738. Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri

852

Ertuğrul Gazi’nin annesi, Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin ninesi, Hayme Ana (Devlet Ana) için Kütahya’nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba Köyündeki kabri başında bu yıl 738. kez anma töreni düzenlendi.
Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri kapsamında düzenlenen anma programı Vali Dr. Ömer Toraman ve protokol üyelerinin Hayme Ana’nın türbesini ziyaret edip, dua etmesiyle başladı.
Ziyaretin ardından tören alanına geçen Vali Dr. Ömer Toraman, beraberindeki protokol üyeleriyle birlikte halkı selamladı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören Kur’an-ı Kerim Tilaveti ile devam etti.
Törenin açış konuşmasını Çarşamba Köyü Muhtarı Selim Uyar yaptı. Uyar, konuklara teşekkür etti.
“HAYME ANA
DOMANİÇ’TEN TARİHE
YÖN VERDİ”
Cihan İmparatorluğunun ilk çadırının kurulduğu yaylada bir araya gelmekten duyduğu memnuniyeti paylaşan Vali Dr. Ömer Toraman, “Domaniç’ten tarihe yön veren, Türklüğe ve İslam’a yol açan, aynı zamanda bu topraklarda güneş gibi parlayan devletimizin arkasında mübarek yüzlü, dualı dili ve hikmetli sözleriyle Hayme Ana’mız vardır. Sultan Alparslan’ın Malazgirt’te açtığı kapıdan akın akın Anadolu’ya giren, hep kızılelmasını arayan ecdadımız, Ertuğrul Gazi ile kendisine yeni bir istikamet belirlemiştir. Kayı boyunun Hayme Ana’nın önderliğinde Söğüt’ü kışlak, Domaniç’i yaylak olarak yurt tutmasıyla küçük bir beylikten bir cihan imparatorluğuna uzanan sürecin, köklü bir medeniyetin ilk adımları atılmıştır” dedi.
“İMPARATORLUĞUN
İLK ADIMLARI
DOMANİÇ’TE ATILDI”
Kurduğu nizam ile dünya tarihine damga vuran Osmanlı Devleti’nin ilk adımlarının Domaniç’te atıldığını belirten Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, “Hayme Ana, torunu Osman’a bir devletin nasıl kurulması ve yönetilmesi gerektiğini işte bu topraklarda anlatmıştır. Ninesi Hayme Ana’nın öğütleriyle büyüyen, babası Ertuğrul Gazi’nin ilkelerini, fikirlerini, ideallerini ve idare anlayışını benimseyen Osman Gazi üç kıtada hüküm süren ve insanlık tarihindeki büyük medeniyetlerden biri haline gelen Osmanlı Devleti’ni kurmuştur. Hiç şüphe yoktur ki Osmanlı İmparatorluğu kurduğu nizamla dünya tarihine damgasını vurmuştur” ifadelerini kullandı.
“ECDADIMIZIN MİRASINA
SAHİP ÇIKACAĞIZ”
Her yıl düzenlenen şenliklerin tarih bilincini güçlendirmek ve geleceğe ilişkin değerlendirmeler yapma açısından bir fırsat sunduğuna dikkat çeken Vali Toraman, “Bugün Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri vesilesiyle ecdadımızın emaneti olan bu köklü mirasa sahip çıkacağımızı, gelecek nesillere aktaracağımızı, birlik ve beraberliğimizden aldığımız güçle ülkemizi huzur ve refah içinde geleceğe taşıyacağımızı bir kez daha vurguluyoruz” diye konuştu.
Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri; Domaniç Halk Eğitimi Merkezi Halk Oyunları, Kütahya Mehter Musiki Derneği, kılıç kalkan, Balıkesir Karesi Atlı Okçuluk Kulübü ekibi gösterileri ve temsili göç yürüyüşüyle sona erdi.
Hayme Ana’yı Anma ve Göç Şenlikleri’ne; Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, AK Parti Kütahya Milletvekilleri Ahmet Tan ile Ceyda Çetin Erenler, CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, MHP Kütahya Milletvekili Ahmet Erbaş, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Necati Gündüz, Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Domaniç Kaymakam Vekili Mesut Ozan Yılmaz, Domaniç Belediye Başkanı Sahvet Ertürk, ilçe kaymakamları, ilçe ve belde belediye başkanları, daire müdürleri, STK temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir