklı anemiyi iyileştirir. Kan şekerini düzenlendiğinden diyabet hastalarının tercihidir. Kan basıncını ve kolesterol düşürücü özelliği sayesinde kalp hastalıklarına karşı korur. Böbrek hastalıklarına karşı kullanır ve böbreklerin düzenli çalışmasını sağlar. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir