Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, bazı ziyaretler ve incelemelerde bulunmak üzere geldiği Kütahya’da Çiniciler Odası üyeleri ile buluştu. Yapılacak referandumun diğer seçim ve referandumlardan çok daha önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Avcı, “Bu referanduma İsveç’ten, Almanya’dan, Hollanda’dan müdahale varsa burada bir garabet var, demektir” dedi.
“15 YILDIR ENGELLİ KOŞUYORDUK, 16 NİSANDAN SONRA DÜZ KOŞACAĞIZ”
Belediye Sosyal Tesislerinde yapılan toplantıda konuşan Bakan Avcı, “Kütahya’nın Kültür ve Turizm Bakanlığı için ayrı bir yeri var” dedi. Kütahyalı Evliya Çelebi’nin turizmin piri olduğu dile getiren Avcı, şunları söyledi: “Birçok yeri gezmenin, görmenin ve kayda geçirmenin piri Evliya Çelebi. Allah gani gani rahmet eylesin Evliya Çelebi de Kütahyalıdır. Dolayısıyla biz Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak Kütahya’ya ayrı bir önem veriyoruz. Kütahya son yıllarda hem ekonomik hem şehircilik açısında ciddi mesafeler aldı ama henüz tam potansiyeline erişebilmiş değil. Kütahya son 15 yılda ancak bu kadar ilerleme kaydedebildi. Ancak bu kadar diyorum çünkü bu 15 yıl sürekli bir engelli bir koşuyla gündeme gelindi. Buna rağmen iyi mesafe alındı. İnşallah 16 Nisan referandumundan sonra bu engelli koşu düz koşuya dönüşecek. Referandumun teknik özellikleri, getirdikleri, götürdükleri kamuoyunda zaten sıkça konuşuluyor. Bunların en önemlisi istikrarlı bir sistemin gelecek olmasıdır. Dolayısıyla ülkemiz için ve bütün sektörler için istikrar olmazsa olmaz. Türkiye 15 yıldır AK Parti ile beraber istikrarı bozacak olaylara rağmen bir istikrar dönemi yaşadı.
“BU REFERANDUM ÇOK ÇOK FARKLI”
Referandum ile sadece cumhurbaşkanının seçilmeyeceğini, aynı zamanda yüzde 50+1 ile hükümetin de seçileceğini ifade eden Avcı, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu referandumun daha önceki seçimlerden ve referandumlardan farklı bir özelliği var. Biz kendi içimizde şöyle mi yapalım, böyle mi yapalım derken ama bakıyorsunuz hiç üzerine vazife olmayan birileri de 5 bin-10 bin kilometre ötede meseleye müdahil olmaya çalışıyor. Ha o zaman burada başka bir şey var. Yani İsveç’te İsveç halkı için yayınlanan bir gazete, eğer Türkçe, ‘Erdoğan’a hayır deyin’ diye bir manşet atıyorsa burada bir garabet var. Hemen arkasından Almanya’da yine bir gazete yine aynı şekilde Türkiye’deki referandum ile ilgili ‘Erdoğan’a hayır deyin’ diye manşet atıyorsa burada da bir garabet var.”
Avcı, Türkiye’nin son 15 yıldır hem nitelik hem de nicelik olarak önemli gelişmeler kaydettiğini ve bunun da birileri tarafından bilinerek kabul edilmek istenmediğini de kaydettiği konuşmasında referandum sonrası yaşanacak gelişmelerle Türkiye’nin her alanda öncü devlet olacağını sözlerine ekledi.
“ÇİNİ SEKTÖRÜNÜ CANLI TUTMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”
Vali Nayir ise yaptığı konuşmada:” Çini Sektörü Turizme ve il ekonomimize büyük katkılar sağlayan bir sektörümüz. Bu sektörü daha canlı tutabilmek ilimizin ekonomisine, ilimizin Kültür değerlerine katkı sağlamak için çalışmalarımızı hep birlikte yürütmeye çalışıyoruz. Valiliğimiz, Belediyemiz, Üniversitemiz, Ticaret Sanayi Odamız ve Kalkınma Ajansımız işbirliği ile odalarımızın işbirliğinde projeler uygulamaya çalışıyoruz. Kalkınma Ajansımızın bir güdümlü proje olarak çini sektöründe katma değerin artırılması projemiz ki bu 4 Milyonun üzerinde bir büyüklüğe sahip bir proje ve yüzde 75’ni ajansımız karşılayacak geri kalan kısmını Belediyemiz ve Ticaret odamız destek verecekler. Bu da bizler için önemli bir proje aynı zamanda UNESCO yaratıcı şehirler ağına da destek verecek proje olarak bizim için kıymet ifade etmektedir” dedi.
“GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN BİZ DE ‘EVET’ DİYECEĞİZ”
Kütahya Çiniciler Odası Sadık Erilbaylı da burada yaptığı konuşmada, Kütahya’da çiniciliği hakkında bilgiler verdi. Kütahya’nın çininin başkenti olduğunu ve toprağın Kütahya’da insan eli ile hayat bulduğunu anlatan Erilbaylı, “Çini aşktır, özlemdir, sabırdır. Çini Kütahya’nın adıdır, ekmeğidir, aşıdır ve Kütahya’nın anlamıdır. Çini sanatımızın daha iyi yerlere gelmesi ve sanatkarlarımızın desteklenmesi gerekmektedir. Çinimizin bakanlık tarafından desteklenmesi büyük önem taşımaktadır. Çinide uygulanan yüzde 18 KDV oranının da düşürülmesi konusunda Maliye Bakanlığına yaptığımız müracaatlarımız son şeklini almıştır. Bu konunun çözülmesini ayrıca beklemekteyiz. Ülkemiz günden güne güçlenmektedir. Ülkemizin istikrarına, daha fazla birlik ve beraberliğe duyulan ihtiyacın sağlanması için 16 Nisan’da yapılacak referandumda güçlü bir devlet, güçlü bir ekonomi ve güçlü bir Türkiye için biz de ‘Evet’ diyeceğiz” diye konuştu.
AK Parti Kütahya Milletvekilleri adına konuşan Milletvekili Ahmet Tan ise bir selamla konuşması yaparak Bakan Avcı’dan Kütahya çinisine destek sağlanması hususunda bazı taleplerde bulundu.
Kent protokolünün yoğun katılımı ile yapılan toplantı sonrası Bakan Avcı, Dumlupınar Üniversitesinde Öğrenci Konseyi tarafından hazırlanan ‘Neden Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu konferansta öğrencilere hitap etti.