Akıllı Kent Projesi 2021 yılında başlıyor

621

Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık’ın vizyon projeleri arasında yer alan Akıllı Kent Projesi 2021 yılında hizmete girecek. Başkan Işık ulaşımdan su aboneliğine, çöpten ikamet kart uygulamasına kadar birçok çalışmanın akıllı kent sistemiyle entegre edileceğini söyledi.

KARE KOD UYGULAMASI İLE BİLET ALINABİLECEK
Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık yaptığı açıklamada 2021 yılında hizmete girecek olan akıllı kent uygulamaları hakkında bilgiler verdi. Başkan Işık açıklamasında; “Akıllı şehir uygulamaları kapsamında başta ulaşım sisteminden başlamak üzere akıllı kent uygulamalarını 2021 yılında tanıştıracağız. Şu anda Kütahya Belediyesi denetimli özel halk otobüslerimizin 10 yıl önceki ihale yöntemi ile üzerlerine takılan cihazlarla ücret toplama sistemi çalışıyor. 2020 Nisan ayında dolmuştu bu. Fakat pandemi süreci nedeniyle yenileyememiştik. Yılbaşına kadar uzatma süresi olan bu geçiş döneminde akıllı sistemlerle uyumlu bir ücret toplama, akıllı kavşak, otobüs işletmeciliği hepsi entegre edilmiş bir sistem üzerinde çalışıyoruz. Şu anda konu ile ilgili olarak iki firma konu ile ciddi anlamda ilgileniyor. Teklifler sunulduktan sonra ihale yöntemi ile yeni sistemi şehrimize kazandıracağız. Yeni sistemlerin özelliği şudur; her türlü kişisel veriler gizlilik kuralları çerçevesinde belediyemizde kalmak üzere kartları yenilecek. Bazılarının kart almasın da gerek yok. Mobil uygulamalarla cep telefonu üzerinden veya bakkaldan aldığı biletin yerine kare kod uygulaması ile doğrudan bulunduğu yerden biletini alıp otobüste kullanabilecek. Kredi kartını direk kullanabilecek. Kimlik kartını direk kullanabilecek. Dolayısı ile değişik yöntemlerle vatandaşlarımız biletim yoktu, otobüse bilemedim gibi mazeretleri geride bırakarak çok modern Kütahya’mıza yakışan Türkiye’nin en ileri yöntemlerinden birisini Kütahya’ya kazandıracağız. HES kodu uygulaması buraya entegre edilecek. Otobüs hangi saatte gelmesi gerekiyorsa o saate gelip gelmediği direk kontrol edilecek. Örneğin durağa beş dakika geç gelmiş bir otobüs var ise anında tespit edilip gereken cezası ne ise uyarılabilecek. Kütahya 2021 yılında çok yeni bir akıllı kent uygulaması örnekleri ile tanışmış olacağız. Hem devletin aldığı yeni kararlar kapsamında entegre olacak hem de bugüne kadar özleyip te şehrimize getiremediğimiz uygulamaları şehrimize kazandıracağız” dedi.

“KÜTAHYA’YA ÖZEL UYGULAMALAR OLACAK”
Belediye Başkanı Alim Işık akıllı kent uygulamalarının Türkiye’de ve Dünyada uygulamalarının olduğunu ancak bazı özelliklerinin Kütahya’ya has olduğunun bilgisini verdi. Işık; “Bu uygulamalar başka ülke şehirlerinde ve ülkemiz de de bazı şehirlerde benzer uygulamalar var. Ama bizim özel isteklerimiz var. Mesela ikamet kart uygulaması başka şehirde yok. Dünyada da yok. Sadece Kütahya’ya has bir uygulama. İkamet kart ta bu projeye entegre edilecek. Örneğin su boneleri ile ilgili kontrolü de bu akıllı şehir uygulaması üzerinden yapabileceğiz. Su arızası, sayaç patladığında yada sayacın değişmesi gerektiğinde, kontrol zamanı geldiğinde bunu otomatik olarak kontrol edip bu sistemi çok amaçlı kullanmayı düşünüyoruz. Bazı özellikleri sadece Kütahya’ya has olacak. Bu özellikler hem personel etkinliğinden yararlanacağız hem de kayıt dışı dediğimiz ve kayıt altına alınamamış, nüfus açısından ve mali veriler açısından sorun teşkil eden alanlarda bu akıllı kent uygulamalarını hızla devreye sokacağız” dedi.

HALK OTOBÜSLERİ AKILLANACAK
Başkan Işık, Özel Halk Otobüslerinin de akıllı kent sisteminin entegre edileceğini söyledi. Işık “Kasım ayı başından itibaren otobüs sayılarında yüzde 25 bir artışa başlanacak. Akıllı şehir uygulamasının özelliği bu. Hangi hatlarda ve duraklarda yoğunluk varsa otobüsleri oraya yönlendireceğiz. Ama şimdi belli saatleri duyuruyoruz. O saatlerde orada hiç yolcu olmasa dahi otobüs oraya gidip boşta olsa o güzergahı tamamlamak zorunda. Akıllı şehir uygulamasının farkı burada ortaya çıkacak. Yoğunluğa göre, ihtiyaca göre hemen en yakın güzergahtaki otobüs oraya yönlendirilecek” ifadelerini kullandı.

“KONTEYNIRLARIN 24 SAAT TAKİP ALTINDA”
Kütahya Belediyesi ve Teknokentte ki bir firma ile yapılan protokol gereği çöp konteynırlarının da sisteme dahil edildiğini ve konteynırların 24 saat takip altına alındığını ifade eden Başkan Işık “Sadece Kütahya Belediyesi’nin yaptığı ve kendi ekibimiz ile Teknokent içinde bulunan bir firmamızın ortaklaşa protokol kapsamında geliştirdiğimiz bir uygulamamız var. Yer altı çöp konteynırlarına ultrasonic sensör taktık. Konteynırın içerisindeki sıcaklığa ve doluluk oranına göre merkeze otomatik sinyal geliyor. Doluluk oranı yüzde 70’in üzerine çıktığında sinyal kırmızıya dönüşüyor. Kırımızı sinyali gören görevli o konteynırın noktasına bastığında tüm detay bilgiler alıyor. Doldu ise hemen en yakın güzergahtaki araca boşaltılması için talimat gidiyor. Örneğin içine ateş atılmış yangın var, sıcaklığı yükselmiş ve bu sebepten dolayı kırmızı. Hemen yangın ekibi müdahale ediyor. Şuanda 75. Yıl Mahallemizdeki 30 yer altı konteynırımıza bunları monte ettik. Uygulama deneme süreçleri devam ediyor. Bu süreçlerden sonra diğer mahallelerimizdeki kalan 166 yer altı konteynırımıza da bunları monte edeceğiz. Türkiye’nin modern ve en hızlı şekilde kontrol edilebilen çöp konteynır sistemine tek ili olma özelliğini böylece kazanmış olacağız. Şehrimize ve güzel hemşerilerimize hayırlı olsun. Bunlarla övünsünler. Birilerinin hazımsızlıktan dolayı çöpü konteynıra değil de yanına koyup çektiği fotoğraf üzerinden algı yaratmaya kalkanlara ders versinler. Bunlar güzel örnekler. Dünyada yok bunlar. Burada sadece Kütahya’da var ve Kütahya Belediyesi’nde. Burada canla başla çalışan çok güzel bir çalışma ekibimiz var. Her alanda farklarını hissettirmeye başladılar. 2021 yılında Türkiye ve Dünya İnşallah Kütahya’yı konuşacak” dedi.
AHMET SARI




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir