Kütahya için güçlü bir geleceğe

1102

Kütahya’da kurumlar arası işbirliğini örnekleyen ve Kütahya için bir araya gelmenin önemini anlatan çalışmalardan olan “Belediye Üniversite El Ele Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe” projesinin kapanış ve sertifika töreni yapıldı.
Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında Kütahya Belediyesi öncülüğünde, Zafer Kalkınma Ajansı desteği ile yürütülen, Kütahya Dumlupınar Üniversitesinin proje ortağı olduğu ve Kütahya Valiliği, Kütahya Sanayi ve Ticaret Odası, Kütahya Çiniciler ve Fotoğrafçılar El Sanatları Odası iştirakçisi olduğu projenin kapanışı yapıldı.
Vali Ali Çelik, törende yaptığı konuşmada, projenin hayata geçirilmesinden mutluluk duyduğunu belirten Vali Ali Çelik, emeği geçenlere teşekkür etti.
Çelik, şunları söyledi: “Engelli vatandaşların ve kadınların, sosyal ve ekonomik hayatın içinde yer alması için yapılan çalışmalar çok kıymetli. Bu kapsamda bir kooperatif kurulması ve kadınların öğrendiklerini burada uygulayacak olması çok önemli. Birliktelik, bir araya gelmek, ortak iş yapabilme kültürü bazen bizim zorlandığımız alanların başında geliyor. Bireysel hareket etme kabiliyetimiz biraz daha güçlü ama toplumları aileden tutun da küçük yerleşim yerlerinden ülkelere kadar bir arada tutan şey ortak hareket etme, birlikte başarma duygusu. Bireysel başarı elbette önemli ama bir ekip olarak başarının zevkini yaşamak ayrı bir duygu. İnşallah projenin çıktılarını bir sonraki aşamaya taşımak için bizlere düşen her göreve hazırız. İnşallah bu mücadeleden Kütahya olarak galip çıkarız.”
Belediye Başkanı Alim Işık, buradaki konuşmasında; “ ‘Şehirdeki kurumların, sanatçıların ve Kütahyalıların bir araya gelerek uzlaşma kültürünü kazanıp, ortak iş yapmanın zevkine vardığı, ve sonunda ciddi çıktılarla 2 bin saate yakın eğitim sonucunda çok sayıda vatandaşın yararlandığı bir projeydi” dedi. Işık, şöyle devam etti: Bu projenin bir ortağı olmaktan belediyemiz adına onur duyduğumuzu ifade etmek isterim. Emeği geçen başta Etüt Proje Müdürü ve Kültür ve Sosyal Hizmetler Müdürümüz olmak üzere, tüm çalışanlarımıza ayrı ayrı teşekkür ediyorum. ZAFER’in ilimiz ve diğer üç ile fon yaratarak kazandırdığı projeler nedeniyle teşekkür ediyorum. Göreve başladığımız günden itibaren yaklaşık olarak, belediye bütçesinden olmayan AB ve diğer fonlardan toplamda 70 milyon TL’ye denk projeleri bu şehre kazandırdık. Bir kısmı tamamlandı, bir kısmı devam ediyor. İnşallah yenilerini de kazandıracağız. Başarı ekip işidir. Her yerde bu ülke için, bu ülkenin güzel insanları için çalışan her ekibe ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”.
Atılacak ikinci adımla üniversite ve milli eğitim müdürlüğü ile yapılacak yeni projenin Kütahya’ya hayırlar getirmesini temenni eden Başkan Işık, “Katılım için başta Valimiz olmak üzere herkese teşekkür ediyorum. İnanıyorum ki bu şehir, hedeflediğimiz Türkiye’nin yatırımcı ve yaşayanlar açısından ilk beş ili arasına, birçok alanda girdiği gibi bu alanda da girmeyi başaracak. Beş yıl sonra bu şehrin adı geçtiği her yerde, inanıyorum ki bu şehri gören herkesin yüreği titreyecek. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Belediye Üniversite El Ele Kütahya İçin Güçlü Bir Geleceğe’nin güçlü bir slogan olduğunu ifade etti. Rektör Uysal, “Bu proje başka projeleri doğurdu. Projelerden maksat başladık bitirdik değil, projelerin sürdürülebilir olmasıdır. Bu projenin sürdürülebilir bir proje olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.
Zafer Kalkınma Ajansı Sekreteri (ZAFER) Genel Sekreteri Veli Oğuz da konuşmasında ZAFER olarak bu projeye destek vermekten mutlu olduklarını dile getirdi. Genel Sekreter Oğuz; “Bu proje bizim için iki açıdan önemli. SOGEP kapsamında ZAFER olarak bakanlığa sunduğumuz 42 projeden 37’sine destek aldık. Bir diğeri de UNESCO. Dünyada 7 alanda UNESCO tarafından tescillenen 295 şehir var. Bunun 7 tanesi Türkiye’de, 2 tanesi bizim bölgemizde Kütahya ve Afyonkarahisar. ZAFER olarak desteklerimiz devam edecek” ifadelerini kullandı.
İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, yapılacak yeni projede yer almaktan memnun olacaklarını ifade etti.
Kütahya Belediyesi Etüt Proje ve Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Mehmet Zenci, proje hakkında katılımcılara bilgi verdi.
Projenin 12 ay üzerinden planlandığını ancak pandemi nedeniyle 6 ay daha uzatıldığını ifade eden Zenci; “Bu Proje eve kapandığımız yalnız günlerde bizleri bir araya getirmiştir. Projenin genel ve özel amaçları ve hedef kitlesi ise, evde çalışan, iş arayan, ekonomik geliri düşük, vasıfsız dezavantajlı kadınlar, özel sektörde, organize sanayi bölgelerinde vasıfsız çalışanlar, engelli yeterli gelire sahip olmayan dezavantajlı gençler ve çocuklar, zanaatkar, sanatçılar ve güzel sanatlar öğrencileridir. Çocukların çini sanatıyla tanıştırılması, kapasite geliştirme eğitimlerinin verilmesi, İngilizce, çini desen eğitimleri, kooperatifçilik, ileri çini eğitimi, sosyal medya eğitimleriyle son buldu. Yaratıcı ve kültürel sektörlerle, sürdürülebilir sosyal kalkınma modelinin oluşturulması, sonuçların paylaşılması da bu projenin en temel faaliyetlerinden birisidir” dedi.
Proje kapsamında çini kapasite geliştirme eğitimleri 17 kişi 240 saat, ileri çini eğitimleri 23 kişi 240 saat, İngilizce eğitimleri 51 kişi 900 saat, kooperatifçilik eğitimleri 51 kişi 335 saat, sosyal medya eğitimi 52 kişi 80 saat, çini desen eğitimi 51 kişi 80 saat, toplam 1875 saat eğitim verildi.
Performans göstergelerine bakıldığında ise eğitimlerde doğrudan faydalanan 250 kişi, katılan kadın sayısı 50 kişi, katılan genç sayısı 25 kişi, düzenli geliri olmayan 50 kişi, düzenlenmiş bilinçlendirme yaygınlaştırma faaliyetleri toplantı, seminer, konferans, çalıştay, organizasyon sayısı 4 adet, katılım sayısı 200 kişi. Girişimcilik ve iş geliştirme eğitim danışmanlığı alan kadın sayısı 50 kişi, risk altındaki gençlere ve çocuklara yönelik hizmet kapasitesi geliştirilen kolluk sayısı 2, yenilikçi eğitim müfredat sayısı 3, kurulması planlanan merkez atölye destek odası sayısı 2.
Yapılan konuşmaların ardından Kütahya Belediyesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında proje kapsamında 200 çocuğa çini eğitiminin verilmesini sağlayacak protokol imzalandı.
Karşılıklı imzaların atılmasının ardından projede eğitim alan kursiyerlere, öğreticilere ve destek verenlere başarı ve teşekkür plaketleri verildi.
Programa Vali Ali Çelik, Belediye Başkanı Alim Işık, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, ZAFER Genel Sekreteri Veli Oğuz, Kütahya Belediye Başkan Yardımcıları Abdullah Damcı, Ertuğrul Cevahir, Çiniciler ve Fotoğrafçılar Odası Başkanı Sadık Erilbaylı, proje ortaklarının temsilcileri, sanatçılar ve kursiyerler katıldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir