Engelli kadın, yatalak eşine çocuk gibi bakıyor

1247

Kütahya’da, kendisi de bedensel engelli 40 yaşındaki Şengül Göçük, 15 yıldır bedensel ve zihinsel engelli eşine adeta çocuk gibi bakıyor.
“DOKTORLAR TEŞHİS KOYMUYOR”
Çavdarhisar ilçesine bağlı Demiroluk köyünde yaşadıkları sırada Türkiye Sakatlar Derneği Kütahya Şubesinin destekleriyle kent merkezinde, eşi ve oğlu ile birlikte Balıklı Mahallesindeki bir eve yerleştirilen Şengül Göçük, zorlu yaşamını anlattı.
1997 yılında eşiyle görücü usulü evlendiğini, evlendikten birkaç yıl sonra eşi Recep Göçük’ün (45) yatalak duruma düştüğünü dile getiren Göçük, şunları söyledi:
“Benim ayaklarımda doğuştan engelim vardı. Eşimde de çocuk yaşlarda geçirdiği bir kaza sonucu rahatsızlık vardı. Eşimin ailesi beni istediğinde, ben de eşim de engelli olduğumuz için babam ‘birbirinize daha iyi sahip çıkarsınız’ diyerek beni verdi. Sonra da evlendik ve bir oğlumuz oldu. Eşim için, küçükken eşekten düştü demişlerdi. Beyin kanaması geçirmiş, doktorlar ameliyat demiş. Ama riskli bir ameliyat olduğu için eşimin ailesi yaptırmamış. Biz evlendikten birkaç yıl sonra eşim, kas kasılmalarından dolayı yürüyemez duruma geldi ve yatalak oldu. Şimdilerde doktorlara gidiyoruz ama herhangi bir teşhis koymuyorlar.”
“15 YILDIR ÇOCUK GİBİ BAKIYORUM”
Yaklaşık 15 yıldır yatalak olan eşine adeta bir çocuk gibi baktığını kaydeden Göçük, şöyle devam etti:
“Eşime bakmaya da devam edeceğim. Elimden ne geliyorsa eşim için yapıyorum. Kendimden önce onu düşünüyorum. Acaba karnı doydu mu, ‘Daha yiyecek misin’ diye her defasında soruyorum. Kendim de engelliyim, ağır kaldıramıyorum, zorlanıyorum. Ama yine de ihmal etmiyorum, etmemeye çalışıyorum. Tıraşını, temizliğini yapıyorum. Zihinsel engelli olduğu için baya zor oluyor. Bazen yaptırmıyor, ‘yapma, bırak’ diyor. Kızıyor, bağırıyor ama ben yine de yapmaya çalışıyorum, uğraşıyorum. Maddi ve manevi yönden zorluklar çıkıyor. İnsanların çıkardığı zorluklar, belki bizi hor görüyorlardır bilmiyorum.”
“OĞLUM KURTULSUN İSTİYORUM”
Çavdarhisar ilçesinde yatılı olarak bir lisede okuyan 18 yaşındaki oğlu Yusuf’ta da eşinin rahatsızlığına benzer kas kasılmalarının ve bel ağrılarının başladığını da aktaran Göçük, “Oğlumda da babasına benzer rahatsızlıklar çıkmaya başladı. Kasların kasılmalar oluyor. Zaman zaman yürümede zorluklar yaşıyor. Oğlumu da tedavi ettirmeye çalışıyorum. Onun için doktor arıyorum. Hem doktorlara başvuruyorum ama bir sonuç alamıyorum. Oğlum kurtulsun istiyorum. İnşallah Allah bize yardımcı olur da karşıma iyi bir doktor çıkar. Önce Allah’tan… sonra da insanlar iyi bir doktor bulursa, herkesten bunu bekliyorum. Zaten her gittiğim yerde doktor soruyorum.” diye konuştu.
“BELKİ DE AHİRETTE DAHA İYİ DURUMDA OLACAĞIZ”
Oğlu ile yaşadığı bir diyaloğu da anlatan Göçük, “Bir gün oğlum geldi bana dedi ki, ‘anne biz neden böyleyiz?’ diye sordu. Ben de, ‘oğlum ne oldu’ dedim. ‘Babam, ben, sen. Neden öyleyiz?’ dedi. Ben de dedim ki, ‘Oğlum imtihanımız böyleymiş. Sen Allah’a dua etki öbür dünyamız daha iyi olsun. Belki öbür dünyada daha iyi oluruz’ dedim. Ben hiçbir zaman şikayet etmedim. Yüce Allah bize bunu vermiş ki belki de mükafatını ahirette verecek. Belki de ben eşime bakıyorum diye öbür dünyada daha iyi durumda olacağız. Bunları düşünüyorum ve hep daha iyi bakmaya çalışıyorum.” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir