71 yaşında hem Kovid-19’u hem beyin felcini yendi

579

Kütahya’da yeni tip koronavirüs (Kovit-19) tedavisi gördüğü esnada beyin felci geçiren 71 yaşındaki hasta, yapılan başarılı müdahale ile sağlığına kavuştu.
Kütahya’da yaşayan 71 yaşındaki İbrahim Karabiber, bir süre rahatsızlığı nedeniyle başvurduğu Kütahya Sağlık Bilimleri Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yapılan testler sonucunda koronavirüs taşıdığı anlaşıldı.
Hastanenin pandemi yoğun bakım servisinde tedavisine başlanan Karabiber, tedavisine devam edildiği sırada sol tarafında oluşan güçsüzlük nedeniyle acil servise sevk edildi.
Burada yapılan tahlil ve tetkikler neticesinde hastanın, virüsün de etkisiyle şah damarında oluşan pıhtılaşma olduğu saptandı.
Girişimsel Radyoloji Uzmanı öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Korkmaz ve Nöroloji Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Çetiner tarafından yapılan operasyon sunucu Karabiber, felç olma riskini atlatmış oldu.
Çetiner, gazetecilere yaptığı açıklamada, şah damarında oluşan pıhtılaşma sonucunda hastanın felç kalma riskiyle karşı karşıya geldiğini belirtti.
Hastanın kendilerine en kısa sürede ulaştırıldığını ve doğru zamanda doğru müdahalede bulunduklarını aktaran Çetiner, şunları söyledi:
“Yapılan incelemeler ve görüntüleme sonrası hastanın beyin ana damarlarında bir tıkanıklık olduğunu düşündük ve anjiyoya aldık. Anjiyo sonrası şah damarının ilerisinde tıkanıklık olduğunu gördük. Nörovasküler inme ekibimiz tarafından tıkanan damar ameliyatsız olarak kapalı serebral angiografik yöntemle kısa sürede açıldı. Son 15-20 yıldır dünya çapında ve ülkemizde giderek yaygınlaşan mekanik trombektomi, endovasküler tedavi yöntemiyle bu oluşan pıhtıyı temizledik. Hastanın daha sonraki kontrollerinde nörolojik muayenesinde tamamen düzelme olduğunu gördük. Bugün de hastanın nörolojik muayenesi tama yakın, yürüyebiliyor, beslenebiliyor, felci tamamen düzelmiş durumda. Hastamız aynı zamanda Kovid-19 açısından da son yapılan PCR testi negatifti. Her iki hastalık açısından da hastamız şuan stabil durumda ve evine taburcu ettik.”
Bu tür durumlarda erken müdahalenin oldukça önemli olduğuna vurgu yapan Çetiner, “Ne kadar erken müdahale olursa hastanın sakatlık oranı o kadar düşük olur. Bu nedenle zaman hala önemini korumaktadır. Bu vesileyle biz buradan bu farkındalığın oluşmasını istiyoruz. Yani erken dönemde müdahale edilen inme tedavisi sakatlık oranını düşürmekte, ölüm, mortalite oranını düşürmekte. Bu nedenle bu hastalığın erken tanınması ve erken müdahale edilmesi önem arz etmektedir.” diye konuştu.
Uygulanan tedavi yönteminin sınırlı sayıdaki merkezlerde yapılabildiğini, bu yöntemin Kütahya’da yapılabiliyor olmasının Kütahya için büyük şans olduğunu da aktaran Korkmaz ise Kovid-19’un inme riskini yüzde 5 ile 6 oranında artırdığını belirterek, “Bu gibi hastalarımıza acil şartlar altında en kısa sürede müdahale etmemiz gerekiyor ve bu hastalarda zamanın çok önemli olduğunu söylemek lazım. Ne kadar kısa sürede müdahale edilirse, hastanın iyileşme şansı da o kadar yüksek olmakta. ” ifadelerini kullandı.
Sağlığına kavuşarak hastaneden taburcu edilen İbrahim Karabiber de, “Hastalığa kapıldık bir şekilde. Hocam çok zor bir operasyon yaptı. Şah damarımda pıhtılaşma olduğu için anjiyo yaptı hocam. Hocama çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun diyorum. Çok şükranlarımı sunuyorum. Allah hepimizi korusun bu hastalıktan.” diye konuştu.AA




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir