Hıdırellez ve Fetih Coşkusu

907

Bolluk ve bereketin simgesi, baharın habercisi Hıdırellez ile Kütahya’nın fethinin 945. yıl dönümü Kütahya’da coşkuyla kutlandı.
Halk arasında “Hisar” olarak bilinen Kütahya Kalesi’nde düzenlenen etkinliğe; Kütahya Valisi Dr. Ömer Toraman, Hava Er Eğitim Tugay ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Tuğgeneral Necati Gündüz, Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, İl Jandarma Komutanı Vekili Yarbay Kamil Çelik, İl Emniyet Müdürü Hasan Çevik, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahya Kültür Değerleri Koruma ve Yaşatma Derneği (KÜDER) Başkanı ve Araştırmacı –Yazar Mustafa Kalyon, STK Temsilcileri, bazı daire müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını KÜDER Başkanı ve Araştırmacı – Yazar Mustafa Kalyon yaptı.
Fethin 21 yıldır kutlanmakta olduğunu belirten Kalyon, gençlerden Kütahya’nın tarihi ve kültürel tanıtımı noktasında çalışmalara destek vermelerini istedi.
Kütahya’nın medeniyetlerin buluşması noktası olduğunu kaydeden İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, “Anadolu Selçuklu Devleti’ni kuran Kutalmış Oğlu Süleyman Şah döneminde 1074 yılında fethedilmiştir. 1097 yılında tekrar Haçlıların istilasına uğrayan şehir 1233 yılında Selçuklu Hükümdarı 1. Alaeddin Keykubat döneminde Kütahya Fatihi olarak bilinen İmadüddin Hezar Dinari tarafından yeniden fethedilmiş ve ebedi Türk yurdu olarak Selçuklu hakimiyetine girmiştir. İlimiz 130 yıl Germiyan Beyliği’nin başkenti, 400 yıl Anadolu Beylerbeyliği’nin merkezi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra il olan Kütahya’mız medeniyetlerin buluşma noktası olan kadim bir şehridir. Bu toprakları bize vatan olarak bırakan ecdadımızı bir kez daha rahmet, minnet ve şükranla yad ediyor, mekanları cennet olsun diyorum” diye konuştu.
Kütahya’nın Anadolu’nun ender şehirlerinden biri olduğunu ifade eden Kütahya Belediye Başkanı Prof. Dr. Alim Işık, “Atalarımız bu yurtları fethederek bize emanet etmiş. Bu emaneti gelecek nesillere eksiksiz, üzerine yeni değerler katarak aktarmamız gerekiyor” dedi.
Türk fetihlerinin yalnızca askeri bir başarı olarak değerlendirilmesinin yeterli olmayacağını belirten Vali Dr. Ömer Toraman, fetihlerin Türk ve İslam medeniyetini yeni coğrafyalara tanıtma hareketi olduğunu söyledi.
Selçuklu Komutanı Hezar Dinari tarafından fethedilen Kütahya’nın Bizans ve Selçuklular için önemine dikkat çeken Vali Dr. Ömer Toraman, bunun en önemli nişanesinin Anadolu’daki nadir eserlerden biri olan Kütahya Kalesi olduğunu söyledi.
Kütahya’da başlayan fetih hareketinin Germiyan Beyi Mehmet Bey ile bütün Batı Anadolu’yu kapsayacak bir harekete dönüştüğünü aktaran Vali Toraman, Anadolu’da kurulan Türk beyliklerinin komutanlarını ve bin yıldır Türk yurdu olan Anadolu’nun bağımsızlığı uğruna can veren şehitleri şükran ve minnetle andı.
Fetih kutlamalarının tarihi ve kültürel değerleri gelecek nesillere aktarmada önemli bir rol üstlendiğini ifade eden Vali Dr. Ömer Toraman, düzenlenen etkinlikte emeği geçenlere teşekkür etti.
Program, Kılıçarslan Anadolu Lisesi halk oyunları ekibinin gösterileriyle sona erdi.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir