Kütahya, Eskişehir ve Afyonkarahisar sınırları içinde bulunan ve Friglerin izlerini taşıyan “Frigya Vadisi”nin doğal değerlerinin ön plana çıkarılarak, yeniden düzenlenmesi için harekete geçildi.
Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan “Frigya Vadisi Projesi” ile doğal sit alanı içerisinde kalan 11 bin 122 hektarlık alanda yürütülecek çalışmaların birinci etabı başlatıldı.
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, projeyle Friglerin MÖ 900-600 arasındaki antik mirasının yer aldığı Frigya Vadisi’nin bütüncül koruma, kullanma dengesi gözetilerek yeniden canlandırılması ve doğal değerlerin ön plana çıkarılacağı düzenlemelerin yapılması amaçlanıyor.
“DOĞAL DEĞERLER KORUNACAK”
Frigya Vadisi’nin yaklaşık 529 bin 632 hektarlık toplam alanının, mevcut ve potansiyel doğal sit alanı olan 11 bin 122 hektarlık bölümünde, vadinin doğal özelliği korunarak, Bakanlıkça iyileştirmeler yapılacak.
Etaplar halinde yürütülecek projenin birinci etabı kapsamında fizibilite çalışmaları başladı.
Buna göre, vadinin her metrekaresi fotoğraflanarak, uygunsuz yapılaşmalar ve diğer uygunsuzluklar tespit edilecek. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra da diğer etaplarda yapılacaklara ilişkin bir eylem planı oluşturulacak.
Bu eylem planına göre de tespiti halinde uygunsuz yapılaşmaların uygun hale getirilmesi, tarihi yapıların çevresindeki konutlarda bölgenin yöresel mimarisini gözetecek restorasyon çalışmaları yapılması, çevre ve altyapı düzenlemeleri ile ışıklandırma ve tabelalarla vadinin düzeninin sağlanması amaçlanıyor.
ANADOLU’NUN AÇIK HAVA MÜZELERİNDEN BİRİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜLECEK
Bakanlık tarafından projenin tamamlanmasıyla binlerce yıllık tarihi, kültürel ve doğal güzellikleri barındıran Frigya Vadisi’nin hem bu değerlerinin korunmasının sağlanması hem de daha çok kişinin gezip göreceği Anadolu’nun açık hava müzelerinden biri haline dönüştürülmesi hedefleniyor.
Projenin ilk etabının bu yıl içerisinde tamamlanması öngörülürken, 2018’de hazırlanacak Frigya Vadisi Eylem Planı dahilinde alanda koruma-kullanma dengesi içerisinde rekreatif faaliyetlerin başlaması planlanıyor.