Çölyak hastaları destek bekliyor

1539

Kütahya’da bulunan Çölyak hastaları, önce bir dernek kurulması, sonra da sorunlarına çözümler üretilmesini istiyor.

Glüten enteropatisi yani çölyak hastalığı ince bağırsağın glüten proteinine karşı ömür boyu gösterdiği bir alerji. Karın ağrısı, şişkinlik ve kilo alamamak gibi masum şikayetlerle kendini belli eden çölyak hastalığı genellikle farklı hastalıklarla karıştırılıyor. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda bulunan glüten proteininden uzak durarak beslenmek, çölyak hastalığının tek tedavisi olarak biliniyor.

Kütahya’da onlarca, belki de yüzlerce Çölyak hastası var ancak bu hastalıkla mücadele etmek durumunda olan hastaların bağlı olduğu bir dernek yada kuruluş bulunmuyor.

Geçtiğimiz günlerde Kütahya Milletvekili Prof. Dr. Vural Kavuncu da Çölyak hastalarının sorununa ilişkin TBMM kürsüsünden bir konuşma yapmış olmakla birlikte Kütahya’daki Çölyak hastalarının sorunları ne dile getirilebiliyor, ne de çözüm bulabiliyor.

Glutensiz gıdalara sadece belli alışveriş merkezlerinden erişebilen Çölyak hastaları, fahiş fiyattaki bu gıdalara maddi durumları elverdiği ölçüde erişebiliyor. Kilosu 100-200 hatta 300 TL’lere alınan bu gıdalar çölyak hastalarının temel besin kaynağı. Bu alanda Kütahya’da önce bir dernek kurulması, sonra da Kütahya Sağlık müdürlüğü, Kütahya Belediyesi ve ilgili kurumların bu dernekle birlikte Çölyak hastalarının sorunlarına çözümler üretilmesi 9 Mayıs Çölyak Günü’nde ilgili çevreler için büyük bir beklenti.




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir