Fetih ve Hıdırellez coşkusu yaşandı

655

Kütahya’nın Fethinin 949. Yıldönümü ve Hıdırellez Bayramı etkinlikleri, Kütahya Valiliği ve Kütahya Belediyesi organizasyonuyla il protokolü ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla Kütahya Kalesi’nde düzenlendi.

Etkinliklerin açılışında günün anlam ve önemine dair bir konuşma yapan Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Ünal, Belediye Başkanı Alim Işık’a destekleri ve katkıları için teşekkürlerini iletti. Etkinlikte sahne alan Evliya Çelebi Mehteran Takımı ve Kütahya Belediyesi Halk Oyunları ekibi büyük alkış aldı.
Etkinlikte vatandaşlara hitap eden Belediye Başkanı Alim Işık, “Valiliğimiz ve Belediyemizin birlikte organize ettiği Kütahya’mızın fethinin 949. yıldönümü ve Hıdırellez Bayramı etkinliklerimize hoş geldiniz, sefalar getirdiniz. Bu bayramın bolluğun, bereketin, birliğin beraberliğin simgesi olması önemli. Bunu da şehrimizin en kıymetli mekânlarından birisi olan kalemizde yapmayı uygun gördük son 5 yıldır. Çünkü bu kale Türkiye’de başka yok. Ecdat yadigârı kıymetli eserlerimizi bu vesileyle daha da değer katacak şekle dönüştürmemiz gerekiyordu. Çünkü Hıdırellez Bayramı bir kültürel etkinlik. Bizim geçmişimizden bugüne ve bundan sonraki nesle aktarmamız gereken önemli faaliyetlerimizden birisi. Bunu da geçmişin bugüne yansıması olan ve ecdat yadigârı olarak birçok geçmişteki idarecimizin koruduğu, kolladığı kıymetli kalemizi bundan sonra da yaşatmamız gerekiyor. Türkiye’nin ikinci büyük kalesi burası. Bizden daha büyük Diyarbakır Kalesi var, onun dışında Türkiye’de 72 burcu olan başka benzeri olmayan bir yerde bu güzel etkinliği yapmamızda sizlerin katkısı çok büyük. Eğer hemşehrilerimiz, vatandaşlarımız, Kütahyalılar sahip çıkarsa bu gelenekler gelecek nesillere aktarılır. Sizler olmasanız sadece protokolle bu işler olmuyor. Onun için bugüne anlam katan siz değerli hemşehrilerimize ayrıca teşekkür ediyoruz katılımlarınız için. Günümüz kutlu olsun. Rabbim nice yıllar aynı etkinlikleri kutlamayı bu Aziz Milletimize nasip eylesin. Hepinizi saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum, bayramımız kutlu olsun” dedi.
Kütahya’nın güzel manzarası ve tarihi yapıları altında bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Vekili Aydın Börü, deprem bölgesindeki çalışmaları nedeniyle törene katılamayan Vali Ali Çelik’in selamını iletti.
Vali Vekili Aydın Börü, Kütahya’nın tarihi önemine değinerek, Anadolu Beylerbeyliği’ne başkentlik yaptığını belirtti.
Börü, Kütahya’nın tarihi kimliğinin korunmasının önemine dikkat çekerek bu anlamda Kütahya Valiliği, Kütahya Belediyesi öncülüğünde yürütülen çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
Vali Ali Çelik’in Kütahya Kalesi Kültür Yolu Projesi, Dumlupınar Diorama Müzesi, Aizanoi Antik Kenti’nde devam eden çalışmaları yakından takip ettiğini vurgulayan Börü, belediye ve kurumların da iş birliği yaparak bu projelerin başarılı bir şekilde tamamlanması için çalışmalarını sürdürdüğünü aktardı.
Börü, bu güzel yurdu gelecek nesillere en güzel şekilde teslim etmenin Kütahyalıların, görevlilerin ve yetkililerin en büyük görevi olduğunu vurguladı.
Kütahya fatihi İmâdüddin Hezar Dinari’nin bu coğrafyayı fetheden ve Kütahya’ya çok sayıda eser kazandıran önemli bir isim olduğunu vurgulayan Börü, Dinari’nin Saadettin Cami, Balıklı Cami ve Hıdırlık Mescidi gibi önemli yapılar bıraktığını aktardı.
Hıdırellez gibi birlik, beraberlik ve bolluğun olduğu bir günde Kütahya’da bolluk ve birlikle anılan Hıdırellez’in Allah’a bir şükür günü olduğunu belirten Börü, Kütahyalılara katılımları için teşekkür etti.
Program, mehteran ve halk oyunu gösterilerinin ardından sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir