İl Hıfzıssıhha Kurulu’ndan yeni kararlar

638

Vali Ali Çelik Başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar neticesiyle lokanta ve restoran tarzı işyerlerinin hafta sonları 10.00 -20.00 saatleri arası sadece paket servis şeklinde hizmet sunabilecekler.
Tüm dünyayı tehdit etmeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından Pandemi olarak nitelendirilen Coronavirus (COVİD19) salgınından vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek adına İl Hıfzıssıhha Kurulu Vali Ali Çelik başkanlığında toplandı.
İl Hıfzıssıhha Kurulu tarafından alınan kararlar ise şu şekilde.
Market, bakkal, manav, kasaplar, kuru yemişçiler ve online sipariş firmaları hafta sonları 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler.
Lokanta ve restoran tarzı işyerleri hafta sonları 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunabilecekler.

TÜM İŞYERLERİ HAFTA İÇİ SAAT 20.00’DE KAPANACAK
Gelinen aşamada vatandaşların yemek, gıda ve diğer ihtiyaçlarının online sipariş suretiyle karşılanması bu tür iş yerlerinde ertesi günlerde oluşacak yoğunluk kaynaklı bulaşma riskini azaltacağı değerlendirildiğinden, online yemek ve market sipariş firmalarının hafta içi ve hafta sonları fark etmeksizin 10.00-24.00 saatleri arasında çalışabilecekler.
01.12.2020 tarih ve 2020/80 sayılı İl Hıfzıssıhha Kurul Kararı ile alınan sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu saatlerde yaşlı ve çocuk bakımını üstlenen kişiler istisna kapsamında değerlendirilecek.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMA SÜRESİNCE ALKOL SATIŞI YASAKLANDI
Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde açık kalmasına izin verilen market, bakkal vb. yerlerden; içerisinde alkol satışı yapılan işyerlerinde; sokağa çıkma kısıtlaması süresince alkol reyonlarının kapatılmasına, alkol ürünlerinin satışına müsaade edilmeyecek.
İşyerlerine kısıtlama süresince alkol reyonlarının kapatılması ve alkol satışı yapılmaması kararı Belediyelerce tebliğ edilecek.

MARKET VE KARGO ÇALIŞANLARINA HER GÜN HES KODU SORGULAMASI YAPILACAK
Tüm market çalışanları ile kargo firmaları çalışanlarına her gün HES (Hayat Eve Sığar) kodu sorgulaması yapılacak. Yapılan sorgulama sonucunda herhangi bir risk bulunmayan (tanılı ya da temaslı olmayan) personellerin çalışmalarına müsaade edilecek,
Sevgi yolu, Saman Pazarı, pazar yerleri, hayvan pazarları, tüm Kamu Kurum ve Kuruluşları ile market girişlerinde vatandaşlara HES kodu sorgulaması yapılacak. Yapılan sorgulama sonucunda herhangi bir risk bulunmayan (tanılı ya da temaslı olmayan) kişilerin girişlerine müsaade edilecek.
Alınan kararlara uymayan vatandaşlara/iş yerlerine Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282 nci maddesi gereğince idari para cezası verilecek. Aykırılığı durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması ve konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanununun 195 inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılacak.
MUSTAFA DEMİRBAŞ




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir