Kütahya 443 bin turist ağırladı

1347

İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Kütahya’ya 2018 yılında gelen yerli ve yabancı turist sayısının 443 bin olduğunu bildirdi.

“TURİZM SEKTÖRÜ BACASIZ SANAYİDİR”
Turizm Haftası kutlama etkinlikleri, Sevgi Yolunda yapılan yürüyüş ile başladı. Valilik önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk sunumun ardından Vahid Paşa Yazma Eserler Kütüphanesinde devam eden programda konuşan İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, kentin kültür ve turizmi ile ilgili bilgiler verdi.
Toplumda turizm konusunda farkındalığı artırmak, doğal, tarihi kültürel varlıkların sürdürülebilir turizm ilkeleri doğrultusunda değerlendirmek, turizm bilincini oluşturmak, iç turizmi canlandırmak ve halkın turizm hareketlerine katılımını sağlamak amacıyla her yıl 15-22 Nisan tarihleri arası turizm haftası olarak kutlandığını anımsatan Yeldemez, şöyle konuştu: “Bacasız sanayi olarak adlandırdığımız turizm sektörü, dünyada gelişen en hızlı sektörlerden biridir. Ülkemiz ekonomisine yaptığı önemli katkının yanında kültürlerin birbirlerini tanımasında, kaynaşmasında ve evrensel anlamda sevginin, barışın, kalıcı dostlukların kurulmasında önemli katı sağlamaktadır. Ülkemiz köklü medeniyetlerin beşiği olan bir ülkedir. Bizim en büyük kazancımız ve güvencemiz Anadolu topraklarının zenginliğidir.”

“TURİZM DÜNYANIN PARLAYAN YILDIZI OLMAYA DEVAM EDECEK”
Türkiye’ye gelen turistlerin tanrı misafiri olarak kabul edildiğine işaret eden Yeldemez, şöyle devam etti: “Bu topraklar insanların buluştuğu topraklardır. Bizim inancımız da ve kültürümüzde bize gelen her misafir tanrı misafiri olarak kabul edilmektedir. Genç ve dinamik nüfusun, geleneksel misafirperverliğin güvenli ve istikrarlı bir ülke oluşuyla ülkemiz turizmde dünyanın parlayan yıldızı olmaya devam etmektedir. 2018 yılında ülkemizde 40 milyon turist gelmiş, yaklaşık 30 milyar dolar gelir elde etmiştir. Bakanlığımızın 2023 hedefi 70 milyon turist ve 70 milyar gelir olarak hedeflenmiş ve belirlenmiştir. 2019 yılı yurt dışı erken rezervasyonlar incelendiğinde bu hedefleri yakalamanın hiçte zor olmadığı anlaşılmaktadır.”

“KÜTAHYA’MIZ İLKLERİN ŞEHRİDİR”
Kütahya’nın ilklerin şehri olduğunu da aktaran Yeldemez, “Kadim bir medeniyetin müstesna şehri olan Kütahya’mız, tarihi ve doğal güzellikleri, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, termal turizm merkezleri, geleneksel el sanatları ve kültür değerleriyle görülmeye değer bir şehirdir. Kütahya’mız 7 bin yıllık tarihi, Frigya vadileri, Aizonai antik kenti, kalesi, Selçuklu, Germiyan ve Osmanlı eserleri, Hayme Ana, Başkomutan tarihi milli parkı, şehzadeler şehri, Evliya Çelebi’nin memleketi, Mevlevi’nin önemli merkezi, çini sanatının ve porselenin başkenti, müzeleri ve tarihi konakları ile Kütahya’nın bir açık hava müzesi niteliğindedir. Dünyadaki ilk borsa yapısı, ayakta kalan en sağlam Zeus tapınağı, bitişik nizamla yapılmış antik tiyatro ve stadyumu, dünyadaki ilk toplu iş sözleşmesiyle Kütahya’mız ilklerin şehridir. İlimiz Çavdarhisar’da bulunan Aizonai Antik Kenti 2012 yılında, Frigya Vadileri 2015 yılında UNESCO dünya kültür mirası geçici listesine dahil edilmiştir. Diğer yandan 14. Yüzyıldan bu yana gelişerek devam eden çini sanatımı da 2016 yılında UNECSO Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Kurulu tarafından çini ustaları sanatı olarak somut olmaya kültürel miras listesine eklenmiştir. Kütahya 31 Ekim 2017 tarihinde Zanaat ve Halk Sanatları alanında UNESCO Yaratıcı şehirler arasına Türkiye’den kabul edilen ilk şehir olma başarısını göstermiştir. Kütahya dünyada bu alanda kabul edilen 37 şehirden biridir. Ben Özellikle Kütahya Belediyesi’ne ve Zafer Kalkınma Ajansımıza yaratıcı şehirler ağına giren Kütahya’ya sundukları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum, şükranlarımı sunuyorum” dedi.

