Kütahya’da 1 Mayıs
BiLDiĞiMiZ GiBi

421

Kütahya’da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla etkinlikler düzenlendi, basın açıklamaları yapıldı. Hak-İş’e bağlı sendikalar taleplerini dile getirirken KESK’e bağlı sendikalar ve Millet İttifakı temsilcileri, hükümeti eleştirip Zafer Meydanı’nda halay çekti.

Kütahya’da Hak-İş’e bağlı sendikalar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı. Hak-İş’e bağlı sendikalar adına Azerbaycan Parkı’nda basın açıklamasını okuyan Hizmet-İş Sendikası Kütahya Şube Başkanı Sebahattin Ödemiş, herkesin eşit haklardan yararlanmasını istediklerini belirtti.
“Bugün 1 Mayıs Uluslararası Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü’nde taleplerimizi bugün bir kez daha yineliyoruz” diyen Ödemiş, taleplerinin bir kısmını şöyle sıraladı: “Bütün çalışanları ve toplu sözleşme düzenini koruyacak, çalışanların aileleri ile birlikte insanca yaşamasına imkan tanıyacak ücret düzenlemelerinin yapılmasını talep ediyoruz. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yapısının katılımcı bir anlayışla yeniden belirlenmesini istiyoruz. Milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı almak istiyoruz. İnsanı merkeze alan daha adil ve sürdürülebilir bir ekonomi istiyoruz. Bireyi esas alan düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istiyoruz. Emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Tüm emekçilerin ücretlerinin enflasyona karşı korunmasını talep ediyoruz. Vergi oranlarının düzenlenmesini, kriz sürecinde tüm ücretlilerden alınan vergi oranının yüzde 10 olarak belirlenmesini talep ediyoruz. Aile yükümlülüklerini dikkate alan bir vergi sistemi istiyoruz. Kapsam dışında kalan işçilerin kadroya alınabilmesine imkân sağlayacak bir düzenlemenin yapılmasını, kadroya geçen işçilerin tayin, becayiş haklarının verilmesini istiyoruz. Bütün kamu çalışanlarının Kamu Çerçeve Protokolü’ne dahil edildiği bir model talep ediyoruz. Afetlere hazırlık, müdahale ve yeniden inşa konusunda politikalar oluşturulmasını istiyoruz. Deprem, sel, yangın gibi doğal afetlere karşı güvenli konutlar ve şehirler istiyoruz. Zorlayıcı hallerde işsizlik ve kısa çalışma ödeneği imkanlarının kolaylaştırılmasını talep ediyoruz.”
KESK’e bağlı sendikalar ile Millet İttifakı ortakları, Atatürk Bulvarında yürüyerek Zafer Meydanı’nda buluştu.
CHP İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, burada yaptığı konuşmada, hükümeti sert bir dille eleştirerek 14 Mayıs’ta Millet İttifakı Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçileceğini savundu.
KEST dönem sözcüsü Can Develi de bir konuşma yaparak hükümeti eleştirdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir