Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Kütahya Belediyesi tarafından Ulu Camii Caddesinde yapılacak olan sokak sağlıklaştırma kapsamında Altyapı-Aydınlatma ve yol düzenleme işiyle ilgili, Ulu Camii esnafı ile mahallelileri ziyaret ederek yapılacak işler hakkında bilgiler verdi.
Ulu Cami Esnaflarını tek tek ziyaret eden Başkan Saraçoğlu burada yaptığı konuşmada; “Şehzadeler Kenti olarak bilinen Kütahya’mızın ilk yerleşim yerlerinden biri olan Paşam Sultan Mahallesinde, kullanım alanı olarak en büyük Camisi olma özelliğini sürdüren Ulu Camisi, Anadolu Selçuklularından kalan Ulu Camii Sakahanesi’nin, Germiyanoğlu Beyliğinden kalan Paşam Sultan Türbesinin, Osmanlının son döneminden kalan Kopuğun Han olarak bilinen tescilli eski bir han yapısının bulunduğu en önemli tarihi mekânlarımızdan, çevresinde Dönenler Camii, Eydemir Hamamı gibi anıtsal mimari örneklerini barındıran, konumu, dokusu, mimari ve sanat tarihi açısından önemli mimari örneklerinin yer aldığı Ulu Camii Caddesi, kentin kimliğini ön plana çıkarmaktadır.
Bu sebeple Ulu Cami Caddesi Sokak sağlıklaştırma kapsamında altyapı-aydınlatma ve yol düzenlemesi ile cephe düzenleme projesi kentin tarihsel dokusunun korunması adına önemli bir projedir. Ulu Cami Sokak üzerinde bulunan dükkânlar büyük oranda özgünlüklerini koruyarak günümüze gelmiştir.
Sokak Kalenin kuzey yamacında yer almaktadır. Sokağın başlangıcında Ulu Cami ve Kütahya bölgesine özgü sakahane ismi verilen su yapıları (çeşme) yer almaktadır. Önemli yapıların merkezinde yer alan sokak dönemin önemli uğrak noktası konumunda yer almaktadır. Sokak üzerinde ki yapılar iki katlı olup alt katlar dükkân üst katlar ise konut olarak kullanılmaktadır. Dönem şartları ve özelliklerine göre dükkânlarda ahşap doğramalar kullanılmıştır. Özgünlüğünü korumuş bazı doğramalar yerinde korunmuştur. Bir kısmı ise dükkânların yeniden kullanım amaçlarına göre değiştirilmiştir” diye konuştu.
Projenin Tarihi Kentler Birliğinden ödül aldığını da hatırlatan Saraçoğlu, Ayrıca ulu camii caddesi sokak sağlıklaştırma projemiz Tarihi Kentler Birliği’nin 2015 yılı Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma Proje Ve Uygulamalarını Özendirme yarışmasında proje dalında başarı ödülü almıştır. Ulu Cami Caddesi Sokak Sağlıklaştırma uygulamaları şu şekil de yapılacaktır. İş yeri çatıları yenilenecektir. Bina cephelerinde sıva, boya tamiri yapılarak Cephelerdeki kapı, pencere, vitrin, kepenkleri, İş yeri Tanıtım Levhaları, Ulu Cami Caddesinin altyapı hatları (kanalizasyon, yağmursuyu hatları),Yağmursuyu ızgaraları ve altyapı rögar kapakları, Caddenin üst kaplaması yenilenecektir ve Caddenin Aydınlatması yapılacaktır.
Kütahya’nın tek padişah camisi olan, 14. yüzyılın sonlarında Yıldırım Beyazıt tarafından yaptırılmaya başlayan, Çelebi Mehmet tarafından tamamlanan, son şeklini II. Abdülhamit Han zamanında alan Kütahya’nın en büyük camisi olan Ulu Cami‘nin etrafının açılarak ortaya çıkarılmasının gerektiği ve Ulu Cami iş merkezinin bu şekliyle Ulu Cami‘nin silüetini kapattığı düşünülmektedir. İş Merkezinin bulunduğu alanın Park Alanına dönüştürülmesine yönelik İmar Plan tadilatı Koruma Bölge Kurulunca onaylanmıştır. Kamulaştırma işlemlerine başlanacaktır” ifadelerini kullandı.