“2018 YILINDA MÜZELERİMİZİ ZİYARET EDEN ZİYARETÇİ SAYISI 75 BİNDİR”
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından 2018 yılında gerçekleştirilen bazı faaliyetler ve istatistik verileri paylaşan Yeldemez, “İlimizde 4’ü bakanlığımıza bağlı 8’i de özel olmak üzere 12 müze bulunmaktadır. 2018 yılında yalnızca bakanlığımıza bağlı müzelerimi ziyaret eden ziyaretçi sayısı 75 bindir. 2018 yılı itibari ile ilimizde 1950 taşınmaz, 54 bin 144 taşınır kültür varlığı bulunmaktadır. Kütahya’mızda bakanlar kurulu kararıyla kabul edilen 8 termal turizm merkezi ve 1 de doğal turizm merkezi olmak üzere toplam 9 turizm merkezimiz bulunmaktadır. Türkiye’deki 80 termal turizm merkezinden 8 tanesinin Kütahya’mızda olması ve bu toplam termal turizm merkezinin yüzde 10’una tekabül etmektedir. Bu bizim için gerçekten önemli bir değerdir. 2018 yılında Valiliğimiz, belediyemiz, Zafer Kalkınma Ajansları, Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde İstanbul- Ankara- İzmir- Antalya gibi metropol şehirlerde uluslararası düzeyde yurt içi ve yurt dışı fuarlara katılım sağlanarak Kütahya’mızın tanıtımı gerçekleştirilmiştir. Yine ilimizin tanıtımı amacıyla İl Özel İdaremiz katkılarıyla çeşitli tanıtım materyalleri bastırılmış ve dağıtımı gerçekleştirilmiştir.

“KÜTAHYA’YI KEŞFET” MOBİL UYGULAMASI BAŞLATTIK”
Ayrıca ilimiz tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin herkesin kolayca ulaşabileceği, 7/24 güncelleme yapma imkanına sahip “Kütahya’yı Keşfet” mobil uygulamasını başlattık. Cep telefonları ve tabletler üzerinden ücretsiz olarak indirilebilen “Kütahya’yı Keşfet” mobil uygulaması ile kişiler gitmek istedikleri yer hakkında bilgi ve fotoğraflara ulaşabilecek, yol güzergahı ve mesafesini öğrenebilecektir.

“İLİMİZE GELEN YERLİ VE YABANCI ZİYARETÇİ SAYISI 2018 YILINDA 443 BİNDİR”
2018 yılında ilimize gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısında da önemli artış görülmektedir. Turizm ve belediye beldeleri tesislerdeki geceleme istatistikleri dikkate alındığında 2011 yılında geceleme yapan yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı 310 bin iken bu rakam 2018 yılında 443 bine yükselmiştir. Bakanlığımızca 2018 yılında termal turizm merkezleri, belediyelerin turizm amaçlı alt yapı ve çevre düzenlemeleri, arkeolojik kazılar, kültür merkezlerinin yapımı, kamulaştırmalar, tescilli sivil, mimari projeler, proje uygulama yardımları, sempozyum, festival ve etkinlikler için ilimize yaklaşık 10 milyon ödenek göstermiştir.

AİZONAİ ANTİK KENTİ’NE ZİYARETÇİ KARŞILAMA MERKEZİ YAPILDI
İlimiz Çavdarhisar Aizonai Antik Kenti’ne gelen yerli ve yabancı ziyaretçilere hizmet amacıyla bakanlığımızca ikmal çevre düzenleme ve ziyaretçi karşılama merkezi yapılmış, yakın zamanda hizmete girecektir. Ziyaretçi Karşılama merkezi mescit, kafeterya, çok amaçlı salon, bilet satış gişeleri, tuvaletler, hediyelik eşya satış yerleri, güvenlik ve idari ofisler ile otoparktan oluşmaktadır.

“RESTORASYON ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR”
Kütahya şehir merkezine hakim bir tepede bulunan Kütahya Kalesi’nin restorasyon çalışmalarına yeniden başlanmış, halen çalışmalara devam edilmektedir. Germiyan Sokaktaki bir konak bakanlığımızca satın alınarak restorasyonu yapılıp tamamlandığında Kültür varlıkları koruma kurulu hizmet binası olarak faaliyete geçecektir.

“ÜLKEMİZİN VE İNSANIMIZIN GÜZELLİKLERİNİ ÖZELLİKLE YABANCILARA ÇOK İYİ ANLATMALIYIZ”
Turizm; insanların seyahat etme, yeni yerler görme ve yeni yerler keşfetme arzusudur. Turizmde özellikle tanıtım ve iletişime büyük önem verilmeli, ülkemizin ve insanımızın güzelliklerini özellikle yabancılara çok iyi anlatmalıyız. Ülkemizden memnun ayrılan her turist bizim için bir turizm elçisi olmalıdır. Sözlerime son verirken bu yıl 43.’sünü düzenlediğimiz turizm haftamızın turizm sektörümüze, Kütahya’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diler, verimli bir turizm sezonu geçirmemizi temenni ediyorum.” diye konuştu.
İl Müdürü Yeldemez’in konuşmasının ardından program; Şiir Yarışması ve Kompozisyon Yarışması birincilerinin yazılarını okuması, Halk Oyunları Gösterisi, Resim, Şiir ve Kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödüllerin verilmesi ile son buldu.
RAMAZAN DOĞAN




Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir