Arkeologların gözdesi oldu

793

Belediye Başkanı Mustafa Güler, Tavşanlı’nın geçmişine ışık tutan Çardaklı Mahallesi’ndeki höyüğe giderek Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Doç. Dr. Erkan Fidan’ın başkanlığındaki araştırma ekibini ziyaret etti.
Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Akar ile birlikte araştırma yapılan alanı yerinde inceleyen Başkan Güler, heyete çalışmalarında başarılar diledi.
Ziyareti dolayısıyla Belediye Başkanı Mustafa Güler’e teşekkür eden Doç. Dr. Erkan Fidan, yapılan çalışmaları arazi üzerinde anlattı.

TAVŞANLI M.Ö. 2000’Lİ YILLARDA ADETA BİR TİCARET MERKEZİ KONUMUNDAYMIŞ
Buradaki höyüğün geçmişinin bundan 8000 yıl öncesine dayandığını söyleyen Doç. Dr. Fidan, “Buraya gelen ilk insanlar önce akarsuyun kenarına yerleşmişler ve köy kurmuşlar. Daha sonra M. Ö. 3000’lere gelindiğinde burası çok daha kapsamlı bir şehir haline gelmiş. M.Ö. 2000’li yıllarda ise yani Tunç Çağında geniş bir yerleşim alanı olmuş ve bir ticaret merkezi haline dönüşmüş” dedi.

JEOARKEOLOJİ VE JEORADAR ÇALIŞMALARI İLE GEREKLİ İNCELEMELERİN ARDINDAN KAZI BAŞLATILACAK
2 yıldır bu alanda incelemeler yaptıklarını anlatan Doç. Dr. Erkan Fidan, “Biz buranın önemini farkettikten sonra son 2 yıldır detaylı bir inceleme çalışması yürütüyoruz. Yılın 1 ayı Kütahya ve Eskişehir araştırmaları için araziye çıktık ve bu 1 ayın 15 günü Tavşanlı’da geçti. Tavşanlı’daki bu höyük bizim için çok önemli. Burada jeoarkeolojik sondajlar yapıyoruz. Bu sondajlarla yerleşmenin oturduğu tabanı ve dönemlerini anlamaya çalışıyoruz. Jeoradar çalışmaları ile de mimariyi inceliyoruz. Belediye Başkanımız Mustafa Güler de çalışmalarımıza destek veriyor. Hiçbir isteğimize hayır demediği için Başkan’ımıza heyetim adına teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Doç. Dr. Fidan, araştırmaların somut sonuçlarını birkaç yıl içerisinde almaya başlayacaklarını ifade ederek, “2 yıl daha bu alanda yer araştırması yapmak istiyoruz. Gerekli koşullar oluşursa da kazı yapmak istiyoruz. İstediğimiz ekibi oluşturabilirsek birkaç yıl içerisinde ilk sonuçları almaya başlayacağımızı düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞKAN GÜLER’DEN İŞ DÜNYASINA DESTEK ÇAĞRISI
Belediye Başkanı Mustafa Güler ise kazı çalışmalarının yapılabilmesi için finansman kaynağına ihtiyacın olduğunu söyleyerek şu açıklamayı yaptı:
“Her defasında dediğimiz gibi Tavşanlı geçmişte de bir ticaret merkezi konumundaymış. İlçemizin tarihinin gün yüzüne çıkarılabilmesi açısından bu çalışmayı önemsiyoruz. Ancak bir husus var ki, burada kazıların yapılabilmesi için finansmana ihtiyaç olacak. Kütahya ve Tavşanlı Ticaret Odaları ile işadamlarımıza buradan çağrı yapıyorum. Zaten devletimiz kazı için yapılan destekleri vergiden düşüyor. Gerek ilçe gerekse bölge bazında işadamlarımızın bu projeyi destekleyeceğine inanıyorum .”
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir