KÜTAHYA’DA MUHTEŞEM DEFİLE

181

Kütahya’da, “Zeybek Güzellemeleri” adlı defilede çeşitli tarihi dönemlere ait kıyafetlerden esinlenerek hazırlanan Zeybek kıyafetleri sergilendi.

“ÖNEMLİ BİR GÖREV ÜSTLENDİK”
Kütahya Valiliği himayelerinde kentteki bir otelde düzenlene defile, Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Elif Telli’nin açılışı konuşmasıyla başladı.
Kütahya’nın tarih ve kültür zengini bir il olduğunu belirten Telli, şunları söyledi: “Kütahya’da Hitit, Firik, Roma, Bizans, Selçuklu özellikle Germiyan ve Osmanlı toplumlarından günümüze kuşaktan kuşağa aktarılan, maddi ve manevi kültürle harmanlanan bir şehir. Şehrin sahip olduğu kadim kültürümüze kadar bu günümüze kadar gelmekle beraber koruma altına alınmadığı ve belgelenmediği takdirde yakın gelecekte kaybolma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Modern kültürün etkisi altında bulunmuş, kültür ve sanat eserlerinin az asıl halini belgelemek, gelecek nesillere taşımak ve sürdürülebilir hale getirmek hedefinde Kütahya Olgunlaşma Enstitümüz önemli bir rol üstlenmektedir. Ayrıca UNESCO yaratıcı şehirler ağına dahil olmuş bir il olmamız münasebetiyle de omuzlarımıza önemli görevler yüklenmiş bulunmaktadır. Bu önemli görevi hakkıyla yerine getirmeye çalışıyoruz.”


HER BİRİ YILLAR SÜREN ÇALIŞMALAR
Defilenin hazırlanmasının uzun zaman aldığını da aktaran Telli, “Kütahya Olgunlaşma Enstitüsü olarak uzun zamandır Kütahya Zeybek Alayı Merkezli farklı temalar üzerinde çalışmaktayız. Kütahya’nın yanı sıra Uşak ve Afyon illerinden de sorumlu bir kurum olarak Afyon’un keçesi ve uçağın derisi Kütahya zeybeğinde buluşuyor. Kütahya zeybeği aksesuarlarında Afyon keçisi ve Uşak derisi adlı iki temas çalışmasını gerçekleştir. Güzellemeleri adını taşıyan bu defile bu iki temanın meyvesi olarak huzurlarındayız. Her biri yıllar süren el emeği göz nuru bu tasarım harikalarını umarım beğenirsiniz. Bu eserlerin hazırlanmasında, desteklerini esirgemeyen Sayın Valimiz Musa Işın Beyefendi’ye ve saygıdeğer eşi Tuğba Işın hanımefendiye, sayın Milli Eğitim Müdürümüz Hasan Başyiğit’e teşekkürlerimi arz ederim. Teşrifleriniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim” diye konuştu.


VALİ MUSA IŞIN’DAN TAM NOT
Vali Musa Işın, defile sonrası kurum müdürü Telli’yi tebrik ederek çiçek takdim etti.
Türk kültüründe yer alan kıyafetlerin tasarlanarak sunulmasını çok anlamlı bulduğunu dile getiren Vali Işın, şunları kaydetti: “Bizim, çok müstesna bir kültürümüz var. Gerek Olgunlaşma Enstitüsü ve gerekse Halk Eğitimi Merkezleri bu kültürümüzü ayakta tutmak için büyük bir gayret göstermektedir. Defilemiz, hem kültürümüzü hem tarihimizi yansıtan giysileri gördük. Defileyi sunan arkadaşlarımız da çok güzel yansıttılar. Hocalarımızı bu anlamda tebrik ediyorum.”


AFYON VALİSİNDEN DEFİLE DAVETİ
Defileye katılan Afyonkarahisar Valisi Kübra Güran Yiğitbaşı ise, aynı organizasyonu Afyonkarahisar’da yapmak istediklerini, Kütahya ekibini davet ettiğini söyledi.
Afyonkarahisar Olgunlaşma Enstitüsünün kurulum aşamasında olduğunu kaydeden Yiğitbaşı, “Çok muhteşem bir koleksiyon izledik. Emek veren herkesi kutluyorum. Afyonkarahisar’da da Olgunlaşma Enstitüsünü kurmaya çalışıyoruz. İnşallah yakın zamanda faaliyete geçireceğiz. Olgunlaşma Enstitülerinin yaptığı bu çalışmaları görünce gerçekten çok gururlandım. Zeybek kültürünün yaşatıldığı komşu ilimiz Kütahya’nın bu çalışmasını Afyon’da da sergilemek isteriz. Bunun için ekibi davet ediyorum.” ifadelerini kullandı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir