Kütahya’da doğaseverlere ‘doğada yön bulma’ semineri

918

Kütahya’da, Pusula Arama Kurtarma ve Doğa Sporları Gençlik Spor Kulübü Derneği (PADOK) tarafından doğaseverlere doğada yön bulma ve kaybolma halinde yapılacaklarla ilgili bir eğitim semineri düzenlendi.
Kulübün dağcılık lideri Zekiye Kaya, Selvi Mahallesindeki kulüp binasında düzenlenen seminerde yaptığı konuşmada, doğada kaybolmamak için doğaseverlerin öncelikle kendilerini çok iyi yetiştirmeleri ve çok cesurca davranmamaları gerektiğini belirtti.
Doğaseverlerin yapacakları bir yürüyüş, tırmanış veya herhangi bir etkinlik için öncelikle kendilerini yaşanabilecek en olumsuz duruma göre hazırlamaları gerektiğini dile getiren Kaya, şunları söyledi:
“Doğaseverler, haritasını edinebilecekleri bir bölgede bir aktivite planlamalı. Yola çıkmadan önce rotalarını harita üzerinde iyice çalışmalı. Kaybolmanın baskısı altında olmadan harita ile çalışmak haritaları daha iyi okuyabilmek konusunda büyük fayda sağlayacaktır. Doğaseverlerin yanında bulunmasının faydalı olacağı malzemeleri şöyle sıralayabiliriz. Cep telefonu, Türkiye`deki doğa sporları yapılabilecek çoğu yerin cep telefonlarının kapsama alanı dışında olduğunu unutmayın. Yine de bazı bölgelerde, özellikle sırt sistemleri üzerinde ya da yerleşim alanlarına yakın yerlerde cep telefonları faydalı olacaktır. Cep telefonunuzu sudan ve hava sıcaklığından etkilenmeyecek bir şekilde taşımayı unutmayın. GPS sistemleri, bu cihazlar size tam olarak nerede olduğunuzu belirtebilir ve çadır, araba gibi daha önceden yerini belirlediğiniz bir nesneyi tekrar bulmanızı sağlar. Yine de bu cihazların elektronik cihazlar olduğunu ve pil bitmesi, teknik arızalanma, kırılma gibi sorunlar yaşayabileceğini öngörerek hiç bir zaman yön bulma konusunda sadece GPS sistemlerine güvenmeyin. Telsizler, lisanssız kullanılabilen telsizlerin menzili maksimum 3 kilometre olsa da yeryüzü şekilleri bu telsizlerin kullanılabilir menzilini büyük ölçüde düşürebilir. Telsizler grup içinde haberleşme için faydalı olacaklardır. Kimyasal ışık çubukları veya renkli fişekler de karanlık koşullarda görülmenizi sağlayacaktır.”
Doğada kaybolunduğunda yapılacaklar konusunda da bilgiler veren Kaya, şöyle devam etti: “Eğer kaybolursanız durun. Eğer durumunuz sizi huzursuz ediyorsa hemen durun ve daha fazla ilerlemeyin. Tabi paniklememelisiniz de. Genç ve tecrübesiz kişilere kaybolduklarını hissettiklerinde durmaları gerektiği öğretilmelidir. Özellikle yurtdışında çocuklar için kullanılan “Bir ağaca sarıl” deyimi oldukça faydalı bir tavsiyedir. Bu kural, bulunduğunuz yer çığ, sel, heyelan, yıldırım gibi potansiyel tehlikelere açıksa, ya da grubunuzdan birinin tıbbi yardıma ihtiyacı varsa değişir. Çoğu zaman 10`a kadar saymak ve bir miktar sıvı ve yiyecek almak bakış açınızı tazeler ve durumunuzu daha iyi değerlendirebilmenizi sağlar. En son ne zaman ve nerede tam olarak nerede olduğunuzu biliyordunuz? O noktaya geri dönebilir misiniz? Etrafta yol ya da patika gibi nerede olduğunuz belirleyebilecek noktalar var mı gibi şeyleri düşünün. Tüm algılarınızı alarma geçirin. Bulunduğunuz noktaya gelirken geçtiğiniz belirgin doğa şekillerini hatırlamaya çalışın. Bunları nerede olduğunu bildiğiniz son noktaya geri dönmek için kullanabilir misiniz? Eğer yapabiliyorsanız o noktaya dönün. O noktadan yolunuzu tekrar çıkarabiliyorsanız devam edin. Yapamıyorsanız durun. Bir arama ekibi sizi aramak için harekete geçtiğinde sizi ilk arayacakları yer planladığınız rota olacaktır. Bu rotadan ne kadar uzaklaşırsanız bulunmanız o kadar zor olur. Etrafınızda işinize yarayabilecek şeyler ya da sakınmanız gereken potansiyel tehlikeler var mı? Hava ne zaman kararacak ve hava nasıl? Eğer rotanız ile ilgili kimseye haber bırakmadıysanız seçeneklerinizi tekrar değerlendirin. Uzun da olsa hangi yöne doğru ilerlerseniz kesinlikle tanıyacağınız bir noktaya çıkarsınız? Yakınlarınızda yönünü bildiğiniz bir köy, yol ya de akarsu var mı? Başkalarıyla beraberseniz ortak bir plan yapın. Yaptığınız plan mantıklı gözüküyorsa uygulamaya geçin. Yaptığınız planı uygularken koşullar değişirse durun ve durumunuzu tekrar değerlendirin. Eğer ana yol gibi belirgin bir şeye yakın olduğunuzu ve hangi yönde olduğunu tam olarak biliyorsanız kalan gün ışığını da değerlendirerek o noktaya doğru gidebilirsiniz.”
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir