Hisar ışıklandırıldı

979

Türkiye’nin en fazla burca sahip kaleleri arasında ilk sıralarda yer alan Kütahya Kalesi (Hisar), ışıklandırma projesi Cumhuriyetimizin kuruluşunun 97’inci yıldönümünde hayata geçti.
Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 97’inci yıldönümü tüm yurtta olduğu gibi Kütahya’da da coşku ile kutlandı. Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık’ın Kütahya’ya ilkleri yaşattığı projelerden birisi daha bu kutlu günde hayata geçti. 2000’li yıllardan bugüne kadar denemeleri yapılan ancak kesin sonuç alınamayan kalenin ışıklandırması, Başkan Işık ve ekibinin çalışmaları ile gerçekleşti. Kütahya Kalesi’nin (Hisar) ışıklandırma projesinin resmi açılışını 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında saat 20:29’da hayata geçti. Tüm şehirden net bir şekilde görünümü sağlanan Kütahya Kalesi’nin ışıklandırma projesinin açılışına Kütahya Valisi Ali Çelik, Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık ve vatandaşlar katıldı.

“ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAYA ŞAHİTLİK EDİYORUZ”
Kütahya Kalesi’nde düzenlenen programda konuşan Kütahya Belediye Başkanı Alim Işık yaptığı konuşmada Cumhuriyetin kuruluşunun 97’inci yılını kutladı. Işık; “29 Ekim Cumhuriyet Bayramımızı canı gönülden kutluyorum. 97 yıl önce bu ülkeyi, bu devleti bize bırakan başta Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm atalarımızı şükran ve minnetle yad ediyorum. Billboardlarda da gösterdiğimiz gibi bugün 29 Ekim 2020 günü saat 20:29’da şehrimiz için, ülkemiz için, belki de dünyada insanlık alemi için çok önemli bir olaya şahitlik etme adına bu programı düzenledik. Şuan itibariyle Kütahya Kalesi’nin ışıklandırma projesini uygulamaya koyuyoruz. Bismillâhirrahmanirrahim diyerek şartelleri açtırıyorum” dedi.

“HİSAR TÜRKİYE’NİN EN BÜYÜK İKİNCİ KALESİ”
Kütahya Kalesi’nin ve Kütahya’nın birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını hatırlatan Başkan Işık Kütahya Kalesi’nin Türkiye’nin en büyük ikinci kalesi olduğu bilgisini verdi. Işık konuşmasının devamında “Roma’ya, Bizans’a, Selçuklu’ya, Germiyanoğlu’na ve Osmanlı’ya ev sahipliği ve yerleşim yeri olarak görev yapan bu mübarek topraklarda ülkemizin en büyük ikinci kalesindeyiz. Diyarbakır Kalesi’nden sonra en fazla sura sahip olan ve büyüklük olarak ta Türkiye’nin ikinci büyük kalesini aydınlatma onurunu Rabbim bize nasip eyledi. Yıllarca hayal ettiğimiz bir projeydi. 2000’li yıllardan bugüne denemeler yapılmış ama bir türlü başarılı olunamamış. Yaklaşık bir buçuk yıllık görev süremiz içinde gelir gelmez başlattığımız çalışmaların birinci etabını bugün hayırlısı ile hizmete alıyoruz. Bu kalenin bu şekle gelmesinde çok büyük emekleri olan başta Vali Ali Çelik’e, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak’a, Kütahya Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal’a, Eski Müze Müdürü Serdar Ünen’e, Doç. Dr. Sevinç Hanımefendiye Kütahya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurum Başkanı Prof. Dr. Cengiz Işık Hocamıza ve kurul üyelerine, Kütahya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurum müdürü Mehmet Ali Karakaya ve çalışma arkadaşlarına, İl OEDAŞ Müdürü Kamil Uğur Mumcu ve çalışma arkadaşlarına ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum. Bu gerçek bir ekip çalışmasıydı. Kolay olmadı. İzinlerin alınması, kazı çalışmalarının yapılması, ardından elektrik hatlarının çekilmesi, belediye ekiplerimiz tarafından tüm burçların aydınlatılma çalışmalarının yapılması uzun bir zaman aldı ama mutlu bir günde, güzel bir günde bu güzelliği hep birlikte yaşıyoruz. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şehrimize ve şehrimizin güzel insanlarına hayırlı uğurlu olsun diyorum” dedi.
Kütahya Valisi Ali Çelik ise konuşmasında; “Kütahya kültürü ve tarihi değerleri ile kadim bir şehir. Kütahya Kalesi’nin bir yerinden başlamak gerekiyordu. Belediye Başkanımız koordinesinde ilimizin tüm kurumları ile bu amaç kitlenince ortaya böyle güzel bir sonuç çıktı. Cumhuriyetin 97’inci yıldönümünü kuruluşun ve kurtuluşun şehri Kütahya’da kutlamanın ayrı bir mutluluğu var. Bu coşkuyu yansıtan gösteriyle Belediye Başkanımız ve ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.
AHMET SARI




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir