Kütahya kabuk değiştiriyor

1254

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, Kütahya’nın sahip olduğu birçok zenginlikle gelişmeye devam ettiğini, yapılan çalışmalarla kentin, adeta kabuk değiştirdiğini söyledi.

“YERLİ OTOMOBİL KÜTAHYA’NIN 15 YILLIK HAYALİ”

Kütahya’nın kültür ve turizm potansiyeli, doğal güzellikleri, yeraltı zenginlikleri, organize sanayi bölgeleri, serbest bölge ve yerli otomobil gibi kentin gündemine dair konularda çok önemli açıklamalarda bulunan Vali Nayir, konuk olduğu Kanal 43’te şunları söyledi: “Zafer Kalkınma Ajansımız ile Ticaret ve Sanayi Odamızın yapmış olduğu çalışmalar olmuş daha önceden. Otomotiv sanayinin Kütahya açısından değerlendirmesini yapmışlar. Bizim bugün ilimizde yürütülen sanayi faaliyetleri içerisinde 8 ayrı firmanın 11 ayrı fabrikasında otomobile ait üretimler yapılıyor. 5 bin çalışanımız da otomotiv sanayide üretim yapan fabrikalarda çalışıyor. Bunların hepsini birden düşündüğümüzde biz Kütahya olarak otomotiv sanayiden uzak olmadığımızı, o konuyla ilgili bir gayretimiz olduğu bilgisi ve belgeleriyle birlikte biz babayiğitlerin bir temsilcisine gittik, kendimizi anlattık. Bunu önemli bir görev olarak gördük. Fakat karar aşamasının henüz çok başındalar. Üretecekleri modeli belirleme konusunda bir çalışmaları var, yer aşamasına gelmemişler; ama biz dosyalarımızı teslim ederek döndük. Her şeyden önce bu işin ülkemiz adına başarılması çok önemli, ikinci kademede de Kütahya’ya düşen bir iş varsa biz burada da var olduğumuzu, onlara destekçi olduğumuzu söylemek için gitmiş bulunduk. Kütahya’nın belki 15 yıla varan hayali. Kütahya artık standart üretimlerin dışına çıkıp, beyaz yakalıların daha çok olduğu, teknik elemanların daha çok yer aldığı, belki çalışanların ücretlerinin de daha yukarı da olduğu sanayiye hevesleniyor. İnşallah o da olacak, gayretimizi sürdüreceğiz.”

“SERBEST BÖLGE ÇALIŞMAMIZ SÜRÜYOR”

Kütahya’da kurulması planlanan Serbest Bölge ile ilgili bilgiler veren Vali Nayir, şöyle devam etti: “Serbest bölgeler özellikle ihracatçı firmalar açısından çok önemli avantaj sağlayabilecek yerler. Yerli üretimde değil de, dışarıdan malzeme alıp, üretip, dışarıya satan yerler veya yerli malzemeyle bir şeyler üretip, dışarıya satan, ihracat ağırlıklı, yüzde 80’ler civarında ihracat yapan firmalar için serbest bölgeler tercih edilebilen yerler.  Bizde de baktığımızda birçok firmamızın ihracat ağırlıklı olarak çalıştığını görüyoruz. Dolayısıyla kuracağımız serbest bölgede onlar o avantajlardan daha fazla istifade edecekler diye düşünüyoruz. Sayın Bakanlarımızın ilimize yapmış olduğu ziyaretlerde serbest bölgeye de sıcak bakıldığı imajı ortaya çıkınca ilimizin Ticaret ve Sanayi Odası başvuruda bulundu. Bakanlığımızdan gelen bilgide de Kütahya’da serbest bölge kurulması açısından ilk ışığı yakılmış oldu. Serbest bölgenin kurulacağı yer de dahil olmak üzere bir fizibilite çalışmasına ihtiyaç var. Kalkınma Ajansımızın önderliğinde Kalkınma Bankası uzmanlarının da bize yol göstermesiyle biz bu çalışmayı başlattık. Yakın zamanda ilin dinamikleriyle tekrar bir araya gelerek yer, kapasite ve firmaları belirleyip yolumuza devam etmemiz lazım.”

“TERMAL TURİZMDE DAHA İYİYİ HAK EDİYORUZ”

Kentin termal zenginliğinin daha iyi noktalara gelmesi gerektiğini de ifade eden Vali Nayir, “Kapasitelerimize baktığımızda en az istifade ettiğimiz kapasitemizin kültür ve turizmden elde edeceğimiz gelirler konusunda olduğuna inanıyorum. Sanayimizi, tarımımızı daha fazla geliştirebiliriz; ama belli oranları vardır. Bu oranlar çok abartılacak oranlar olmasa bile kültür ve turizmde sağlayacağımız gelir artışı gerçekten büyük rakamlara ulaşabilir. Biz bunu hak ettiğimize inanıyoruz. Bizim jeotermal kaynaklarımız Avrupa’nın alternatif tedavi yöntemlerine yöneldiği, sağlık olarak bizim sıcak sularımızın çok kıymetinin bilindiği bir döneme geçtik. Bunlar bizim daha fazla istifade edeceğimiz durumlar; ama çok az bir kısmından istifade edebildik. Bizim şu anda jeotermal merkezi olarak belirlediğimiz 9 yerimiz var. Bunlardaki standartlarımız çok yüksek değil, konaklama kapasitemiz üst sayıda değil. Bizim daha güzel örneklere ihtiyacımız var. İlimizin müteşebbislerinin çevre illerde yaptıkları çok güzel örneklerin ilimizde de olması gerektiğine dair kanaatimiz var. Çok büyük ölçekli toplantıların yapılamadığı bir iliz maalesef. Dolayısıyla ona uygun bir yapıya da biran önce ulaşmamız lazım. 9 termal turizm bölgemizde toplam 21 tesisimiz ve 3 bin 72 yatak kapasitemiz var. Bunlar çok düşük rakamlar. Kütahya bunun çok daha üstüne çıkabilir. Bununla ilgili olarak çok farklı projeler geliştirilebilir. Biz doğayla uyumlu jeotermal alanlara sahibiz. Bu çok önemli. Yatak sayımızı, hizmetimizi artırdıkça gelen sayımız da aratacaktır. Hepsini birden satabilmemiz lazım. Frig Vadisi’nden tutun, Roma, Bizans, Selçuklu, Germiyanoğlu Beyliği’nden Osmanlı’ya kadar olan eserlerimizi de sağlık turizmi için gelenlerin hizmetine sunmamız lazım. Bu konuda belediyemizle, Ticaret ve Sanayi Odamızla, üniversitemizle, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla, bu konuda görüşü olan siyasilerle herkesle birlikte çalışma gayretindeyiz” diye konuştu.

Kentte yapımı devam eden kamu binalarıyla adeta yenilendiğini de anlatan Vali Nayir, “İnşallah bu değişimler bizim insanımızın alacağı kamu hizmetleri açısından da önemli farklılıklar oluştursun” ifadelerini sözlerine ekledi.

 




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir