Kütahya’da, emekli olmadan önce bir avukatın yanında başladığı arzuhalcilik mesleğini emekli olduktan sonra da sürdüren 66 yaşındaki Sabri Lalgül, teknolojik gelişmelere rağmen daktilo ile dilekçe yazmaya devam ediyor.
Kütahya’da, emekli olduktan sonra “arzuhalcilik” yapmaya başlayan 66 yaşındaki Sabri Lalgül, gelişen teknolojiye rağmen daktilo ile dilekçe yazmaya devam ederek vatandaşların “halini ve durumunu” kağıda aktarıyor.
Geçmiş yıllarda, avukatlık büroları gibi çalışan, “vatandaşın halini ve durumunu kağıda döken kişi” olarak bilinen arzuhalcilik mesleğini sürdüren arzuhalciler, ayakta durmaya çalışıyor.
Kütahya’da da bu mesleği sürdüren 4 kişiden biri olan Lalgül, arzuhalciliğin önemini yitirmeye başladığını söyledi.
Lalgül, Kütahya Milli Eğitim Müdürlüğü bünyesinde hizmetli olarak çalıştıktan sonra emekli olduğunu, emekliliğinin ardından da başladığı arzuhalcilik işini sürdürmeye çalıştığını belirtti.
Arzuhalciliğe, hizmetli olarak çalıştığı yıllarda aynı zamanda boş zamanlarını değerlendirme amaçlı bir avukatın yanında başladığını belirten Lalgül, “Yaklaşık 23 yıl bir avukatın yanında boş zamanlarımda, izin günlerimde çalıştım. Emekli olduktan sonra da arzuhalciliğe başladım.” dedi.
40 yılda 80 bin dilekçe
Avukatın yanında çalıştığı yıllarla birlikte yaklaşık 40 yıldır arzuhalcilik yaptığını ve bu 40 yılda yaklaşık 80 bin dilekçe yazdığını dile getiren Lalgül, şöyle konuştu: “Genelde hukuk, miras davaları, menkul ve gayrimenkul taşınmaz davaları ile ilgili dilekçe yazıyorum. Bunların dışında savcılıkla şikayetle ilgili davaları hazırlıyorum. Ceza davası açma şansımız da var ama ben prensip olarak bu davaları açmıyorum. Tüm yasalarla ilgili takıldığımız konu olduğunda yasalarla ilgili güncel kitaplardan faydalanıyoruz. Değişen yasaları kısmen takip ediyoruz. Tamamını takip etme şansımız olmuyor. Örneğin Adalet Bakanlığının bir dergileri var, genelde o dergilerden yararlanıyorum. Bunun yanı sıra adliye personelinden hakim, savcı, yazı işleri müdürlerinden bilgi alarak vatandaşları yönlendiriyor veya yardımcı oluyorum.”
“Bilgisayar yerine daktilo tercih ediliyor”
Gelişen teknolojiye rağmen daktilo ile dilekçe yazmaya devam eden Lalgül, şöyle devam etti:
“Ben maalesef bilgisayardan randıman alamadım. Zaten bilgisayarlardaki tüm bilgiler bizim kafamızda yazılı. Bize gelen müşteriler de daktiloyu tercih ediyorlar. Genelde çalıştığımız kişiler kırsal kesimden olduğundan illa ki bu daktilonun sesini duyacak. Öbür türlü bilgisayarda kayıtlı örneklerden dilekçe hazırlayıp verdiğinde vatandaş bir iş yapılmadı zannediyor. Onun için bilgisayardan ziyade benim gibi emektar olan ve bu mesleğe başladığım yıllarda edindiğim daktilomla dilekçe yazmayı sürdürüyorum. Bunun hem benim için hem de bize gelen müşteriler için ayrı bir keyfi oluyor.”
Arzuhalcilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini de kaydeden Lalgül, “Kütahya’da bu işi yapan ben dahil 4 kişi kaldık. Biz bu mesleğin son temsilcileriyiz. Bu işte bir gelecek göremiyorum, çünkü talep yok. Ben emekliyim, yetişemediğim yerde emekli maaşımdan dükkan masraflarına takviyede bulunuyorum. Adresimiz belli olsun diye burada duruyorum diyebilirim.” ifadelerini kullandı.