Ortalama hız tespiti ve EDS hız ihlallerini tespit edecek

120

Kütahya’da faaliyete geçirilen Plaka Tanımlama Sistemi (PTS) ve EDS Projesi kapsamında, hız ihlalleri tespit edilecek.

Hız ihlali tespit sistemi kurulan Kütahya’da, kent merkezinden geçen çevre yolunda hız tespiti 82, şehirlerarası kara yollarında ise 110 olarak belirlendi.
Kent merkezindeki çevre yolları dahil, Kütahya-Eskişehir arası, Kütahya-Tavşanlı arası, Tavşanlı-Harmancık arası, Kütahya-Altıntaş arası, Altıntaş-Dumlupınar arası, Kütahya-Gediz arası gidiş ve dönüş olmak üzere toplam 12 noktada hız ortama hız tespiti yapılıyor.
Belirlenen hız limitini aşan sürücülere ise açtığı hız limitine göre para cezası uygulanacak.
Ortalama hız tespit sistemi, başta Avrupa ve Avustralya olmak üzere dünya çapında popülerlik kazanan yeni bir akıllı ulaştırma sistemi uygulamasıdır, son yıllarda Türkiye’de de uygulanıyor.
Birinci noktadan giriş yapan aracın hız ve zaman bilgisi çekilen araç fotoğrafı ile birlikte hafızaya alınıyor. Araç ikinci noktadan geçiş yaptığı anda aynı bilgiler yeniden alınır ve gidilen mesafe, iki nokta arasında alınan zamana bölünerek ortalama hız tespiti yapılıyor.
Noktasal hız tespit sistemlerinden farklı olarak, sistemde radar kullanılmamakta ve bu sayede kalibrasyon ihtiyacı ortadan kalkmakta. Sistem, aşırı hıza bağlı kazaları önlemede büyük katkı sağlamakta.
Ortalama hız, belirlenen hız limitinin üstündeyse otomatik olarak ceza kesiliyor. Örneğin bir araç otobanda belirlenmiş hız sınırını aştığı anda elektronik olarak trafik cezası uygulanıyor. RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir