Kütahya Belediyesi 2017-2018 Kültür ve Sanat Sezonu geniş katılımlı bir toplantıyla açıldı.
Sezon açılışı Kütahya Belediyesinin 2016-2017 Kültür ve Sanat Sezonu faaliyetleri ile 2017-2018 Kültür ve Sanat Sezonu planlarının yer aldığı video sunumuyla başladı.
“KÜTAHYA, ANADOLU’NUN KÜLTÜR BAŞKENTİ OLMALI”
Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, belediye sosyal tesislerindeki programda yaptığı konuşmada, kültürde, sanatta, adalette ve hemen her alanda dünyaya örnek olan bir medeniyetin evlatları olarak kültür ve sanata sahip çıkarak bu anlamda örnek olmayı sürdürmeye çalıştıklarını belirtti.
Belediyelerin tek görevinin alt yapı olmadığının altını çizen Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu 2017-2018 sezonu hakkında bilgiler verdi. Başkan Saraçoğlu, “Belediyeciliğin sadece asfalt, yol, alt yapı yapmak olmadığını hep dile getirdik. Belediye sadece inşaat işleriyle uğraşmamalı, insanları inşa etme, evlatlarımızı geleceğe hazırlama noktasında da çalışmalar yapmalı. Onların ruhi ihtiyaçlarını giderebilecek sanat ve kültür etkinlikleri yapma konusunda kendimize hedef belirlemiştik. Bu düşünceyle biz göreve geldik ve söz verdik; Kütahya inşallah Anadolu’nun kültür, sanat başkenti olsun” demiştik. Bu yolda adımlarımızı atıyoruz. Bundan sonra da devam edeceğiz. Şehrimizden her kesimden insanın sosyal ihtiyacını karşılamak için titizlikle program çalışmaları yaptık. Özellikle çocuklarımızın değerler eğitimi başta olmak üzere, milli ve manevi alt yapısına katkı sağlamak adına her hafta tiyatro gösterileri sunduk. Her Pazar, saat 14:00’da Hezar Dinari Kültür Merkezi’miz bütün çocuklarımıza kapılarını açıyor. Bütün Kütahyalı evlatlarımızı bekliyoruz. Aile kurumunu güçlendirmek ve bu konuda bilinç seviyesini yükseltmek için hanım kardeşlerimize yönelik çeşitli seminer, konferans programları yaptığımız gibi aynı zamanda nitelikli zaman geçirebilecekleri çeşitli sanatsal etkinlikler gerçekleştirdik. Gençlerimizin tarih ve kültür medeniyetimizi tanıması için çeşitli programlar hazırladığımız gibi aynı zamanda nitelikli zaman geçirebilecekleri çeşitli sanatsal etkinlikler gerçekleştirdik. Benimsediğimiz en önemli ilkelerden biri de popüler kültürün dayattığı ruhsuz, kimliksiz faaliyetlerden ziyade, kendi köklerimizden beslenerek ve tamamen bireysel, hem toplumsal faydalarını göz önünde bulundurarak programlar düzenledik. Sayın Cumhurbaşkanımızın sık sık işaret ettiği gibi biz de Kütahya Belediyesi olarak 2023 hedefleri doğrultusunda büyük kültür ve medeniyet hamlesinin bir parçası olmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.
“1000 KİŞİLİK YENİ BİR SALON”
Eski Belediye Kültür Sarayının projelendirilerek kültür ve sanat etkinliklerinde Kütahyalıların hizmetine sunulacağını açıklayan Başkan Saraçoğlu, “Programlara başladığımızda 750 kişilik salona sahip olan Hezar Dinari Kültür Merkezini doldurmakta güçlük çekiyorduk ama programlar devam ettikçe o salonun Kütahya’ya yetmediğini gördük. Eski Kültür Sarayımızı bu doğrultuda projelendireceğiz. Bin kişilik bir salon ve yanında küçük salonlarla beraber önümüzdeki yıl ihalesini gerçekleştirip Kütahya’nın hizmetine sunacağız. Kültür salonları şehirlerin ücra köşelerinde olmamalı, şehrin kalbi neredeyse orada olmalı. İnsanlarımız yürüyerek oraya gidebilmeli ve salon ulaşılabilir noktada en merkezi yerde olmalı. İnşallah yeni salonumuz en merkezi yerde, Kütahya’nın kalbinde olacak” dedi.
“KÜTAHYA ÇOK ŞANSLI”
Çok sayıda sanatçıyı da buluşturan sezon açılışında ilk sözü ünlü Televizyon Sunucusu İkbal Gürpınar aldı. Gürpınar, “İstanbul’da trafikte kültürel faaliyetlere ulaşmak zor oluyor. O yüzden Kütahya’dakiler çok şanslı. Televizyonlar ve telefonlar bizi bizden uzaklaştırdı. Ne zaman böyle güzel etkinlikler yapılır, aile çoluğu çocuğuyla oraya gider o zaman özümüze döneriz. Kütahya Belediyesinin böyle organizasyonlar yapması hepimiz için çok kıymetli. Biz özümüze ne zaman dönersek o zaman mutlu olacağız” dedi.
“BELEDİYENİN ÇABALARI HER TÜRLÜ TAKDİRİN ÜZERİNDE”
Şair, senaryo yazarı, televizyon programı sunucusu ve köşe yazarı olan İsmail Kılıçarslan, Kütahya Belediyesi’nin kültür ve sanata verdiği önemden büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Kılıçarslan, “Kültür, sanat dediğimiz iş basmakalıp şeylerle devam ediyor ne yazık ki. Biz de Kütahya Belediyesi gibi bu işe önem veren özel belediyeler bulduğumuzda mutlu oluyoruz. Biz Kütahya bir çini şehri diyoruz. Dünya’ya Türk mavisini armağan etmiş şehirlerden biri. Bizim, “Yeni Türk mavimiz ne olacak?” sorusuyla dertlenmenin adı kültür, sanatla dertlenme meselesi. Üretmek lazım yoksa giderek kimliksiz bir toplum haline geliyoruz. Büyük seküler kültür hepimizi yutacak. Dolayısıyla Kütahya Belediyesi’nin bu değerli çabaları her türlü takdirin üzerinde” ifadelerini kullandı.
“KÜTAHYA TİYATROYU SEVİYOR”
Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Selahattin Taşdöğen en büyük sıkıntılarının illerdeki salon eksikliği olduğunu ancak Kütahya’da bu sıkıntıyı yaşamadıklarını söyledi. Kütahya’da olmaktan duyduğu mutluluğu paylaşan Taşdöğen, “Kütahya halkını seviyorum çünkü tiyatroyu seviyorlar. Tiyatroyu seven bir toplum her zaman ayakta kalır. 2017 yılındayız ve maalesef Türkiye’de oynayacak salon bulamıyoruz. Koca koca binalar, AVM’ler yapıyoruz minik de olsa bir tiyatro salonu yapmayı düşünemiyoruz. Bu bizi üzüyor. Kütahya’da mutlu oluyorum çünkü burada tiyatroyu seven, tiyatrodan anlayan, her şeyden önce işin başındaki başkanın ve başkan yardımcılarının, çalışanlarının bu işe heveslenmesi, bizleri sizlerle buluşturması önemli. Kendilerine teşekkür ediyorum. Biz artık Kütahyalı olduk hep de böyle gidecek. Sizden rica ediyorum, bizleri sizden ayırmayın, aramıza mesafeler koymayın, tiyatro salonlarını doldurun” dedi.
Çocuk ve Aile Terapisti, Psikoterapist Kudret Eren Yavuz, yeni sezonda Kütahya’da kadına, aileye dönük, evlere daha çok huzurun girmesi için güzel işler planladıklarını ve güzel bir sezon geçireceklerini dile getirdi.
Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Vural Yayan, “Kütahya bizim için ayrı bir şehir. Kütahya’da olmaktan büyük gurur duyuyoruz. İstanbul’da belediyelere görüşmelere gittiğimizde kültür ve sanat etkinliklerinde Kütahya’yı örnek gösteriyoruz” ifadelerini kullandı.
“EN BÜYÜK GÜÇLERDEN BİRİ KÜLTÜREL ZENGİNLİKTİR”
Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir, kültürel zenginliğin önemine dikkat çekti. Kültürel ve sanatsal etkinliklerin kıymetine vurgu yapan Vali Nayir, “Belediyemizin 2017-2018 Kültür ve Sanat Sezonunun tanıtım toplantısında birçok ulusal ve yerel sanatçımızla bir arada olmanın mutluluğunu yaşadık. İllerimizin alt yapısıyla olduğu kadar üst yapısıyla da ilgilenmemiz lazım. Merkezi ve yerel yönetimler olarak buradaki çalışmaları çok kıymetli buluyoruz. Bir ilin zenginliğini yalnızca yer altı madenleri veya doğal güzellikleri ifade etmiyor, aynı zamanda kültürel zenginlikleri, sosyal programları ve halkın bunlara katılımı da ifade ediyor. Biz zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Güçlülerin ayakta kaldığı, zayıflara hayat tanınmayan bir coğrafyada yaşıyoruz. Bu gücün en önemli kısmı da kültürel zenginliğe dayalı bir güç. Biz bunlarla ayakta durmamız gerektiğine inanıyoruz. Belediyemizin bu amaçla yapmış olduğu çalışmaları çok kıymetli buluyoruz, halkımızın gösterdiği ilgi de bizleri sürekli umutlandırıyor. Her geçen gün yeni programlar, yeni zenginliklerle ilimizin ve ülkemizin daha iyi bir noktaya geleceğine inanıyoruz” diye konuştu.
Açılışa Vali Ahmet Hamdi Nayir, Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, İl Jandarma Komutanı Albay Tayfun Dündar, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nafi Güral, Kütahyalı iş adamı Rıza Güral, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, Belediye Başkan Yardımcıları, AK Parti İl Başkanı Ali Çetinbaş, tiyatro sanatçıları Cengiz Küçükayvaz, Vural Yayan, Selahattin Taşdöğen, televizyon programcısı İkbal Gürpınar, Yeni Şafak yazarı İsmail Kılıçarslan, Kütahyalı sanatçılar, bazı daire müdürleri ve davetliler katıldı.